Creșterea albinelorŞtiri agricole

Albine moarte din cauze necunoscute. Probele au fost trimise la un laborator din Franța

Foto: lusciouslaurenthoney.com

FENOMEN inexplicabil pentru apicultori! Mai mulți crescători de albine se plâng că sute de stupi au rămas fără albine, după ce acestea au murit din cauze care, până la acest moment, rămân necunoscute. Fenomenul s-a evidențiat în ultimii ani, însă recent, situația s-a agravat, iar stuparii s-au mobilizat pentru a afla ce se întâmplă ce le omoară familiile de albine.

Mai mulţi crescători de albine din Caraş-Severin au sesizat asociaţia de profil din judeţ despre moartea unui efectiv foarte mare de albine.

“I-am rugat pe toţi membrii asociaţiei să aducă probe pe care le vom trimite la un laborator din Franţa, ca să stabilim exact ce se întâmplă şi să aplicăm un tratament adecvat. Pot fi păduchi, poate fi un virus. Trebuie să ştim exact despre ce e vorba”, a declarat pentru Adevărul, Ida Şuţu, vicepreşedinta Asociaţiei Crescătorilor de Albine din Caraş-Severin.

Apicultorii au fost nevoiţi să hrănească artificial albinele

În opinia specialiştilor, factorii care au dus la depopularea masivă a stupinelor din zona Caraşului, ar putea fi chiar clima, care este într-o continua schimbare, dar şi pesticidele.

“Anul trecut clima ne-a dat peste cap. Culesul a fost aproape inexistent. Apicultorii au fost nevoiţi să hrănească artificial albinele, ceea ce este dăunător. Iarna poţi să dai unei familii de albine hrana necesară, dar ca să o întreţii mereu, cu zahăr şi surogate, nu este bine. Păduchii sunt şi ei un factor foarte important, iar netratarea poate duce la dispariţia masivă a familiilor de albine. Deşi, pe program naţional, se  subvenţionează tratamentul pentru păduchi, sunt mulţi apicultori care nu înţeleg şi nu fac aceste tratamente. Cel mai grav factor sunt pesticidele, care de la an la an fac ca tot mai multe albine să dispară”, spune Ida Şuţu.

Vicepreşedinta Asociaţiei Crescătorilor de Albine face apel la apicultorii cărăşeni, ca până în 15 ianuarie, să recolteze probe din stupii unde albinele au murit şi să le ducă asociaţiei, pentru a putea fi trimise în Franţa. Dispariţia albinelor influenţează negativ inclusiv viaţa oamenilor.  Albinele sunt singurele insecte care polenizează peste  250.000 de specii de plante.

Sursa: www.adevarul.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


20 comentarii

 1. Suntem experti in diagnistic si tratamente ,si consideram ca realitatea o detinem numai noi !!!!Hai sa va dau o tema de casa:stup cu 10 rame de albine si 4rame de puiet iar celalelte pline de miere in luna octombrie ,la un moment dat paraseste stupul .2 albine moarte am gasit in stup,(o familie afectata de paduchi nu arata sa in octombrie )!!!!

 2. Cauza principala poate fi comuna multor apicultori care au cumparat zahar de la capitalisti folosit la invertire. Dar care este cel cu probleme? La noi au murit 41 de stupi din 42. Nu nai stiu ce sa fac atata timp cat nu nu stiu cauza mortalitatii.

 3. Si eu ma confrunt cu o mare problema…imi mor albine cate o rama in fiecare zi de luni 27:02:2017 pana azi si doar la familiile cele mai puternice pe 6..7 rame si in apropiere mai sunt doi apicultori in aceeasi problema poate cineva sa imi dea un sfat ??albinele paralizeaza si mor

 4. Daca ati avut in septembrie puiet mort in celule capacite (capacele gaurite) inseamna ca varroa ataca puietul adica viitoarele albine de iernare si depopularea este evidenta. In aceasta situatie observam multe albine ecluzionate se tarasc in fata stupului avand aripile desfacute si sfaramate.

 5. In Septembrie ati avut puiet mort in celule capacite? Daca da, albinele care vor ierna au murit si depopularea se explica, adica varroa ataca in celule. Asa s-a intamplat in stupina mea, chir daca am facut tratamentele cu varachet in toamna lui 2015.

