• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • DANIEL BUDA, europarlamentar: PRODUSELE ROMÂNEȘTI TREBUIE APĂRATE CU ORICE PREȚ!

  Roxana Dobre -

  Produsele românești trebuie APĂRATE CU ORICE PREȚ, chiar și cu riscul unei proceduri de infrigement! Este mesajul unui europarlamentar român care cunoaște foarte bine realitatea de la Bruxelles dar și ce înseamnă pentru țara noastră această temută procedură de infrigement!

  ”Cu toții sunteți, cred, la curent cu zbaterile și dezbaterile din spațiul public legate de vânzarea produsele românești de către supermarketuri, care trebuie să asigure o pondere de 51% a produselor din lanțul scurt. Comisia Europeană a atenționat România în cadrul unei proceduri prealabile celei de infrigement, apreciind că această lege ar bloca comerțul intracomunitar. În mod cert, Comisia greșește deoarece prezența produselor europene este mai departe asigurată. Niciun articol din lege nu interzice acest lucru. Dincolo de asta, m-aș fi bucurat dacă Comisia ar fi indicat în cuprinsul documentelor trimise în România ne-ar fi vorbit despre reciprocitatea de care ar fi beneficiat producătorii români comparativ cu cei străini.  M-ar fi bucurat o analiză a Comisiei în care să ne arate câte produse românești sunt vândute în supermarketurile din străinătate”, este mesajul postat de europarlamentarul Daniel Buda, pe pagina personală de Facebook. 

  Aceste atrage atenția că produsele românești sunt aproape inexistente pe rafturile supermarketurilor din alte țări. ”Tocmai de aceea, nu cred că cineva își va putea permite să blocheze aplicarea acestei legi în România care constituie și așa doar un paleativ pentru dificultățile majore în care se află fermierii români”, a mai punctat Buda.

   Comisia Europeană a dat dovadă de exces de zel în acest caz

  Europarlamentarul a avut chiar și o intervenție susținută de mine în Parlamentul European pe această temă în care a subliniat că, Comisia Europeană a dat dovadă de exces de zel în acest caz. „Preocuparea fermierilor de astăzi este legată în principal de valorificarea produselor la prețuri acceptabile care să le permită supraviețuirea pe piață.  Marile lanțuri de magazine alimentare, în special din Vestul Europei, au un parteneriat strâns cu fermierii locali, ceea ce este un lucru foarte bun.  România a implementat acest concept prin legea 150/2016 astfel încât comercianții urmează să achiziționeze anumite produse provenite din lanțul scurt de aprovizionare. Acesta implică un număr limitat de operatori economici angajați în activitatea de dezvoltare economică, precum și relații strânse întrebproducători, procesatori și consumatori. Comisia Europeană a dat dovadă de exces de zel în acest caz, demarând proceduri preliminare celei de infringement pe care o apreciez însă la limita legalității tratatelor. Mentionez că prin legea adoptată nu se limitează prezența produselor agroalimetare europene pe raftul comercianților din România.  Astfel, nu este vorba de un obstacol în calea comerțului intracomunitar iar această lege trebuie aplicată în mod cert în România”, a transmis Buda colegilor din Parlamentul European.

  Vă reamintim că ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a declarat recent că România riscă o procedură de infringement, dacă nu va modifica prevederea din Legea privind comercializarea produselor alimentare, potrivit căreia marile magazine sunt obligate să expună la raft, în proporție de 51%, produse românești provenite de pe lanțul scurt.

  Acesta a spus că, deocamdată, nu știe în ce constă efectiv penalizarea pe care ar trebui să o plătească România, dacă nu se va alinia legislației europene. ”Nu știu acum în ce constă penalizarea, mi-e greu să spun, dar, probabil, soluția este să ne aliniem din punct de vedere al legislației. În momentul de față analizăm”, a subliniat ministrul Agriculturii pentru Agerpres.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Fermierii, incluși în Etapa a II-a a campaniei de vaccinare. Decizia Guvernului! Subvenția APIA pe un hectar de pășune. Plată de 787 lei/ha sau 1.083 lei/ha la zona defavorizată Medici veterinari, apel către Președintele Iohannis și Premierul Cîțu: Opriți abuzurile de la ANSVSA!

  Ultimele știri

  Subvenții APIA 2021. MADR: Data de la care fermierii pot cere subvențiile pe acest an Confruntare în Instanță între oieri și conducerea MADR și a ANZ, la început de an! Hectare întregi de grâu răsărit, distruse de o turmă de oi!