Ministrul agriculturii anunță un nou sprijin cuplat: cel pentru sorg!
agrointeligenta.ro -SUBVENȚII APIA: un nou sprijin cuplat inclus în lista de scheme de plată, însă acum pentru o cultură agricolă de care fermierii români sunt cu adevărat interesați și care merită să fie sprijinită să se extindă ca suprafață în țara noastră, a anunțat ministrul agriculturii Achim Irimescu ieri, 3 noiembrie, la deschiderea primului Congres European al Sorgului, organizat la București.
La nivelul României avem circa 13.000 de hectare cultovate cu sorg, o suprafață restrânsă, cosideră ministrul Achim Irimescu, punctând că datele arată ”o poziție importantă a sorgului în condițiile climatice – este o plantă rezistentă la deficitul de apă și în al doilea rând, un hectar de sorg fixează 55 de tone de dioxid de carbon în comparație cu cereale care, spre exemplu, fixează doar 10-15 tone”, în condițiile în care, la nivel european că agricultura nu este doar o problemă în cazul efectului de seră, ci și o soluție, pentru că anumite culturi pot capta cantități foarte mari de dioxid de carbon.
”Din păcate, nu este o plantă foarte răspândită în România – folosită pe scară foarte redusă, dar sper ca în măsura în care cercetătorii noștri recomandă călduros, să se cultive cât mai mult.
Înțeleg că proteina este importantă, este aproape comparabilă cu soia, așa că trebuie să atragem cultivatorii din România să utilizeze această plantă. Mă gândesc că am putea să introducem un sprijin specific, să vedem dacă putem să aplicăm o astfel de soluție așa cum avem la soia, la mazăre și la legume -sprijinul cuplatr. Sper ca România să cultive cât mai mult sorg având în vedere beneficiile acestei culturi”, a declarat Achim Irimescu în cadrul primului Congres European al Sorgului, eveniment ce reunește la București fermieri și cercetători specializați în această cultură.
Intenția ministrului agriculturii de a propune introducerea unui sprijin cuplat care să ajute cultura sorgului a fost salutată prin aplauze de cei din sală, iar realist vorbind, noua schemă de plată specifică ar putea fi introdusă pentru cererea unică din 2017 sau 2018.
Congresul European al Sorgului continuă și astăzi la București, iar atelierele și toate dezbaterile pot fi urmărite LIVE pe www.sorghum-id.com/ro/