PREȘEDINTELE IOHANNIS – întâlnire cu SUTE DE FERMIERI!
Gabriela Gimbășanu -PREȘEDINTELE IOHANNIS – întâlnire cu SUTE DE FERMIERI! Față în față cu primul om al statului, o ocazie pentru agricultori și crescători de animale să își prezinte probleme și să ceară sprijinul președintelui Klaus Iohannis în chestiuni arzătoare.
„Președintele în dialog cu fermierii” – cea mai importantă întâlnire a finalului de an va avea loc miercuri, 2 noiembrie, imediat după deschiderea oficială a Târgului INDAGRA de la Romexpo – București. Președintele României Klaus Iohannis a ales această zi pentru a se așeza la masa de discuții cu cei mai importanți producători agricoli din țară. Cu acest prilej, fermierii vor avea ocazia să îi aducă la cunoștință președintelui care sunt cele mai importante probleme cu care se confruntă unul din cele mai importante sectoare din economia națională.
Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) va fi prezent la evenimentul programat pentru miercuri, după ora 11:00. Potrivit liderului LAPAR întâlnirea va avea loc în sala Nicolae Titulescu, din cadrul centrului expozițional Romexpo și fermierii se așteaptă să fie auziți și ascultați de cel mai important om, care îi poate ajuta să revitalizeze sectorul agricol și să-l ducă acolo unde îi este locul în Europa.
”După deschiderea oficială a târgului INDAGRA ne vom întâlni cu președintele Klaus Iohannis. Am fost informați din timp despre această intenție. Nu ne-am propus să pregătim un memorandum, vom avea o discuție față în față cu președintele. La întâlnire vor fi prezenți în jur de 200 de fermieri, din toate formele asociative. Această întâlnire este un semnal bun pentru noi, asta înseamnă că și la acest nivel a ajuns ca agricultura să fie interesantă. Este adevărat că acest interes a venit cam târziu, dacă mă refer la faptul că în 25 de ani, nici un președinte nu s-a interesat cu adevărat de una din cele mai importante verigi ale economiei naționale. Este bine știut faptul că cine deține sursa de hrană este și stăpân pe situație. Avem o a doua întâlnire importantă (după cea avută cu premierul Dacian Cioloș – n.r.), lucrurile au început să se miște. Toate se fac după foarte mulți ani și acum trebuie să înțelegem că nu se pot rezolva toate, numai cât ai bate din palme”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).
Întâlnirea – un prilej pentru ca fermierii să-și prezinte problemele
Discuția pe care fermierii o vor avea cu președintele României reprezintă modalitatea prin care producătorii agricoli își pot face cunoscute problemele la cel mai înalt nivel, dar întâlnirea și cea mai bună posibilitate de a găsi soluții de rezolvare a acestora.
”Este o oportunitate să ne facem auziți, dar cu această ocazie poate ia și președintele României pulsul acestui sector de activitate și poate va interveni în măsura dreptului pe care o înlesnește poziția de președinte, pentru a salva acest sector foarte important pentru țara noastră. Poate în câțiva ani vom vorbi și în România de o agricultură performantă, la toate capitolele, un sector care aduce mari beneficii la bugetul statului”, ne-a mai spus liderul LAPAR.
Ce și-au propus fermierii să discute cu Președintele României?
O altă voce importantă din agricultura românească ce va fi prezentă la dezbaterea propusă de administrația prezidențială este Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro. Printre principalele teme pe care și-a propus să le atingă în cadrul întâlnirii cu cel mai important om al statului se numără: refacerea sistemului de irigații, cadastrarea terenurilor, legea vânzării terenurilor agricole, încurajarea tinerilor fermieri.
”Este destul de plăcută surpriza pe care ne-o face președintele României. Salutăm inițiativa de a genera o dezbatere cu fermierii la cel mai mare târg de agricultură din țară – INDAGRA. Sunt foarte multe teme pe care vrem să le discutăm cu președintele țării. Sunt în primul rând teme de strategie și de dezvoltare a agriculturii pentru că un președinte de țară trebuie să vadă macroeconomic lucrurile și să încerce pe cât posibil să-i sensibilizeze pe cei din Executiv să pună în aplicare dezvoltarea macroeconomică a agriculturii. Temele sunt cele legate de irigații, de cadastru, de piețe, de tineri fermieri. Mă aștept ca în dezbatere să reușim să-i trimitem un mesaj președintelui României, în primul rând că agricultura înseamnă dezvoltarea satului românesc, dezvoltare rurală și crearea unui cadru în care ferma de familie să poată să devină competitivă”, ne-a declarat Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro.
Principalul subiect de discuție – echivalarea subvențiilor fermierilor români cu cei din UE
Alături de principalele teme pe care conducerea Federației Naționale Pro Agro și-a propus să le atingă în cadrul discuției cu președintele Iohannis se numără una de interes major, echivalarea subvențiilor fermierilor români cu cele ale celor din alte state europene, în cadrul discuțiilor ce se vor purta pentru viitoarea Politică Agricolă Comună. Perioada de negociere coincide cu anul în care România va deține președenția Comisiei Europene.
”Trebuie să putem duce în mediul rural tinerii absolvenți. Trebuie să afle președintele României că avem parte de o competiție neloială în ceea ce privește vânzarea terenurilor către străini. De asemenea, trebuie să afle că nu putem vorbim de o agricultură competitivă, fără un sistem de irigații bine pus la punct. Cred că președintele României, așa cum a scris și în programul politic pe care l-a avut, ar trebui să facă tot posibilul ca în 2019, când România va deține președenția Comisiei Europene și unde președintele țării va juca un rol important în ceea ce înseamnă negocierea pe viitoarea politică comună, să obțină niște rezultate împreună cu reprezentanții fermierilor, cu administrația centrală niște rezultate cât mai bune, astfel încât discrepanța între subvenția obținută din vechile state membre și fermierii români să scadă și chiar să egalizăm subvențiile pentru că asta înseamnă a fi membru în UE cu drepturi depline. Astea sunt asteptările mele ca președinte al Federației Pro Agro, de la un președinte de stat cum este domnul Klaus Iohannis”, ne-a spus liderul Federației Naționale Pro Agro.