• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • ACTE NOTARIALE GRATUITE. Pentru ce documente NU PLĂTIȚI ÎN 2017!

  Roxana Dobre -

  Documente gratuite întocmite de notari în 2017, adică acte care se fac la notar și pentru care nu trebuie să plătești! O serie de acte pot fi întocmite la notarii publici gratuit sau cu reducere de preţ, conform legislaţiei în vigoare. Printre acestea se numără, de exemplu, declaraţiile privind ajutorul de şomaj sau cele privind obţinerea alocaţiei de stat pentru copii.

  Pentru serviciile pe care le prestează, notarii publici au dreptul la onorarii stabilite în sume determinate sau onorarii graduale, pe tranşe şi în cote procentuale, în raport cu valoarea determinată sau determinabilă a obiectului actului. Aşa prevede în momentul de faţă Ordinul Ministerului Justiţiei nr. 46/2011 pentru aprobarea Normelor privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici.

  Totuşi, în cazul anumitor documente, cetăţenii se pot bucura de reduceri de tarife sau chiar de gratuitate, după cum se arată în actul normativ. Mai precis, scutirea de plată pentru actele întocmite în scopul valorificării unor drepturi prevăzute de legi speciale şi de protecţie socială se aplică:

  -Declaraţiilor privind ajutorul de şomaj;
  -Declaraţiilor privind ajutorul social;
  -Declaraţiilor privind obţinerea alocaţiei de stat pentru copii;
  -Declaraţiilor privind acordarea burselor pentru elevi şi studenţi, pentru obţinerea de rechizite şcolare şi pentru obţinerea de locuri de cazare în cămine;
  -Declaraţiilor privind stabilirea sau valorificarea drepturilor foştilor deţinuţi politici, veteranilor de război şi văduvelor acestora;
  -Declaraţiilor privind valorificarea drepturilor persoanelor cu handicap;
  -Declaraţiilor şi procurilor necesare în cadrul procedurii de obţinere a despăgubirilor acordate persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii şi Consemnaţiuni pentru achiziţionarea de autoturisme;
  -Declaraţiilor de donare de organe, ţesuturi şi celule.

  De asemenea, trebuie reţinut că mai pot fi acordate scutiri atunci când obligaţia de plată a onorariului revine statului român.

  Reducerile de tarife sunt cuprinse între 15% şi 100%

  În ceea ce priveşte reducerile de tarife, acestea pot fi de până la 100% din onorariul datorat pentru moştenitorii minori fără venituri proprii, pentru moştenitorii care nu realizează niciun fel de venituri (sau realizează venituri sub venitul minim pe economie) şi pentru moştenitorii din zonele declarate calamitate.

  Reduceri de până la 70% la onorarii pot fi acordate magistraţilor, soţilor/soţiilor acestora şi copiilor lor minori pentru autentificarea actelor în care aceştia au calitatea de dobânditori ai drepturilor şi obligaţia implicită de plată.

  Cu anumite excepţii, o reducere de 30% se aplică onorariilor pentru autentificarea contractelor de vânzare-cumpărare şi a oricăror alte acte care se încheie în cadrul programului guvernamental „Prima casă”.

  Cea mai mică reducere ce se poate aplica este de 15%, potrivit Ordinului MJ nr. 46/2011, aceasta fiind valabilă „pentru autentificarea actelor în care avocaţii sau consilierii juridici au calitatea de dobânditori ai drepturilor şi, implicit, obligaţia de plată a onorariului, precum şi la succesiuni, dacă aceştia au calitatea de moştenitori”.

  Atenţie! Dacă la un act se pot acorda mai multe reduceri de onorariu, aplicabilă este doar cea care are cuantumul cel mai mare.

  Sursa: www.avocatnet.ro

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Un cioban a murit după ce s-a aruncat sub un camion ca să salveze o oaie prinsă de roțile acestuia! Un fermier cu suflet donează baloți cu fân crescătorilor de animale rămaşi fără nutreţ din cauza secetei Bărbat luat cu elicopterul SMURD după ce a fost surprins de un incendiu de vegetație

  Ultimele știri

  Curiosul caz al vacilor din România care au fătări cu 3 sau chiar 4 viței! Ministrul Oros, discuții cu fermierii: Automate de lapte pentru fermele cu până la 20 de vaci! Subvenții APIA 2020: Fermierii care au dreptul să încaseze plata pe hectar!

  Căutare în articole