SOLUȚIA cu care FERMIERII ROMÂNI pot SĂ ÎI BOICOTEZE PE STRĂINI!
Roxana Dobre -SOLUȚIE pentru fermieri! Subvențiile mici comparative cu alte țări europene dar și prețurile neprofitabile pe care le primesc producătorii români îi duce pe mulți dintre aceștia la faliment. O spune chiar ministrul agriculturii, Achim Irimescu, care, referindu-se în principal la crescătorii de ovine, subliniază că însuși producătorul este cel care ”strică” prețul și se vinde ieftin la străin. Prezent în studioul Agrointeligența -www.agrointel.ro într-un interviu LIVE difuzat pe pagina de Facebook a publicației noastre, ministrul agriculturii Achim Irimescu a explicat care este și soluția pentru această problemă!
Prețul la carnea de miel a scăzut la jumătate în ultimii ani, spune ministrul agriculturii, Achim Irimescu, aprig susținător al oierilor și el însuși de proveniență dintr-un sat de ciobani așa cum a subliniat de câte ori a avut ocazia. ”Acum câțiva ani aveam 12 lei la kilorgamul de carne de ovină, acum a scăzut la 6,50 de lei pe kilogram. Ei dau vina pe arabii care cumpără din România dar eu le-am spus clar că singurii vinovați sunt chiar ei, ciobanii. De ce? Pentru că nu sunt uniți. Chiar le-am cerut să se unească cele 3 organizații reprezentative la nivel național. Ar putea să ia o cotizație pe care să o pună undeva, deoparte ca rezervă pentru fiecare cioban în parte, și să impună ca în România nimeni să nu mai vândă sub un anumit preț, de 10 lei să spunem. Și atunci orice străin va veni nu are de unde să ia carne ieftină pentru că ei reprezintă toți producătorii”, a explicat șeful de la agricultură viziunea sa asupra protejării unui preț corect pentru carnea de oaie.
Irimescu spune că doar dacă se vor uni, producătorii agricoli vor avea șanse de profit. ”Fermierii se concurează reciproc și atunci nu este în regulă. Spre exemplu, eu știu că dumneavoastră aveți 1.000 de berbecuți de vânzare, eu am 200. Astfel, dumnevoastră vă permiteți să lăsați prețul la 6,50 lei pe kilogram iar eu nu, în consecință dumnevoastră stricați piața. Deci aici este problema cea mare. Dacă nu se unesc fermierii vor vinde în pierdere”, a punctat Achim Irimescu.
Mai mult, șeful de la agricultură spune că în perioada următoare ar putea fi lansată și o soluție pentru prețul mic cu care se vinde lâna. ”O altă problema este prețul lânii. Eu mă zbat acum și ne străduim să înființăm în România fabrici de panouri izolante având în vedere că lâna este un izolant excepțional. Momentan se vinde cu 5o de bani kilogramul de lână ceea ce este o bătaie de joc având în vedere că a ajuns crescătorul să arunce lâna la gunoi”, a mai spus ministrul agriculturii.