• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • VERBINA – tehnologia de cultură a plantei medicinale cu multiple întrebuințări terapeutice

    Gabriela Gimbășanu -

    CUM SE CULTIVĂ VERBINA. Verbina (Verbena officinalis), denumită și ”iarba sacră” de către persani, egipteni și romani, este una din cele mai vechi plante medicinale. Această plantă de leac este întâlnită la vechii azteci și la daci, la druizi și la chinezi, la vracii din arhipelagurile din Pacific și la medicii din Roma sau Grecia antică, la pieile roșii din America de Nord și la persani sau la egipteni.

    Chiar dacă nu este o plantă pretențioasă în ceea ce privește condițiile de mediu, dacă vă propuneți să începeți o afacere cu verbină, trebuie să țineți cont de câteva pretenții moderate în ceea ce privește condițiile de cultură.

    Despre Verbena officinalis

    Verbina nu este o plantă pretențioasă în ceea ce privește condițiile de crește, astfel că se poate întâlni pe locuri virane și prin preajma locuințelor. Denumirea sa științifică este Verbena officinalis, ultimul cuvânt atestând faptul că are proprietăți medicinale confirmate. Este o plantă perenă, iubitoare de lumină, îi plac atât locurile umede, cât și cele uscate, crescând de la câmpie și până la 1.500 de metri altitudine. Plantele ajung până la un metru înălțime, are flori liliachii, în timp ce frunzele de pe tulpina floriferă sunt înguste și zimțate. În pământ, dezvoltă o rădăcină puternică, în care toamna își depozitează substanțele de rezervă, rădăcină din care în fiecare an planta răsare din nou.

    Perioada de recoltare a florilor de verbină coincide cu lunile iulie-august, când este înflorită și când se acumulează maximul de calități terapeutice.

    1. Verbina preferă solurile cu fertilitatea moderată

    Verbina înflorește bine în orice sol drenat, iar o astfel de cultură poate fi înființată fie pe solurile foarte fertile, fie pe cele cu fertilitate medie. Dacă solul pe care alegeți să înființați o astfel de cultură este unul sărac în elemente nutritive sau calcaros, se poate aplica compost bine putrezit pentru a ajuta plantele în perioada de vegetație. Compostul se aplică în fiecare an, în primăvară. În sol grele este recomandat să adăugați pietriș în fundul găurii de plantare pentru a drena excesul de umiditate care ar putea sufoca rădăcinile.

    Această plantă medicinală crește foarte bine și în ghiveci într-un amestec de nisip, compost și pământ de grădină.

    2. Verbina se seamănă primăvara

    Înființarea unei culturii de verbină se face din semințe. În general ca și perioadă de plantare se recomandă începutul primăverii, imediat după dezghețarea solului. Fie că alegeți să înființați cultura din semințe, direct prin semănarea în câmp, fie prin obținerea de răsaduri, succesul acestei culturi este unul garantat, în primul rând pentru faptul că această plantă nu este una pretențioasă. Semănarea în direct în câmp se face după ce în prealabil a fost pregătit terenul încă din toamnă, cu o arătură adâncă. În primăvară dacă încep să-și facă apariția buruienile este bine să curățați terenul înainte de semănare.

    Semințele de verbină germinează în 2-3 săptămâni la o temperatură de 20°C.

    La magazinele de specialitate prețul a 50 de semințe de Verbena Officinalis este de 3 lei.

    3. Verbina nu necesită lucrări speciale de îngrijire

    În general, în primele stadii de vegetație este important să acordați o atenție deosebită buruienilor care pot să apară în cultură și care pot concura pentru elementele nutritive cu plantele medicinale. Planta nu are boli sau dăunători specifici și este de mare ajutor în grădină deoarece atrage insectele care ar putea afecta buna dezvoltare a legumelor.

    4. De la verbină se culeg florile, frunzele, lăstarii și tulpina

    Verbena Officinalis are proprietăți medicinale și este utilizată în infuzii, tincturi, cataplasme și unguente. De la verbină se folosesc florile, frunzele, lăstarii și tulpina, care conțin substanțe saponozide, substanțe amare, taninuri, mucilagi, substanțe iridoide, adenozină, betacaroten, citral, acid ursolic, verbenin, verbenalină, aucubină și altele.

    5. Verbina are întrebuințări multiple

    Proprietățile sale analgezice și antiinflamatoare sunt motivul pentru care verbina este utilizată în tratamentul durerilor de cap, migrenelor, durerilor de dinți, nevralgiilor provocate de lumbago sau sciatică, durerilor intercostale, junghiurilor, gutei, loviturilor, durerilor reumatismale, durerilor de ochi, echimozelor, contuziilor. Ajută și în tratamentul plăgilor, abceselor, ulcerațiilor deoarece are efect cicatrizant, calmant, antiinflamator și astringent. Mugurii verbinei au efect diuretic, antireumatic, antiinflamator, antipiretic, calmant, astringent, de stimulare a digestiei și analgezic.

    Verbina promovează sănătatea colecistului, a ficatului, crește lactația, reduce hipertensiunea arterială, combate stresul, tratează insomnia și depresia. Are efect benefic în cazuri de răceală, gripă, tuse, deoarece conține substanțe saponozide. Este eficientă și în tratamentul afecțiunilor urinare, în litiază și hematurie, probabil datorită proprietăților diuretice pe care le are.

    Această plantă nu trebuie folosită de femeile care alăptează sau care sunt însărcinate deoarece are efect de stimulare a contracțiilor uterine. Nu se folosește în doze mari deoarece poate da stări de greață și vărsături.

    Sursă selectivă: gradina-de-vis.shopmania.biz


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul Alexander Degianski a semănat floarea-soarelui și a intrat la porumb: ”Ne adaptăm în funcție de loc” Mihai Mirițescu, Saaten Union: Sfatul meu pentru fermieri este să semene mazărea cât mai repede Soiul de afine care face fructe uriașe, demne de Cartea Recordurilor

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte