Creșterea albinelorŞtiri agricole

Anunțul ROMAPIS pentru TOȚI APICULTORII DIN ROMÂNIA!

ANUNȚ pentru toți crescătorii de albine din România! O acțiune de amploare inițiată de Federaţia asociaţiilor apicole din România – ROMAPIS  este menită să soluționeze situația de anul acesta când apicultorii români au rămas fără despăgubiri, în ciuda pierderilor pe care le-au suferit din cauza ploilor și a secetei. În acest sens, reprezentanții ROMAPIS fac apel la stupari să completeze un chestionar ale cărui date vor fi apoi incluse într-un memoriu adresat Ministerului Agriculturii.

”În ultimii ani (2014 – 2016) apicultura s-a confruntat cu situații atipice generatoare de pierderi economice importante: depopulări, pierderi de colonii de albine și producții de miere nesatisfăcătoare, fără să se cunoască adevăratele cauze. Situația fiind fără precedent, în fața autorităților competente nu putem prezenta date concrete. Pentru acesta avem nevoie de informații și de sprijinul tuturor apicultorilor care sunt rugați să ne transmită situația existentă cu ajutorul unor fișe de investigație.  În acest scop avem rugămintea să completați formularul online pe care îl găsiți pe pagina ROMAPIS la: http://romapis.org/index.php?id=chestionar_productie_miere”, se arată în mesjaul adresat apicultorilor și remis redacției Agrointeligența – www.agrointel.ro.

”Federația ROMAPIS va utiliza datele astfel colectate ca justificare pentru un memoriu adresat MADR pe tema ajutorului de minimis pentru apicultură, promis inițial în vară dar ulterior neacordat, cu explicația că anul apicol 2016 a fost totuși relativ bun și nu este nevoie de un asemenea ajutor. Putem împreună să dăm un semnal celor din MADR care țin în mâini pâinea și cuțitul că protestăm împotriva lipsei de respect pe care o arată încă o dată pentru apicultori, năpăstuiți în 2016 de aproape toate relele care se puteau întâmpla dar nesprijiniți în nici un fel să treacă peste momentele grele. Vă solicităm să „investiți” 3 minute din timpul dumneavoastră, cât este necesar completării acestui chestionar, pentru cauza comună a apicultorilor din România”, se mai arată în comunicarea federației apicole.

Vă reamintim că anul acesta, în ciuda pierderilor la producția de miere, pierderi reclamate de stupari, Ministerul Agriculturii a anunțat că anu are temei legal pentru a acorda crescătorilor de albine un ajutor de minimis ca și despăgubire.

”Îmi pare tare rău de ceea ce o să spun apicultorilor. Eu chiar aveam prevăzuți la buget banii și erau înclus și un sprijin de minimis pentru ei dar din păcate legislația europeană cere niște condiții! Care spun așa: pe baza datelor contabile fermierul trebuie să facă dovada că în cei trei ani anteriori a fost o producție de X, media este atât, și anul acesta a fost mult mai jos. Deci noi nu putem să mergem pe asumări sau pe presupuneri! Deci eu ca să dau ajutorul acesta, trebuie să îl justific iar această justificare se face cu date pe care trebuie să mi le dea producătorii. Atâta timp cât ei nu pot să vină cu aceste date nici eu nu mă pot justifica la Bruxelles!”, a explicat recent ministrul agriculturii Achim Irimescu, prezent la Agrointeligența LIVE, interviu transmis integral și în direct pe pagina de Facebook Agrointeligența.

 


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


8 comentarii

  1. Ce sistem de subventionare? Sinteti intro deriva totala. La ora actuala nu este asa ceva. PNA NU se poate transforma intrun sistem de subventionare totala,are regurile ei si directive bine stabilite. Subventiile trebuie introduse separat,anul asta sa ratat ocazia sa fie inplementata minimisul din cauza dezintaresului total al apicultorilor. Din pacate asa asa sta treaba.

  2. Orice subvenție trebuie acordată la toți stuparii, pe baza stupilor declarați în Registrul Agricol al primăriilor. Din păcate, actualul sistem de subvenționare este neconstitutional și corupt, pentru că de acesta beneficiază doar unii apicultori.

  3. Dr cei ca mine care face apicultura de 30de ani si din motive oarecare de 3ani nu mai face pastoral si tine pe vatra intre 50 sau 100 familii de albine, inregistrate la primarie, nu este primit in asaociatie la aca din diferite motive cu toate ca a fost membru aca 20 de ani si vine un Puisoru din r sarat le ia banii pentru inscrierea in asociatia(Apicultorii rimniceni) si pentru caietul de stupina si dupa dispare, eu si altii ca mine ce drepturi de apicultori avem? sau ce sintem?

Scrie un comentariu