• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cele nouă tehnologii de cultură a rapiței aplicate de fermieri în Concursul Rapool-BASF

    Gabriela Gimbășanu -

    Nouă fermieri – nouă tehnologii complete de cultură a rapiței la competiția organizată de Rapool România și BASF. Vineri, 28 octombrie, agricultorii care au fost selectați să concureze cu secretele de cultură au avut ocazia să își prezinte tehnologiile, dar și să facă o primă evaluare după răsărirea plantelor în câmpurile din Ialomița, în loturile de la ferma JD Agro Cocora.

    Evenimentul a început cu prezentarea loturilor experimentale și a tehnologiilor folosite de cei nouă fermieri selectați de Rapool Ring România. A fost prima întâlnire deschisă la patforma Rapool de la JD Agro Cocora, de la însămânțare, care va fi urmată în primăvară de o altă întâlnire pentru a analiza felul în care se prezintă cultura de rapiță la ieșirea din iarnă.

    Cuvântul de deschidere i-a aparținut ing. Mihaela Radu – Director de Produs Rapool Ring România, care a ținut să mulțumească fermierilor, dar și echipei de la JD Agro Cocora, cei care găzduiesc platforma experimentală inedită.

    mihaela-radu-saaten-union

    ”Acest proiect diferit a pornit din dorința companiei Rapool de a schimba ceva. De fiecare dată făceam evenimente toamna și vara, adunam fermierii și vă vorbeam despre performanțele hibrizilor noștri. Acum am zis să facem ceva diferit, în sensul în care, nouă fermieri au venit cu propriile tehnologii pe care le folosesc în fermă și care consideră că le oferă cele mai bune rezultate. În această platformă sunt implicați hibrizii Rapool și produsele de BASF. Cu excepția hibridului Sherpa, în mare partea sunt hibrizi de genetică nouă, genetică care are un potențial foarte bun de producție și care răspunde cerințelor fermierilor. Sunt patru parcele în sistemul Clearfield, reprezentate de un singur hibrid – Pheonix CL, în timp ce în prima parte avem hibrizi convenționali”, a declarat Mihaela Radu, Marketing Manager în cadrul companiei Saaten Union și Director de Produs Rapool Ring România.

    Iată cum arată tehnologia aplicată de fiecare fermier în parte, până la acest moment:

    hans-poulsen-tehnologie-cultura-rapita

    Tehnologia pentru cultura de rapiță aplicată de Hans Poulsen – JD Agro Cocora, Cocora, județul Ialomița

    Hans Poulsen de la JD Agro Cocora a ales să folosească o tehnologie complexă, cu multe produse și mai multe treceri, însă cu cantități mai mici de substanțe întrucât totul a fost fragmentat în funcție de nevoile reale ale plantei.

    ”În ciuda nivelului ridicat de precipitații căzute înainte de semănat am avut o răsărire neuniformă, tocmai de aceea am ales să aplic regulatorul de creștere și fungicidul Caramba Turbo de două ori secvențial. Am folosit hibridul Wembley, un hibrid pe care compania Rapool nu îl are în România și pe care a trebuit să-l aduc din Danemarca, pentru a vedea dacă atinge același potențial și în țară.

    Semănatul s-a făcut cu Horsch Pronto cu care am aplicat fertilizanții odată cu semănatul. S-a semănat la 15 cm distanță între rânduri, astfel plantele au un spațiu egal de nutriție. S-au pus 40 boabe germinabile/mp și ne așteptăm să avem 30-32 de plante/mp recoltabile. La o zi după semănare am aplicat Butisan Avan. După asta am aplicat Stratos Ultra pentru a combate samulastra de grâu în doză de 1,2 l/ha, produs pe care îl folosim în mod normal în fermă. La o lună de la semănat am aplicat azot în doză de 23 kg s.a/ha pentru că determina o creștere mai uniformă a plantelor. Acesta este motivul pentru care am decis să împărțim doza de Caramba Turbo în două, pentru a nu afecta plantele mici. Împreună cu azot am aplicat și o doză de 1 l/ha de Yara Brassitel Pro, care conține în mare parte bor, extrem de bun pentru dezvoltarea rădăcinii în toamnă.

