• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • La ce distanță se plantează pomii fructiferi

    agrointeligenta.ro -

    Distanța la care se plantează pomii fructiferi trebuie calculată în funcție de speciile cu care se înființează livada. Astfel, spre exemplu, cireșul sau nucul au nevoie de o distanță mai mare între și pe rânduri, comparativ cu mărul sau părul.

    Distanța la care se plantează pomii fructiferi depinde de tipul plantației, de tipul de livadă: clasică, intensivă sau super-intensivă.

    La ce distanță se plantează pomii fructiferi în livada clasică

    Distanța de plantare pentru pomi în livada clasică. Trebuie să aveți în vedere că în acest tip de plantație se pun pomi de talie mare și mojlocie, cu coroane mari – tip piramidă sau var. De aceea, distanțele de plantare este mai mare și se plantează între 150 și 350 de pomi fructiferi.

    În livada clasică, distanța de plantare între pomi se recomandă la 5 metri între rânduri și 5 metri între pomi pe rând. În funcție de specie, regula se adaptează, astfel:

    Distanța de plantare pentru meri, peri, pruni, caiși sau piersici – 4 X 4 metri, adică 4 metri distanță între rânduri și 4 metri distanță între pomii plantați pe rând.  Astfel, pentru o suprafață de 1.000 de metri pătrați este nevoie de 1000/16=62,5. Așadar, pe 1.000 de metri pătrați puteți crește circa 62 de pomi fructiferi.

    Distanța de plantare pentru cireș – 5 X 5 metri sau 5 X 4 metri, adică 5 metri distanță între rânduri și 5 sau 4 metri distanță între pomi pe rând.

    Distanța de plantare pentru nuci – 5 X 5 metri. Ca și în cazul cireșului, acești arbori au coroana mai mare și au nevoie de mai mult spațiu – cel puțin 5 metri.

    La ce distanță se plantează pomii fructiferi în livada intensivă

    În livada de tip intensiv, pomii fructiferi au talie mare și mijlocie și au coroane mari – tip piramidă sau vas, așa că distanțele de plantare trebuie să fie generoase.

    În funcție de tipul livezii intensive și de speciile pomicole, distanțele de plantare sunt următoarele:

    În cazul plantației intensive de nuc, distanța de plantare influențează foarte mult producția și putem avea două modele de scheme de plantare:

    Schema de plantare în livada intensivă de nuc cu 12 metri X 12 metri și 69 de pomi la hectar:

    Schema de plantare în livada intensivă de nuc cu 8 metri X 8 metri și 156 de pomi la hectar:

    La ce distanță se plantează pomii fructiferi în livada superintensivă

    Distanța de plantare în livada superintensivă ține cont de specie, dar și de densitatea ridicată a pomilor. Se plantează de la 1.800 până la 3.333 de pomi la hectar, uneori chiar mai mult.

    Pomii fructiferi din livada superintensivă au coroane de tip fus subțire sau sub conduți în sistem Lepage sau în gard belgian. Plantația intră pe rod din al doilea an de la plantare, iar livada aduce profit începând cu al treilea an.

    Cum calculăm necesarul de pomi în funcție de suprafața de teren

    Formula de calcul pentru necesarul de pomi ce trebuie plantați într-o livadă. Pentru a știi câți pomi trebuie plantați pe o anumită suprafață de teren, stabiliți prima dată tipul plantației, ce specii doriți să aveți și pentru ce schemă de plantare optați – adică la ce distanțe veți planta.

    Pentru a afla de câți pomi aveți nevoie pe o anumită suprafață, se împarte suprafața totală a terenului de plantat (lungime X lățime) la suprafața necesară unui pom (de exemplu 4 metri X 4 metri). De exemplu, pentru un teren de 1.000 de metri pătrați, calculul înseamnă 1.0000 : 4 X 4 = 62,5. Deci veți avea nevoie de 62 de pomi.

    Pentru că sunt si situații în care nu toți pomișorii se prind, achiziționați sau rezervați un surplus de 5% de puieți pentru a putea face înlocuirea celor la care plantarea nu este un succes.

    La ce distanță se plantează pomii față de gardul vecinului

    Distanța față de hotar (proprietatea vecinului) este reglementată prin lege începând cu 2007. Potrivit legii pomiculturii “cei care vor să planteze pomi fructiferi în grădini şi curţi trebuie să respecte anumite distanţe faţă de proprietatea vecinilor: doi metri de la gard în cazul pomilor de talie mică şi trei, în cazul celor mai înalţi”. O distanță mai mică de 2 metri pe propriul teren față hotar ar duce la imposibilitatea vecinului să planteze pomii săi la o distanță de 2 metri față de gardul lui din motivul de la punctul de mai sus: pomii ar fi prea aproape și coroanele s-ar intersecta, iar iluminarea ar fi compromisă.

    Ca și regulă simplificată privind distanțele de plantare pentru pomii fructiferi în grădină, avem 2 metri față de proprietatea vecinilor și 4 metri între ei, exceptând cireșul și nucul, unde se recomandă distanțarea de 5 metri.


    Te-ar mai putea interesa

    Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului Subvenții APIA, în conturi. Județele unde fermierii au anunțat că au primit a doua tranșă de bani Anunțul ANZ pentru toți crescătorii de animale și asociațiile de fermieri

    Ultimele știri

    Îngrijirea oilor cu gestație dublă în perioada iernii Oficial: Adrian Chesnoiu a revenit la conducerea AFIR Subvenție de 1.000 lei/lună pentru fermierii care angajează tineri cu studii în domeniul agricol