Subvenții APIA 2017: Ce bani vor încasa fermierii în ianuarie
agrointeligenta.ro -Începutul anului 2017 îi găsește pe fermieri împărțiți în trei categorii: cei care au încasat integral subvențiile pe suprafață, cei care au luat doar avansul achitat până pe 1 decembrie și cei care nu au luat încă nici un ban din plățile directe aferente anului trecut. Pentru toți acești fermieri, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură va relua în zilele următoare procesarea dosarelor și continuarea plăților. Dar sunt șanse ca noi scheme de plată să fie deblocate în luna ianuarie?
SUBVENȚII APIA 2017: Scheme în curs de plată
La acest moment, funcționarii APIA procesează cererile fermierilor pentru a le achita subvenția pe suprafață – în varianta integrală. Acest lucru înseamnă doar scheme de bază din fonduri europene, exceptând sprijinul cuplat pentru anumite culturi precum soia, lucernă sau cartoful de sămânță.
”Pe listele transferate pentru plata finala avem în perioada 6 decembrie – 28 decembrie, 648.738 de fermieri cu o sumă totală de 194,25 milioane de euro. Pentru Campania 2016 la data de 28 decembrie avem un total de 1,067 miliarde euro astfel: avans: 872,89 milioane euro și plata finală 194,25 milioane euro”, a explicat, pe 29 decembrie, în exclusivitate pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro, șeful de la APIA.
Astfel, fermierii primesc următoarele scheme de plată:
Denumire schemă de plată APIA | Cuantum (euro/ha) |
Schema de plată unică pe suprafață – SAPS | 96,88 |
Schema de plată redistributivă | Nivelul 1 – 5,00Nivelul 2 – 48,85 |
Schema de plată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu(plata pentru înverzire) | 57,37 |
Schema de plată pentru tinerii fermieri | 22,87 |
SUBVENȚII APIA 2017: Banii pe motorina utilizată în agricultură în trimestrul III din 2016
O altă tranșă de bani ce a ajuns sau trebuie să ajungă la toți fermierii în zilele următoare este cea pentru plata diferenței de acciză la motorina utilizată în sectorul agricol în trimestrul III din 2016. Guvernul a aprobat deja majorarea bugetului alocat după ce, din banii rămași disponibili la finele anului trecut nu se putea acoperi decât pe jumătate această plată. Urmează ca fermierii să primească în conturi subvenția întreagă, echivalentul a 1,79 de lei pentru fiecare litru de motorină, conform normelor stabilite prin lege pentru diferitele culturi și lucrări agricole.
După aprobarea bugetului național pentru anul 2017, se va putea efectua și plata subvenției la motorină pentru trimestrul IV din 2016, așa cum prevede legislația în vigoare.
SUBVENȚII APIA 2017: Ajutorul Național Tranzitoriu – din bugetul pe anul în curs
Următoarea schemă de plată ce va fi deblcoată de APIA va fi Ajutorul Național Tranzitoriu – în primă fază, cel din sectorul vegetal. Pentru virarea acestor bani este nevoie însă de aprobarea bugetului național pe anul în curs, întrucât din această resursă est plătit acest sprijin pe care România îl asigură fermierilor.
”Următoarea schemă pentru care se va stabili de către Guvern cuantumul este Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT) pentru vegetal. Și vreau să vă spun în premieră că după părerea mea și calculele noastre valoarea ANT-ului vegetal o să fie de 18-19 euro pe hectar”, a explicat șeful de la APIA în exclusivitate pentru Agrointeligența –www.agrointel.ro.
SUBVENȚII APIA 2017: Plățile în zootehnie – anunțate să înceapă în februarie
Crescătorii de animale din România așteaptă să încaseze și ei subvențiile pe anul 2016, sprijin din care până acum nu s-au efectuat plăți. În cazul lor, nu se cunosc încă exact cuantumurile pe cap de animal, dar se estimează că sumele vor fi similare cu cele de anul trecut. Potrivit unei declarații făcute recent de către un director APIA din teritoriu, plata subvențiilor din zootehnie ar putea începe din februarie.