• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • FERMIER DE TOP – în cărți pentru ȘEFIA COMISIEI PENTRU AGRICULTURĂ!

    agrointeligenta.ro -

    Un agricultultor din TOP 100 FERMIERI – în cărți pentru conducerea Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, un for-cheie pentru tot ce înseamnă legislația în domeniul agricol, silvicultură, industri alimentară. A încheiat mandatul trecut în funcția de vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură, iar acum deputatul Alexandru Stănescu este favorit la șefia Comisiei.

    Citiți și: LISTA cu noii membri ai COMISIEI PENTRU AGRICULTURĂ!

    În ediția din acest an a TOP 100 FERMIERI, clasament realizat de Agrointeligența pe baza averii, a notorietății și a influenței, Alexandru Stănescu oupă locul 18.

    Inginerul mecanic agricol Alexandru Stănescu s-a angajat în 1986 ca inginer la Agromec Vișina. În 1993 a fost pus director la Agromec Bucinișu. Societatea s-a privatizat spre finalul anilor `90 prin PAS și Stănescu a ajuns acționar cu 43% din acea societate. La acel moment Agromec Bucinișu era o societate specializată pe prestări de servicii. Alexandru Stănescu a renunțat în 2004 la activitățile către terți, deoarece localnicii de pe raza celor 4 comune deservite de Agromec începuseră să își cumpere tractoare, iar societățile agricole de dimensiuni mai mare își constituiau deja parcuri de utilaje, iar IAS-urile, principalul client al Agromec-ului s-au dezintegrat.

    Alexandru Stănescu administrează 1.000 ha de teren, din care el deține doar 7-8%. Solurile fermei sale sunt cernoziomuri, însă în 2016 asta n-a contat, fiindcă anul agricol a fost slab: ”Pe grâu m-a bătut grindina și-am obținut puțin, 2.500 kg/ha, porumbul a prins seceta și am avut 5.000 kg/ha, la floarea-soarelui 3.000 kg/ha, iar la rapiță 3.000 kg/ha”. Nici măcar ferma de porci cu 2.000 de capete, administrată de fiul său cel mare, nu i-a adus mari bucurii: ”A mers foarte prost anul ăsta din cauza prețului la porcul gras. Ajunsese la 3 lei/kg și am și prins o perioadă din aia, când i-am vândut cu 3,4 lei/kg”. De aceea Stănescu n-are planuri investiționale pentru anul viitor: ”Sunt într-o perioadă în care nu pot să-mi fac planuri. Sunt la limită ambele societăți și cea de câmp și cea de purcei. Sunt în funcțiune, nu-s cu probleme, dar nu au puterea să se implice în proiecte noi”.

    Amplasamentul fermei sale pe terasa Corabia, la mai puțin de 10 km de Dunăre, e cel care îi dă însă optimismul să meargă înainte: ”Eu mă ocup, dar nu ca fermier, ci politic, să aducem irigațiile în zona de sud a României. Atât infrastructura principală, cât și cea secundară de irigații, sunt în plan să fie reabilitate. Refacerea infrastructurii principale e undeva la 10 milioane euro și e inclusă în Planul Național de reabilitare a infrastructurii principale, iar infrastructura secundară și-o poate reabilitata fiecare organizație de udători pe PNDR pe Măsura 43) La noi va dura foarte puțin, pentru că deja au început să se facă proiectele pe zona unde sunt terenurile mele. ANIF vizează înlocuirea motoarelor vechi care sunt energofage și impermeabilizarea canalelor. Eu sper că între 2018-2021 să se încheie reabilitarea și să-mi pot iriga ferma cu apă din Dunăre. Dacă din ianuarie încolo vom intra la guvernare, ceea ce e foarte posibil, vrem să introducem o măsură de subvenționare a consumurilor electrice pentru organizațiile de udători, ca să irige aproape pe gratis”.

    În trecut, Alexandru Stănescu nu s-a bucurat foarte mult de programele de stimulare a înnoirii parcurilor de utilaje ale fermelor, deoarece societatea a fost dezavantajată de statutul de SA, motiv pentru care de altfel și parcul de utilaje nu e în totalitate nou. A reușit totuși să-și cumpere o combină cu cofinanțare UE. Are magazii cu capacitate de 2000 t și un staff de 26 de angajați, mult peste nevoile reale ale fermei, însă fermierul o consideră ”o măsură socială, dat fiind că ei provin dintr-o unitate care în trecut a avut peste 200 de angajați”.

    Fiul cel mic al fermierului, specialist IT, e co-fondator alături de verișorul lui, al unei companii IT specializată în realizarea de ”software de business pentru fermieri” care permite controlarea de pe telefon sau tabletă a întregii activități a unei ferme.

    Alexandru Stănescu a fost reales deputat la alegerile din 11 decembrie și face parte din cei 10 membri ai PSD în Comisia pentru agricultură, comisie a cărei fotoliu de președinte îi va și reveni, cel mai probabil. Alături de Stănescu, din Comisie, alți colegi de partid mai sunt: Munteanu Ioan, Dârzu Ioan, Niță Nicu, Păle Dănuț, Ciocan Dan, Terea Ioan, Havrici Emanuel, Șerban Ciprian și Boboc Rodica.


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Alertă meteo de ploi și vânt puternic. Cantitățile de apă pot depăși 50 l/mp De la tunsul oilor la pensiune cu specific ciobănesc. Florin Muntean a investit în Complexul Țurcana Agrometeo: temperaturi, rezerva de apă din sol. Recomandări pentru lucrările agricole