    Săptămâna trecută s-a făcut o altă aplicare cu azot în doză de 20 kg s.a/ha. Când am făcut ultima verificare a câmpului am văzut că rădăcina era subdezvoltată în comparație cu aparatul foliar și tocmai de aceea am decis să aplic Biobor în doză de 1 l/ha. Cu a doua doză de Caramba Turbo sperăm să stopăm creștere aparatului foliar și împreună cu borul să rezulte o rădăcină mult mai puternică. Ca și insecticid am folosit unul de contact Fastac Active în doză de 0,2 l/ha și un insecticid sistemic în aceeași doză”, a vorbit Hans Poulsen, despre tehnologia pe care a aplicat-o în sola sa.

    tehnologie-de-cultura-rapita-aedin-celzin

    Tehnologia pentru cultura de rapiță aplicată de Aedin Celzin – SC Micul Agricultor, Osmancea, județul Constanța

    Fermierul constănțean Aedin Celzin a ales să folosească hibridul Sherpa, unde la semănat a ales să aplice Complex MAP în doză de 300 kg/ha. Sherpa este un hibrid compact care are o dezvoltare uniformă atât pe înălțime, cât și în adâncime. În ciuda faptului că s-ar putea crede că acest hibrid este unul pitic, la prima vedere, numai în toamnă are această caracteristică.

    Fermierul a ales să semne rapița la adâncimea de 3 cm, la o densitate de 59 boabe germinabile/mp, fiind densitatea la care se cultivă rapița și în ferma de la malul mării. S-a aplicat Butisan Avant în doză de 2,5 l/ha la o zi după semănat.

    În luna septembrie s-a aplicat Fastac Active în doză de 0,2 litri/ha și Stratos Ultra+Dash, în doze de 0,2 litri/ha, și 1,2 l/ha+1,2 l/ha. La mijlocul lunii septembrie s-a aplicat regulatorul de creștere și fungicidul Caramba Turbo în doză de 0,7 litri/ha. Ultima aplicare a fost făcută cu Biobor în doză de 2 l/ha.

    constantin-mihalache

    Tehnologia pentru cultura de rapiță aplicată de Constantin Mihalache- Agromec Vlad Țepeș, județul Călărași

    Fermierul călărășean  Constantin Mihalache a ales să selecteze îngrășămintele în funcție de rezultatele obținute în urma cartării. Un avantaj al acestei tehnologii a fost încă de la început alegerea îngrășământului de la Timac Agro – Eurofertil TOP 38, pe care l-a aplicat în doză 270 kg/ha.

    ”Am făcut o cartare și am încercat să suplinesc microelementele necesare culturii și aici mă refer la bor și macroelementele cu îngrășământului de la Timac Agro – Eurofertil TOP 38, pe care l-am aplicat în doză 270 kg/ha. Am ales să semănăm la 4 cm adâncime, cu o distanță între rânduri de 30 cm. Am ales hibridul Shrek și am tratat sămânța cu Teprosyn în doză de 1,5 l/tonă, un îngrășămânț care se administrează pe sămânță.

    Densitatea la semănat a fost de 42 boabe germinabile/mp și vom rămâne la 35-37 plante/mp. Răsărirea a fost neuniformă și a permis apariția samulastrei. Tocmai de aceea am aplicat mai târziu erbicidul Stratos Ultra+Dash 1,5 l/ha+1,5 l/ha. S-a aplicat Caramba Turbo în doză de 0,7 l/ha și Fastac Active în doză de 0,2 l/ha. În final am folosit un mix pentru rapiță de la Lebosol în doză de 1,25 l/ha. Acest mix de rapiță reprezintă un amestec bor, sulf, molibden, mangan și calciu care dau o înrădăcinare bună și o rezistență la iernat”, a explicat fermierul Constantin Mihalache.

    tehnologie-cultura-constin-iancu

    Tehnologia pentru cultura de rapiță aplicată de Costin Iancu – Agri Agroland, Dridu, județul Ialomița

    Fermierul ialomițean Costin Iancu a ales să cultive hibridul de rapiță Shrek și a mers încă de la semănat pe aplicarea de Complex MAP în doză de 170 kg/ha, la fel ca majoritatea fermierilor prezenți cu loturi în câmpul experimental de la JD Agro Cocora. Ceea ce este diferit la această tehnologie este prezența sulfatului de amoniu, aplicat încă din toamnă. La sulfat a mers pe o doză de 200 kg/ha, aplicate la semănat împreună cu Complexul MAP.

    Adâncimea de semănat a fost de 3 cm, la o distanță între rânduri de 15 cm și la o densitate de semănat de 44 boabe germinabile/mp. Tratamentele s-au făcut cu Butisan Avant (2,5 l/ha), Fastac Active (0,2 l/ha) și Stratos Ultra+Dash (1,2 l/ha+1,2 l/ha). La sfârșitul lunii septembrie fermierul a ales să aplice un regulator de creștere (0,5 l/ha), un erbicid pentru dicotiledonate (0,2 l/ha), un insecticid sistemic (0,2 l/ha), Fastac Active (0,2 l/ha) și bor în doză de 1,5 l/ha.

    La cum se prezintă coletul în secțiune, cultura de rapiță a fermierului Iancu este pregătită să intre corespunzător în iarnă.

    dan-jigau-tehnologie-cultura-de-rapita

    Tehnologia pentru cultura de rapiță aplicată de Dan Jigău – Agromec Trans, Vidra, județul Ilfov

    Fermierul ilfovean Dan Jigău a optat pentru un semănat la o distanță între rânduri de 30 cm și la o adâncime de 3 cm și am optat pentru o densitate de 50 boabe germinabile/mp, ușor mai mare decât pe celelalte loturi din cauza problemelor cu seceta la semănat, cu pregătitul patului germinativ și cu volumul mare de paie existent.

    ”Am semănat hibridul Dalton și am optat pentru aplicarea Complexului MAP, în doză de 200 kg/ha și un îngrășământ Novatek care conține mai multe microelemente pentru a suplini necesarul plantei în toamnă. Ca și la ceilalți colegi s-a aplicat Butisan Avant (2,5 l/ha), Fastac Active (0,2 l/ha) și Stratos Ultra+Dash (1,2 l/ha+1,2 l/ha). Răsărirea neuniformă a fost remediată cu Caramba Turbo în doză de 0,3 l/ha după răsărire și încă o doză de la 0,7 l/ha pe 20 octombrie. S-a aplicat și un insecticid sistemic, tot în două faze, în doză de 0,4 l/ha. Masa vegetativă este destul de bine dezvoltată, la fel și rădăcina, așteptăm să vedem cum se prezintă în primăvară. Ideea acestei tehnologii a fost aceea de a dezvolta rădăcina pentru a explora din ce în ce mai mult sol, pentru a asigura plantei nutrienții necesari”, a explicat fermierul.

    tehnologie-rapita-sorin-badoi

    Tehnologia pentru cultura de rapiță aplicată de Sorin Bădoi – Euro Company Group, Vedea, județul Giurgiu

    Fermierul Sorin Bădoi a ales să cultive hibridul de rapiță Phoenix CL, un hibrid ce aparține tehnologiei Clearfield și care oferă producții bune. Bădoi a ales o tehnologie relativ simplă unde s-au aplicat 200 kg/ha de Complex MAP.

    În această solă s-a mers pe o adâncime de semănat de 2 cm, la o distanță între rânduri de 30 cm și o densitate de 50 boabe germinabile/mp. Ce este special la această tehnologie este aplicarea unui îngrășământ Bioactiv în doză de 1 kg/ha. Ca și tratamente a ales să meargă pe aplicarea de Fastac Active (0,2 l/ha), în două faze diferite de vegetație, Stratos Ultra+Dash (1,2 l/ha+1,2 l/ha), Cleranda+Dash. În final a ales să aplice Caramba Turbo într-o singură trecere, în doză de 0,7 l/ha și un insecticid sistemic în doză de 0,3 l/ha.

    Cu toate acestea tehnologie, rădăcina este puțin subdezvoltată, rămâne de văzut cu se va prezenta cultura după trecerea iernii.

    radacini-de-rapita-la-final-de-octombrie

    Tehnologia pentru cultura de rapiță aplicată de Preben Langhoff – Agro Dania, Albești, județul Constanța

    Preben Langhoff este un fermier din județul Constanța care cultivă undeva la 3.000 de hectare și care, în exploatația sa, cultivă doi hibrizi – Dalton și Sherpa de la compania Rapool România. Cu toate acestea, în concurs s-a înscris cu hibridul Phoenix CL. La semănat a ales să aplice 200 kg/ha de Complex MAP și a mers pe o adâncime de semănat de 4 cm, cu o distanță între rânduri de 30 cm și o densitate de 45 b.g/ha.

