• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cum se face mranița, cel mai bun îngrășământ pentru răsaduri

  agrointeligenta.ro -

  Mranița este fără îndoială cel mai bun îngrășământ natural și, când vine vorba despre răsaduri, nu poate lipsi din procesul de producție! Acest substrat este esențial pentru dezvoltarea viguroasă a plăntuțelor și, în plus, este simplu de obținut.

  Ce este mranița

  Mranița este cel mai fertil îngrășământ chimic ce se poate obține chiar și în gospodărie. Mranița este pământul ce se obține prin descompunerea gunoiului de grajd pe parcursul a mai multor ani, cel puțin doi ani, cam trei-patru ani în medie.

  Cum se obține mranița

  Procesul de obținere a mraniței este unui simplu: gunoiul de grajd, bălegarul, se pune în grămezi și se udă din când în când. Astfel, descopunerea materiei organice se face în mod natural.

  Cum se păstrează mranița

  Una dintre problemele pe care le pune mranița este depozitarea astfel încât să nu se piardă proprietățile. Cel mai bine este să o păstrați în grămezi peste care să puneți un strat de pământ. Acest ”capac” va preveni uscarea mraniței, spălarea ei și, implicit, pierderea proprietăților sale.

  Cum se folosește mranița

  Mranița se folosește în amestec cu pământ pentru că, altfel, provoacă ”arderea” plăntuțelor prin aciditatea sa. Înainte de a se folosi, mranița se recomandă a fi sterilizată chimic (se pot folosi mai multe tipuri de produse disponibile pe piață, între care Previcur 607 SL – 300 ml/m³ la care nu este nevoie de pauză sau Formalina 40 CS-2 ml/m³ la care se impune un rapaus de 10-30 de zile în funcție de temperatura solului) sau termic (ci aburi supraîncălziți) pentru a elimina dăunătorii/bolile pe care poate să le aibă ”încorporate”.

  Mranița este foarte eficientă la obținerea răsadurilor, acolo unde se pune în amestec pentru a forma substratul în care se sădesc semințele.

  O alta metodă de aplicare a mraniței este la plantarea răsadurilor în solar sau direct în câmp, acolo unde îngrășământul ecologic se pune în cuiburi, odată cu plăntuța sau se poate pune la suprafață, după care se face o udare temeinică.

  Mranita se aplică și la plante mai mari, acolo unde se sapă pământul de la suprafață, se așează un strat din acest fertilizant natural și apoi se amestecă ușor cele două substraturi. După o jumătate de oră, când pământul s-a așezat un pic, se face o udare.

  La ce culturi este bună mranița

  Culturile la care se poate folosi mranița ca și fertilizant sunt numeroase – pornind cu răsadurile de legume, cu legumele deja plantate, cu pomii fructiferi sau vița de vie, mranița se dovedește un fertilizant foarte eficient, ecologic și cu rezultate excelente.

  Pentru răsaduri, mranița se folosește cel mai adesea în amestec cu turbă. Ca și rețetă de amestec universal se poate pune 75% turbă + 25% mraniță sau 60% turbă și 40% mraniță.

  În cazul în care nu aveți posibilitatea de a obține mranița în gospodărie, există varianta de a o cumpăra. Se comercializează la sac și prețul unui sac mic cu mraniță pornește de 10-15 lei. Puteți alege chiar mraniță cernută, al cărui preț este însă dublu.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Fermele care vor dispărea: 5 milioane de hectare de terenuri agricole – abandonate până în 2030! Minciunile lui Oros înseamnă vieți și destine de fermier pulverizate. Domnule ministru, ați devenit un risc pentru siguranța națională, trebuie să vă reveniți urgent! Dosar penal pentru depozitarea necorespunzătoare a îngrășămintelor chimice!

  Ultimele știri

  Se cere demisia lui Adrian Oros! ”Să plece din funcţie până nu falimentează întregul sector agroalimentar românesc!” Furnizorii au început executarea fermierilor după ce parlamentarii au votat contra despăgubirilor de secetă! Claudiu Frânc a demisionat din funcția de președinte al FCBR! Funcția, preluată interimar de Iacob Boca