Comerţ alimentar

Australia introduce un nou sistem de evaluare a calității carcaselor de carne

Crescătorii din Australia par să fie mereu cu un pas în față. Țin cu dinții și își apără piețele unde exportă, așa că investesc sume uriașe în genetică, dar și în tehnologii menite să reducă cheltuielile și păstreze un anumit standard al calității. Cea mai recentă inovație anunțată de Australia este că introduce un sistem nou de evaluare a calității carcaselor – a celor de ovine în primă fază, un sistem care se folosește de raze X pentru a stabili exact care este nivelul de carne, oase și grăsime pentru fiecare animal sacrificat. 

Australienii vor să scoată în evidență calitatea pe care o oferă la exportul de carcase de carne, dar și să se asigure că fermierii lor primesc cel mai bun preț în raport cu rezultatele și genetica în care au investit. Astfel, noul sistem de evaluare obiectivă a carcaselor va intra în funcțiune de anul viitor și a funcționează cu ajutorul razelor X, aceleași cu care se fac radiografiile în medicina umană.

Până acum s-au cheltuit 150 de milioane de dolari americani pentru dotare a 90 de abatoare care vor cu începe ”scanarea” carcaselor de ovine în primă fază, urmând ca ulterior evaluarea să fie aplicată și carcasele de bovine. Prin această metodă, la ieșirea din abator, se va cunoaște exact ce procent de carne se poate comercializa de la animalul sacrificat, dar și ce procent de oase sau de grăsime a rezultat.

Avantajele noului sistem de evaluare obiectivă a calității carcaselor de carne

  • crește nivelul de competitivitate pe piețele externe unde Australia vrea să își apere ”teritoriul cucerit” și să avanseze;
  • face mai ușoară evaluarea privind genetica folosită în ferme;
  • reduce pierderile la procesarea cărnii;
  • reduce nivelul de riscuri de accidentare al personalului de pe linia de abatorizare/procesare a cărnii;
  • oferă celor care fac achiziții posibilitatea de a cunoaște exact calitatea carcaselor pe care le contractează;
  • reduce o serie de alte costuri ”în aval” în industria cărnii.

Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!