    Ca și tratamente a ales să aplice Stratos Ultra+Dash (1,2 l/ha+1,2 l/ha), Cleranda+Dash (2 l/ha+1 l/ha), dar și Fastac Active (0,2 l/ha). Ceea ce este diferit la această tehnologie este faptul că fermierul Preben a ales să dea și 25 kg s.a/ha de azot și 1 l/ha de bor.

    gheorghe-ogrezeanu

    Tehnologia pentru cultura de rapiță aplicată de Antonio Galvao – Nutre Group, județul Ialomița

    ”Am folosit 300 kg/ha de Complex MAP, pentru a aplica o doză mai mică de azot în toamnă. Semănatul l-am făcut tot pe 20 august, la o adâncime de 3 cm și o distanță între rânduri de 30 cm, asigurând o densitate la semănat de 45 b.g/mp. Primul tratament pe care l-am făcut la intrarea în vegetație a fost contra dăunătorilor cu Fastac Active în doză de 0,2 l/ha. Pentru combaterea samulastrei am folosit Stratos Ultra+Dash (1,5 l/ha+1,5 l/ha), am folosit și Cleranda+Dash (2 l/ha+1 l/ha) și Fastac Active în doză de 0,3 l/ha. Ultima lucrare a fost aceea de a aplica un tratament cu Caramba Turbo în doză de 0,7 l/ha și pentru combaterea bolilor, dar și pentru a face o staționare a înaintării în talie a culturii. În funcție de datele pe care le face din estimarea cantității de azot, prin tăierea unui metru cub de frunze stabilim ce doză de azot este necesară pentru aplicarea în primăvară. Plantele arată foarte bine și sunt pregătite pentru intrarea în iarnă”, a explicat ing. Gheorghe Ogrezeanu, de la compania Nutre Group.

    anton-cornel-rapita

    Tehnologia pentru cultura de rapiță aplicată de Cornel Anton – Gropeneanu Com SRL, județul Brăila

    Compania pe care o reprezintă Cornel Anton lucrează 4.600 de hectare în România, în trei locații Insula Mare a Brăilei, Lacul Sărat și Rușețu și încă 800 de hectare în Republica Moldova. Anul acesta sunt 650 de hectare semănate în fermă cu rapiță, în sistem irigat. Pentru competiție a ales hibridul Pheonix CL.

    ”În această parcelă am ales hibridul Phoenix CL pentru că este un hibrid nou, de ultimă generație. Fertilizarea a fost făcută cu un Complex 15 15 15 în doză de 200 kg/ha, tocmai pentru că rapița este o consumatoare de potasiu. Semănatul s-a făcut la 3 cm, la o distanță de 30 cm între rânduri, pentru că la distanța asta am obținut cele mai bune producții în fermă. Densitatea aleasă a fost de 45 b.g/mp care ne asigură în primăvară 35-37 plante/mp. După cum vedeți, cantitățile de inputuri folosite sunt destul de scăzute, nu s-a făcut nimic exagerat, cam tot ce are rapița nevoie. Am folosit aceleași tratamente ca și ceilalți colegi, singura diferență este că am aplicat ultima data un Biobor în doză de 2 l/ha. Pentru rapița cultivată în fermă în sistemul Clearfield am obținut o producție medie de 4,5 tone/ha, în timp ce la cultura de rapiță în sistem convențional am obținut, anul acesta 4,2-4,3 tone/ha”, susține Cornel Anton, reprezentantul companiei Gropeneanu Com SRL, din județul Brăila.

    tehnologii-de-cultura-rapita

    Despre prelucrarea solului

    Pe cele 12 hectare pe care s-au semănat cele nouă loturi experimentale nu a fost cultivată rapiță de cinci ani, terenul fiind ocupat de culturi de porumb și grâu, în timp ce cultura premergătoare a fost reprezentată de grâu. După recoltarea grâului, solul a fost prelucrat cu un Tiger la adâncimea de 30 cm – în același mod pentru toate parcelele. Terenul a fost pregătit la mijlocul lunii iulie, apoi în august s-a făcut o trecere cu glifosat pentru a combate samulastra de grâu. Din cauza secetei din vară care a făcut ca samulastra să nu își manifeste prezența, după semănatul rapiței a mai fost necesară o trecere cu Glifosat. Prima ploaie a căzut înainte de semnat, cam 7 litri/mp, în timp ce precipitațiile au însumat în total 42 litri/mp. Rapița s-a semănat în data de 20 august.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania! Subvenții APIA, în conturi. Județele unde fermierii au anunțat că au primit a doua tranșă de bani Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou