Soluții pentru grădină

Cum se plantează nucul folosind nuca pe post de sămânță

Înființarea unei livezi de nuc cu costuri minime, folosind nucile ca semințe pentru obținerea puieților viguroși care să rodească! Plantația de nuci se numără printre afacerile profitabile din agricultură, însă nu toți cei care doresc să cultive nuci își permit să investească în puieții de pepinieră, scumpi și destul de dificil de găsit, așa că pentru acești mici fermieri rămâne soluția de a-și obține singuri materialul săditor. Metoda nu implică riscuri, însă dacă doriți productivitate maximă de la plantația de nuci, cel mai bun sfat rămâne acela de a lua legătura cu o pepinieră specializată pentru asistență. 

Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmați pentru a obține nucul folosind nuci pe post de sămânță:

1. Alegerea semințelor pentru plantat

Înainte de a vă apuca de acest proces este importat de știut că un astfel proces poate dura câteva luni bune și este important să vă înarmați cu multă răbdare. Pentru început,  alegeți semințele din care vor răsări următorii pomi. Cea mai indicată perioadă pentru această operațiune este toamna, atunci când nucile încep să cadă din pom. În general să recomandă să luați nucile direct din copac, cele care sunt acoperite de coaja verde. De asemenea, trebuie să acordați o atenție deosebite atunci când adunați sămânța pentru că este importat ca acea coajă verde să nu se deprecieze.

Atenție, cojile verzi de nucă pot irita pielea și pot păta îmbrăcămintea, tocmai de aceea este indicat să folosiți mănuși impermeabile și eventual un șorț. 

2. Nu cumpărați nuci de la magazin

În cazul în care nu aveți un nuc în apropiere din care să recoltați câteva semințe trebuie să știți că puteți lua semințe de nuc de pe o rază de maxim 160 de km, pentru ca specia folosită să fie cât mai adaptată condițiilor climatice specifice din zona aleasă pentru plantare. În schimb, nucile de la un magazin alimentar nu vor avea umiditate necesară pentru a germina. Chiar dacă o fac, nucile cumpărate din comerț au fost, cel mai probabil obținute de la un hibrid sau un soi adaptat la un climat diferit, ceea ce face aproape imposibil posibilitatea de a avea succesul scontat în zona dvs.

3. Eliminați coaja verde (opțional)

Se pot obține nuci atât din semințele cu coajă verde, cât și din cele care nu prezintă coajă. În general, grădinarii optează pentru eliminarea cojilor în primul rând pentru a testa calitatea seminței, dar și pentru a le manevra mai ușor. Pentru a îndepărta coaja verde mult mai ușor este indicat să pui nucile într-o găleată cu apă. Nucile se țin în apă, până când învelișul exterior este moale la atingere. Este importat să faceți asta atâta timp cât coaja este încă verde, dacă coaja s-a uscat nu mai ai aveți nici o șansă să eliminați coaja, lucru care ar putea îngreuna destul de mult procesul de răsărire.

4. Nucile se păstrează peste iarnă într-un mediu umed

Semințele se păstrează într-un mediu umed pe timpul iernii, pe o perioadă cuprinsă între 90 și 120 de zile în funcție de soi. Nucile, la fel ca multe alte semințe de plante au nevoie să stea într-un mediu umed și rece înainte de a fi plantate definitiv în sol. Păstrarea nucilor într-un astfel de mediu poartă numele de stratificare, iar în cazul acestor semințe se poate face în două modalități:

– Pentru cantități mici, depozitarea nucilor se poate face fie într-o pungă de plastic și amplasarea lor în frigider, fie folosind mușchi de turbă umed sau nisip umed. În general locul unde alegeți să depozitați nucile trebuie să aibă o temperatură cuprinsă între 3 și 5°C.

– Pentru o cantitate mai mare de nuci se sapă o groapă în sol, cu o adâncime de la 0,3 la 0,6 metri. În această groapă se pun semințele în straturi, astfel: se pune un strat de nuci, urmat de unul de nisip umed, frunze sau mulci, apoi alt strat de nuci și tot așa până când se umple groapa.

5. Nuci preferă un sol fertil, bine drenat

În primăvară, după ce solul s-a dezghețat, scoateți nucile din mediul umed și rece în care le-ați depozitat pentru cele 90-120 de zile. Nucile trebuie scoase din mediul respectiv cu cel puțin o săptămână înainte de plantare. În general, după această perioadă, semințele trebuie să prezinte un mic lăstar care se dezvoltă prin centrul seminței.

Înainte de plantare trebuie să vă asigurați că ați ales solul cel mai bun pentru ca nucul să se dezvolte corespunzător. În general, nucii au nevoie de un sol fertil, bine drenat. Evitați pantele abrupte, vârfuri, solul pietros și solul cu cantități mari de argilă. Nucul este destul de versatil, atunci când vine vorba de pH-ul solului, preferând un sol cu un pH de 6 și 6,5 pH-ul, dar se poate accepta și un pH cuprins între 5 la 8.

