• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Noutăți de la BASF pentru fermierii care vor să obțină cele mai bune producții agricole

    Roxana Dobre -

    NOUTĂȚI în 2017 pentru fermieri! Provocările pe care le întâmpină zilnic în câmp și aplicarea tehnologiilor de ultimă oră pentru obținerea unor culturi cât mai productive rămân două dintre preocupările fermierilor cu care se confruntă an de an. Apariția de noi boli și dăunători îi obligă pe aceștia ”să țină pasul” cu tot ce este nou în materie de tratamente iar compania BASF este principalul partener de încrede al fermierilor unde producătorii agricoli pot găsi soluții pentru aproape toate provocările din câmp. Pentru anul viitor, BASF pregăște noi produse care, prin aplicare lor, să îi ajute pe fermieri să obțină cele mai productive culturi!

    Bertrand Debret, director tehnic și de afaceri de reglementare BASF Agro, le-a explicat fermierilor, într-o conferință ce a avut loc pe 26 noiembrie la Sinaia care este nivelul de investiții pe care compania îl alocă pentru fiecare produs nou scos pe piață.

    ”Suntem angajați și credem în agricultură! Suntem prezenți în acest business de mai mult de 100 de ani și suntem convinși că alimentele și agricultura pot să devină cele mai importante elemente în viitorul umanității. Știm cu toții că populația mondială este în creștere și este nevoie să mărim productivitatea agricolă cu 50 % până în 2050, adică imediat putem spune, deci avem timp limitat pentru asta. Noi investim la BASF mai mult de 500 de milioane de euro pe an pentru inovație și nu am face acest lucru dacă nu am crede cu adevărat. Iar inovația pentru BASF poate însemna lucruri diferite. În primul rând, nu am numi-o inovație ci găsirea de soluții potrivite și aducerea acestora pe piață. Aceste soluții pot fi ingrediente noi, active, inovație, produse de îngrijire pentru recoltă, protecție biologică, soluții inteligente pentru agricultură. Sigur că toate acestea vin la pache cu niște costuri și încercăm la nivel mondial să găsim niște produse potrivite iar fermierii trebuie să știe că ceea ce am descoperit astăzi în laboratoarele noastre va apărea pe piață doar peste 10 ani. Un ingredient activ costă în jur de 1 miliard de euro pentru a fi dezvoltat. Este nevoie de mai mult de 200 de studii din domenii de expertiză. Așadar, după cum ați observat, este un proces lung și o treabă grea până se ajunge la produsul finit”, a punctat Bertrand Debret.

    Acesta a trecut în revistă și cele mai noi soluții inovative concrete care vin în sprijinul fermierilor. ”Avem niște inovații pe le care le vom aduce în curând pe piață. Spre exemplu, noi fungicide pentru cereale, AgCelence, cu o nouă clasă de produse active care au eficiență superioară pentru bolile plantelor. De asemenea, vom aduce pe piață un reglementator de dezvoltare tot pentru cereale, Medax Top, și un nou erbicid pentru proiectul Clearfield Plus. După cum vedeți, venim cu soluții concrete pentru fermierii din România!”, a mai spus Bertrand Debret.

    AgCelence luptă împotrivita septoriozei cerealelor sau pătarea brună a frunzelor, cum o mai cunosc fermierii. Boala produce ȋn fiecare an pagube importante ȋn diferite zone geografice din Europa, Asia şi America precum şi ȋn România, ȋncepând din fazele timpurii din toamnă, continuând cu atac mai sever ȋn perioada de primăvară. Pierderile de producţie provocate de aceasta variază de la 10% până la 15%, în funcţie de condiţiile climatice. Boala este produsă de ciupercile din genul Septoria. Dintre ele se evidenţiază două specii diferite ca simptomatologie, dar cu biologie relativ asemănătoare, Septoria tritici şi Septoria nodorum.

    La Septoria tritici, identificarea primelor simptome este asociată cu apariţia primelor pete pe frunzele inferioare, la baza plantelor uneori şi pe tecile acestora. Petele de culoare galbenă sau brunificate au o formă caracteristică, oval-alungită. Acestea cresc uneori pâna la câţiva centimetri, fiind limitate de nervurile paralele ale frunzelor de cereale. Ţesuturile atacate se necrozează iar petele vor căpăta ȋn dinamică culori cenuşiu-albicioase, care la final sunt ȋnconjurate de o margine brună. Ȋn cazul unor presiuni puternice ale atacului de Septoria tritici, petele se unesc şi provoacă uscarea mai rapidă a frunzelor.

    Foto: www.agro.basf.ro
    Foto: www.agro.basf.ro

    Ȋn dreptul petelor apar picnidiile ciupercii, uşor ȋncastrate ȋn ţesut. Picnidiile sunt formaţiuni de culoare neagră aşezate ȋn linii paralele de-a lungul nervurilor. Mai rar, se observă simptome ale infecţiei pe tecile frunzelor, tulpinii, sau pericarpul boabelor. În acest caz, petele sunt mai puţin evidente iar numărul fructificaţiilor ciupercii este mult mai redus.

    Septoria se transmite de la un an la altul prin intermediul sporilor rămaşi pe sol ȋn resturile plantelor bolnave. Sporii ciupercii germinează la temperatura optimă de 22-26 C˚. Perioada de incubație este cuprinsă ȋntre 6-8 zile, până la apariţia picnosporilor fiind necesare 11-14 zile. Ciuperca poate forma ȋn perioada de vegetaţie a grâului până la 7-9 generaţii de spori. Sporii pot germina chiar şi la temperaturi mai scăzute, de până la 2-3 C˚. În acest caz, boala este favorizată de umiditatea ridicată.

    Boala poate fi ȋntâlnită şi la alte specii de plante cultivate ca: secară, orz, ovăz, dar şi la speciile de graminee perene din flora spontană.

    Boala produsă de Septoria tritici nu provoacă moartea plantelor. Spicele obţinute de la plantele infestate formează boabe mici, sterile, şiştave, cu ȋnsuşiri de panificabilitate slabă. Septorioza este asociată adesea deficienţelor fiziologice, determinate de condiţiile culturale neadecvate (plante neadaptate la condiţiile zonei, slab rezistente la factorii de stres, fertilizarea insuficientă sau unilaterală, plante dezrădăcinate, semănate ȋn afara epocilor optime, sau slăbite de atacul unor dăunători).

    Noul fungicid AgCelence are următoarele beneficii:

    -Eficacitate crescută în combaterea septoriozei,

    -Control excelent, de lungă durată,

    -Efectul AgCelence® garantează sporuri de producție,

    -Nu necesită autorizații T și T+.


    Te-ar mai putea interesa

    Guvernul – decizie astăzi care îi vizează și pe fermieri Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou Ninsori, ploi și vânt puternic – județele care au intrat sub alertă meteo până în a doua zi de Crăciun Atenție, se fură oi! Un cioban a rămas fără animale înainte de Crăciun