• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • În urma unui articol AGROINTELIGENȚA, se cere INTERVENȚIA COMISIEI EUROPENE!

    agrointeligenta.ro -

    Informație publicată de Agrointeligența – www.agrointel.ro  – în atenția oficialilor de la Bruxelles. Situația agriculturii românești este atent urmărită de decidenții politici atât din România, cât și din afară, iar când Agrointeligența trage un semnal de alarmă, reacțiile nu întârzie să apară!

    Recent, pe site-ul www.agrointel.ro am publicat o serie de dezvăluiri privind calitatea solului românesc, mai ales a pierderii nivelului de humus și a fenomenului de acidifiere care este tot mai prezent în fermele din țara noastră. Cel care ne-a pus la dispoziție cifrele și concluziile extrase după efectuarea analizei pe numeroase probe de sol din întreaga țară, a fost Emilian Tudor – șeful Laboratorului de analiză a solului Alchimex din cadrul grupului Alcedo.

    „Una dintre marile probleme rămâne acidifierea solului în urma utilizării neraționale a îngrășămintelor. O bună parte din nutrienții folosiți în mod obișnuit în agricultură sunt cei care dau solului această caracteristică de aciditate. Prin extragerea lor în mod repetat, prin neînlocuire și prin folosirea anumitor îngrășăminte chimice practic fermierul acidifiează solul. Aici mă refer în mod special la azotatul de amoniu, la sulfatul de amoniu. Este nevoie de puțină atenție la fertilizanții folosiți”, a vorbit pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro specialistul despre îngrășămintele care conduc la creșterea acidității din sol.

    FERTILITATEA SOLULUI din România. Ce spun ANALIZELE DE SOL efectuate în Laboratorul Alchimex

    Ponderea solurilor acide ar fi ajuns la 35% conform analizelor de laborator, analize care nu au rămas fără ecou. Această stare de fapt nu l-a lăsat indiferent pe deputatul Daniel Buda, membru în cadrul Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European. Acesta a decis să interpeleze Comisia Europeană pe această temă, solicitând ca fermierii mici și mijlocii să fie stimulați să-și testeze în mod regulat, dar și să-și trateze terenurile cultivate, evitând astfel eventualele pierderi.

    Ce îngrășăminte sunt ”vinovate” de creșterea acidității solului

    „Unitățile din România specializate în analiza solului au semnalat probleme mari cu care se confruntă fermierii. Potrivit informațiilor furnizate de unul dintre laboratoarele din țara noastră, din 1.000 de probe prelevate, doar un sfert din acestea aveau un pH normal în sol, adică nu erau acide sau lipsite de nutrienți. Aciditatea solului este un fenomen care apare după folosirea necontrolată a îngrășămintelor, în cantități foarte mari și folosind aceleași produse fără a face rotații de substanțe într-un termen foarte lung de timp, astfel că solul reacționează prin creșterea accentuată a acidității și prin împiedicarea culturilor tradiționale de a mai fi cultivate pe acel teren. Specialiștii în domeniul solului au declarat că această problemă de aciditate a solului poate să fie tratată, dar este necesar să se intervină prompt și prin metode științifice, nu doar prin metode neconvenționale, așa cum se întâmplă, în general, în ceea ce îi privește pe fermierii mici și mijloci, care nu își permit anual o analiză a solului și tratamente suplimentare pentru a face solul cât mai productiv. Ce instrumente are Comisia la îndemână pentru a-i încuraja pe fermieri să își testeze în mod regulat, dar și să își trateze terenurile cultivate, evitând astfel eventualele pierderi?“, a notat europarlamentarul, care urmează să primească răspuns oficial din partea Comisiei Europene în această chestiune.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat” Praful saharian, o problemă nouă în ferme. Cum sunt afectate culturile agricole Miei vânduți din portbagaj. Polițiștii au împărțit amenzi