APIA: Cauzele pentru care dosarele pentru campania 2015 sunt încă blocate la plată
Roxana Dobre -30 decembrie 2016 – termen de plată pentru fermieri! Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a început plata avansului pentru acest an dar situația dosarelor pentru campania trecută nu a fost încheiată în totalitate. Fermierii care încă nu au primit o parte din bani pentru campania 2015 trebuie să știe că termenul-limită până la care APIA poate achita banii este 30 decembrie 2016!
APIA a avut ca termen de finalizare a plăților pentru campania 2015 data de 15 octombrie 2016! De menționat însă că agenția de plăți poate soluționa dosarele care încă nu au intrat la plată până la data de 30 decembrie dar, de această dată, banii sunt suportați din bugetul de stat iar țara noastră va fi penalizată cu 2 % din suma totală pe care o achită după termenul-limită de 15 octombrie, impus se Comisia Europeană.
”În ceea ce privește plățile regulare din campania 2015, Centrul Județean Gorj al APIA, a finalizat autorizarea la plată a fermierilor din cadrul FEGA, la termenul limită de 15 octombrie 2016, data la care, mai era posibilă decontarea din buget comunitar. Pentru un număr restrâns de fermieri (aproximativ 60), aflați în diferite criterii de blocaj în sistem informativ, pe una sau mai multe scheme de plată, continuă autorizarea la plată, până la finalizarea acestora, având în vedere că plata efectivă din buget comunitar (FEADR), respectiv buget național este posibilă până la termenul-limită de 30 decembrie 2016”, se arată într-un buletin informativ remis de APIA Gorj.
Care sunt motivele pentru care dosarele sunt încă blocate
Într-un răspuns trimis în exclusivitate pentru Agrointeligena – www.agrointel.ro, agenția de plăți precizează că în momentul de față mai există dosare blocate la plată, iar principalele cauze care se întâlnesc la fermierii care au rămas neautorizați la plată sunt erorile identificate în procesul de verificare al cererilor (control administrativ și control pe teren).
Cum ar fi:
-Supradeclarările;
-Cererile din anul curent sau anii precedenți sunt verificate de către alte instituții (DNA, DLAF, etc.);
-Cererile se află sub incidența implementării constatărilor identificate de alte instituții;
-Fermierii nu au prezentat documente justificative pentru schemele care necesită astfel de documente (ex. sprijin cuplat);
-Cereri neeligibile la plată;
-Fermieri autorizați care au plata suspendată urmare a trimiterii în judecată de către organele de anchetă.