• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • MARE FERMIER – obligat de APIA să dea înapoi subvenții de 1,3 milioane de euro!

    agrointeligenta.ro -

    UN MARE FERMIER este obligat de APIA să dea înapoi 1,3 milioane de euro! Probleme pe bandă pentru unul dintre cei mai mari agricultori ai României care, chiar dacă a avut un an agricol bun, cu producții ajutate de irigații, acum a orimit ultimatum de la Agenția de plăți și Intervenție pentru Agriucltură – APIA, să dea înapoi toate subvențiile încasate în ultimii ani.

    Potrivit publicației ialomițene Independent, Viorel Nica continuă să se afle în mijlocul unui scandal de proporții declanșat după ce analizele efectuate la culturile din sistem ecologic au evidențiat folosirea unor substanțe interzise fermierilor bio. Pentru că fac o agricultură cu mai puține substanțe chimice, acești producători agricoli au încasat subvenții mult mai mari, bani care acum li se cer înapoi.

    După constatarea neconformităților de către Ministerul Agriculturii, în luna mai 2016, a venit vremea ca Agenția de Plăți și Inspecție în Agricultură să adopte măsuri împotriva fermierilor care au încălcat legislația în domeniul eco-agriculturii. Potrivit procedurilor, aceștia au fost somați să returneze valoarea subvențiilor pe care le-au încasat în ultimii 4 ani pentru culturile ecologice considerate cu probleme. Într-o astfel de situație se află și latifundiarul Viorel Nica, administratorul societății Agrichim Fetești. Potrivit calculelor, acesta trebuie să ramburseze subvenții încasate necuvenit în valoare de 1,3 milioane de euro. Procedurile în vederea recuperării prejudiciului au fost efectuate în urmă cu o săptămînă, demersurile putînd fi supuse procedurii contestației”, scriu jurnaliștii de la Independent.

    În mai 2016, Ministerul Agriculturii a realizat un control tematic privind modul în care fermierii din Ialomița respectă legislația în domeniul agriculturii ecologice. La nivelul județului supuse verificării au fost 5 societăți comerciale, printre care și Agrichim SRL Fetești, firma controlată de Viorel Nica, consilier județean PSD în Consiliul Județean Ialomița. Verificarea a scos la iveală încălcări flagrante în privința modului în care este respectată tehnologia prin care se realizează agricultura ecologică. Concret, controlul din teren a scos la iveală faptul că fermierii ialomițeni tratau culturile declarate ecologice cu substanțe chimice interzise. Acțiunea a fost întreprinsă pe 30-50% din suprafețele declarate ca fiind incluse în sistemul de eco-agricultură, specialiștii prelevând din loturile supuse verificării probe de sol și plante.

    În cazul societății Agrichim Fetești, Ministerul Agriculturii a verificat peste 30% din totalul de 1.447 hectare declarate ca fiind cultivate în sistem ecologic. Controlul a evidențiat faptul că acesta a tratat plantele cu o serie de substanțe chimice care figurează ca fiind interzise pentru utilizare în domeniul eco-agriculturii. Având în vedere întinderea mare a culturilor compromise prin chimizare, Ministerul Agriculturii a sesizat Agenția de Plăți și Inspecție în Agricultură, în sensul recuperării subvențiilor pe care Viorel Nica le-a primit pentru culturile bio.

    Potrivit procedurilor, APIA poate cere returnarea integrală a subvențiilor de care fermierii au beneficiat în ultimii 4 ani pentru culturile bio dacă se constată că gradul de neconformitate este mai mare de 30%. Mai mult, acestora li se suspendă orice drept de a mai primi subvenții pentru această formă de sprijin financiar. Aflat într-o situație similară, latifundiarul Viorel Nica trebuie să returneze 1,3 milioane de euro, constînd în subvenții încasate necuvenit pentru culturile ecologice, compromise prin aplicarea tratamentelor chimice, cu produse interzise de legislație.

    Surse din cadrul APIA Ialomița au dezvăluit jurnaliștilor locali că procedurile în sensul recuperării subvențiilor de care Agrichim SRL Fetești a beneficiat au fost demarate, somațiile făcute către societate putând fi contestate. Viorel Nica a făcut deja o primă contestație, asupra  Notelor de Constatare ale Ministerului Agriculturii, redactate după acțiunea de control din luna mai 2016.

    Cine este Viorel Nica

    Viorel Nica exploatează 3.520 de hectare, din care doar 200 în proprietate, lângă Fetești, județul Ialomița. Atuul său major e că suprafața pe care o administrează e irigată în proporție de 100%. El e președintele Ligii Utilizatorilor de Apă pentru Irigații din România, poziție din care, de mai mulți ani, se luptă  pentru reînvierea, prin investiții, a vechilor sisteme de irigații. Totodată Nica e și vicepreședinte al Federației Naționale Pro Agro.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial