• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Constantin: Vrem să creăm ferme de familie

    agrointeligenta.ro -

    Daniel Constantin, ministrul agriculturii, a anunţat un program care să încurajeze şi să susţină apariţia mai multor ferme de familie şi în România. Guvernantul a explicat că în prezent, o familie din mediu rural care deţine cinci vaci ajunge să aibă în gospodărie o producţie zilnică de 100 de litri de lapte, mult peste nevoiele membrilor, dar prea puţin pentru a porni o afacere durabilă şi pentru un trai decent. ”Vrem să stimulăm omul, fermierul, să ajungă la 20 de capete. Nu e mult, dar e destul ca familia lui să trăiască totuşi bine”, a declarat Constantin în această seară, la emisiunea ”Interviurile lui Cristoiu” de la B1 TV.

    Ministrul a subliniat că, din păcate, în România nu există clasă de mijloc în ”lumea” fermierilor. Din circa un milion de ferme, 11.000 de firme beneficiază de 50% din fondurile pe agricultură şi se numără printre cele mai mari astfel de afaceri din Europa. ”Astfel avem 800.000 de fermieri care au între 1 şi 5 hectare, în zona de subzistenţă”, a spus Constantin.

    Proiectele  se vor adresa celor care au nevoie de sprijin pentru a  dezvolta o fermă de circa 20 de capete sau, în cazul cultivării de plante, celor care să poată să exploateze 50 de hectare. În următoarele 2-3 luni, potrivit ministrului, vor fi puse la dispoziţia fermierilor proiecte-tip gratuite cu care fermierii români să acceseze rapid fondurile europene necesare. „Vrem să îi ajutăm să acceseze fonduri pentru investiţii. Să ridice un grajd, să achiziţioneze un sistem de muls, o staţie de răcire şi altele”, a arătat reprezentantul PC. El a subliniat că finanţarea va avea o parte care ar trebui să fie acoperită de fermieri. Constantin a dezvăluit că, în acest sens, a avut discuţii cu reprezentanţii băncilor din România care, în baza proiectului de accesare a fondurilor europene, să acorde credite fără alte garanţii, iar agricultorul doar să meargă să semneze pentru partea sa de cofinanţare.

    Daniel Constantin a anunţat că proiectul urmează să fie finalizat şi să înceapă în viitorul apropiat. Pentru acest an, ministerul a  gândit un sprijin de 50 de milioane de euro pentru a dezvolta circa 1.000 de ferme de familie, urmând ca, dacă se dovedeşte unul care ia aploare, să fie susţinut pe scară largă în anii următori.

    Ministrul Agriculturii a vorbit şi despre afacerea soţiei sale. El a explicat că aceasta are „mai mult decât o florărie”, că deţine o companie care realizează aranjamente deosebite şi design floral. Mai mult, ministrul a povestit cum afacerea soţiei sale a trecut printr-un adevărat impas când firma de la care achiziţiona flori a dat faliment.

    ”Acea societate importa din Olanda şi avea un depozit, cu acte în regulă. A fost scoasă de pe piaţă de alte firme mai mari, dar şi de piaţa neagră a florilor”, a explicat, în emisiune, Constantin. El a declarat că una din marile probleme este lipsa florilor româneşti. ”Nu putem satisface piaţa naţională de flori, aşa că nu se pune problema să exportăm flori. Cea mai mare parte din florile de pe piaţa românească sunt importate din Olanda. Acolo sunt exploataţii imense de flori, iar costurile de producţie sunt, per total, mult mai mici”, a explicat ministrul.

    Înregistrarea interviului o găsiţi aici, iar discuţia despre fermele de familie începe la minutul 25.


    Te-ar mai putea interesa

    ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!