• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • GESTUL pe care FERMIERII ÎL ÎNȚELEG și care le dă PUTEREA DE A MERGE MAI DEPARTE!

    Roxana Dobre -

    GESTUL pe care FERMIERII ÎL ÎNȚELEG și care le dă PUTEREA DE A MERGE MAI DEPARTE! Pare un lucru incredibil pentru cei care nu au legătură cu agricultura dar pentru fermieri acesta pare să fie ”secretul” culturilor-record: să te așezi în genunchi și să săruți pământul. A spus-o cu lacrimi în ochi unul dintre cei mai apreciați și cunoscuți agricultori, inginerul Lucian Buzdugan, directorul general al companiei Agricost, care lucrează peste 57.000 de hectare din care 10.000 de hectare cultivate cu porumb!

    Mai există interes al tinerilor să devină agronomi? Ce presupune această meserie care necesită sacrificiu, tărie de caracter dar mai ales dragoste de pământ  a explicat în cadrul unei conferințe dedicată chiar fermierilor de către cea liderul mondial în agrochimie, BASF, inginerul Lucian Buzdugan, directorul general al companiei Agricost.

    lucian-buzdugan

    ”Există un gest al tenismenilor mari de a săruta la victorii pământul. Știm cu toții că sărutăm doar ființele foarte dragi: iubita, soția, părinții, copiii! Iar pentru noi pământul se află în aceeași linie. Și această imagine, să te așezi în genunchi și să săruți pământul înseamnă un lucru extraordinar iar pentru mine este o simbolistică nemaipomenită. Le-am explicat colegilor mei că pentru a înțelege ce se întâmplă în pământ nu au cum să afli decât dacă te așezi în genunchi. Dacă stai în mașină, ești pierdut, nu știi nimic! Numai scormonind pământul poți să faci producție”, a explicat cu lacrimi în ochi, Lucian Buzdugan.

    La rândul său, Marian Horgoș, inginer tehnic și fermier din Timișoara le-a împărtășit celor prezenți care sunt provocările dar și sacrificiile pe care această meserie le implică.  ”Vreau să vă spun că eu am un băiat și i-am spus când era mai mic: măi copile numai agronom să nu te faci! Nu spun că nu îmi place această meserie și nu am realizări dar necesită extrem de multe sacrificii. Nu am fost așa aproape de familie din lipsă de timp iar pe fiul meu la 2-3, 5 ani îl lăsam dormind și îl găseam tot așa din cauza orelor la care ajungeam acasă. De aceea i-am dat acest sfat! Și ce credeți? Băiatul meu s-a făcut agronom, acum este la doctorat și mă urmează în meserie. Eu cred că nu oricine poate să fie agronom pentru că nu e ușor să stai uneori de dimineața până în seara pe câmp dar cred că această vocație vine din interiorul nostru. Părinții mei au fost țărani, eu sunt țăran iar copilul mă urmează (…) Astăzi de agricultură depinde 24% din populația României”, a fost discursul lui Lucian Buzdugan care a primit ropote de aplauze.

    Fermieri din toată țara au participat joi seară, 24 noiembrie, la invitația echipei BASF, la un eveniment unic ce a avut loc la Casino Sinaia.  Sub sloganul ”Belle Epoque” conferința susținută de BASF a traversat deceniile, întreaga istorie a lumii și a companiei spre încântarea celor prezenți care, la final, au plecat cu convingerea că ”a fi fermier e cea mai importantă meserie din lume”.

    Pentru a intra în atmosfera din Belle Époque (Epoca Frumoasă) invitații companiei BASF au avut parte de ”o călătorie în timp” prin orașul Sinaia cu mașini de epocă, adevărate bijuterii pe roți care inevitabil te duceau cu gândul la vremurile bune de altădată.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”