Tot în această perioadă este recomandat să eliminați plantele existente pe teren și să faceți o lucrare de pregătire. Pentru suprafețele mici este suficient să folosiți o cazna, în timp ce dacă vă gândiți la o livadă ar fi bine să faceți o lucrare cu un cultivator. Eliminarea buruienilor este importantă pe toată perioadă de răsărire a plantelor, deoarece acestea concurează pentru aceleași elemente nutritive.

miez-de-nuca-rasarit

6. Plantarea semințelor

Pentru plantarea nucilor trebuie să faceți găuri mici de aproximativ 5-7,5 cm adâncime și așezați nucile în poziție laterală, cu lăstarul poziționat în sus, după care puneți deasupra pământul scos din groapă. Dacă vreți să puneți mai mulți nuci în grădină trebuie să lăsați o distanță între semințe de 3-3,7 metri. După ce ați făcut și această operațiune tot ce vă mai rămâne de făcut este să așteptați să răsară primul nuc din semințe și să vă îngrijiți ca nu cumva terenul să fie invadat de buruieni.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


14 comentarii

 1. Da se pot obține nuci așa și sunt mult mai bine adaptați și longevivi fata de cei din comerț ( în medie pot atinge vârste între 80 și 150 de ani în comparație cu 60 de ani cei altoiți ) dar cu longevitatea vine și așteptarea după primul rod care de obicei apare în jurul împlinirii a 15 ani de la răsărite, dar ei au un proces de creștere și mărire a capacității de a rodi până la 60 de ani când acest proces încetinește dar nu se oprește până la vârste înaintate ale nucului.
  Tatăl meu a pus un grup de nuci din sămânță locali care la vârsta de 15 ani au început să rodească și acum la 30 de ani au masa similară cu unii din comerț și sunt încă în plină perioadă de creștere, mă aștept să bucure și nepoții mei (împreună cu ei sunt și niște nuci seculari care după spusele tatălui meu sunt neschimbati de 40 de ani, 20m inalti și 20m coroana).

  1. Minunat lucru faceţi, minunate învăţături! Felicitări! Domnul să vă răsplătească minunata muncă!

 2. Am primit de la mama acum 4 ani cateva nuci , le-am pus in pamant si in urmatorul an a aparut nucul.Acum are aproape 2 m.Problema mea e ca nu am gandit bine locul definitiv de crestere.Mai pot sa.l mut?cum sa fac asta sa nu il pierd?

  1. DA SE POATE MUTA,GROAPA SA FIE DE 80-80-80 CM,iar partea din pamant(morcovul)sa fie taiat pentru a se dezvolta in sus.Cu cat groapa v-a fi mai mare,cu atat dezvoltarea nucului v-a fi mai rapida.

 3. Foarte interesanta expunerea ! Evident, toti nucii provin din nuci – trebuie numai ceva rabdare. Va multumesc pentru sfaturi ! Am vazut mai multe site-uri si se pare ca romanii sunt cam “straini” de pomicultura ! PLANTAREA POMILOR FRUCTIFERI IN “LUMEA LARGA” se face tot timpul anului, mai putin in perioadele friguroase (iarna). Este sufficient ca pomii sa fie crescuti o perioada de cateva luni pana la un an-doi intr-un fel de galeti de plastic (foarte subtire)iar cand se planteaza, se taie plasticul, ramanand pamantul cu radacinile intacte. Am plantat pomi in lunile iunie, iulie, august, septembrie…si nici nu au simtit ca au fost mutati de la ferma in curtea mea. Am cumparat un mar cu mere cat pruna din Long Islad (NY), in luna iunie, l-am plantat la Montreal si toamna am mancat merele. Invatati, invatati, invatati…am uitat cine a spus ! (Glumesc, nu am uitat)

  1. Nucii mei proveniți din nucă au început să rodească abia după 10 ani. Cei altoiți rodesc mult mai devreme dar au sensibilități, necesita tratamente.

  1. Eu am plantat o nuca in urma cu 8 ani,iar anul trecut a avut primul rod,putine ce-i drept,insa anul acesta e satisfacator . Mentionez faptul ca in primul si al doilea an l-am mutat din cauza unor constructii si nu i-a cauzat .Am avut noroc 😊

 4. Total aiurea descrierile. Nucile pentru incoltire se planteaza cu varful ascutit in jos. Prima o sa apara radacina si abia apoi cojile se despart sa lase loc lastarului cu tulpina si frunzulite.Daca nucile pastrate peste iarna in mediu umed au inceput sa porneasca incoltirea (lucru care se poate observa deja pe la sfarsitul lunii februarie sau martie) se planteaza la locul definitiv sau in viitoarea scoala de puieti in vederea altoirii cu alte soiuri, cu varful ascutit in jos si la cca 10 cm adancime intr-un loc bine pregatit si curatat/afanat.

Scrie un comentariu