 6. Da mi sa intamplat si mie la de noiembrie cinci familii de albine au parasit stupul a ramas mierea pe rame capacita,nu am gasit albine moarte in stup nici in fata stupului.A ramas stupul fara albine si mierea ramasa pe rame.Nici urma de albine moarte.Care ar fi explicatia?

 7. Erbicidele si insecticidele sunt marea problema .Sa speram ca albinutele sunt macar la fel de tari si rezistente ca si noi oamenii. Iepurii de camp se pare ca au pierdut lupta cu chimia. Pacat mare pacat!

 8. Deci urmează surprize neplăcute, că nu le-am mai controlat din noiembrie! La 1 septembrie jumătate din efectiv n-aveau rezerve suficiente, le-am dat masiv Apinvert dar și sirop de zahăr invertit de mine, plus smoothie de ceapă. În octombrie am unit familiile slabe. Tratamente cu Varachet, 3 la început de septembrie și 3 la sfârșit de octombrie, al 3-lea prin 5 noiembrie, la 11,3 grade la mijlocul zilei, după care a venit frigul. Acum, pe gerul ăsta degeaba verific, după 25 ianuarie obișnuiesc să încep hrănirile de primavară, sper să mai am la ce, până acum nu mureau mai mult de una-două familii pe iarnă, din 30.

 9. Nedumeriri:
  1. Păduchi? Într-adevăr, există un parazit al albinei melifere numit Braula coeca, care este un „paduche” dar care nu reprezintă de regulă motiv major de îngrijorare pentru sănătatea coloniilor de albine. Probabil că doamna de la ACA se referă la acarianul Varroa, care este o „căpușă” și este, cu adevărat, o mare problemă pentru apicultură. Diferențele între cele 2 sunt mari, in primul rând prin apartenența la 2 clase taxonomice diferite. Varroa este un acarian, aparținând deci clasei Arahnida (are 8 picioare) pe când Braula aparține clasei Insecta (are 6 picioare). Este surprinzător că la nivelul de lider de asociație apicolă se fac asemenea erori, propagând informații care produc mai degrabă confuzie decât ajută apicultorul care vrea să se informeze.
  2. Se solicită apicultorilor să recolteze probe de albine moarte până la 15 ianuarie pentru a fi trimise la analize in Franța? Dacă se caută „păduchii” menționați anterior de ce ar trebui trimise probele în Franța? Depistarea Varroa este relativ simplă și se poate face pe bani relativ puțini în laboratoarele din România. Ca să ai analize relevante de acest fel mai importantă este prelevarea probelor (câte albine, din câți stupi, când, cum, cum se ambalează, cum se etichetează, cine recoltează, etc). Analize făcute la laboratoare nenominalizate din Franța de acest fel au mai fost anunțate în trecut, fiind probabil un exercițiu convenabil de comunicare prin faptul că informația nu poate fi verificată.

 10. In perioada 1 – 15 octombrie am fost plecați întro excursie de documentare apicolă așa că ne-am întors la stupină abia în a doua jumătate a lunii octombrie când ne-am grăbit să facem un control pentru a vedea cum stăm cu puietul pentru a declanșa ultimile tratamente împotriva varrozei și, stupoare, am găsit cel puțin 30% din familii deopulate, 4 familii dispărute cu rezervele de hrană abandonate și fără albine moarte în stupi și rezerve de hrană diminuate la unele familii destul de mult. Această situație se adresează unui număr de stupi de la cele două stupie de 150 stupi și roiuri.
  Luând legătura și cu alți apicultori, cu predilecție din zona sudică a țării, mi s-a confirmat că și la aceștia au apărut depopulări și multe dispariții de familii de albine.
  Încercând să decelez cauzele acestor situații îngrijorătoare cred că ele se datorează următoarelor motive:
  – Sindromului Dispariției Coloniilor de Albine SDC (Colony Collapse Discorder CCD) cauzele acestuia nefiind încă complet elucidete;
  – ingestia de substanțe toxice subletale și letale de la plantele melifere de la care albinele au colectat polen și chiar miere astfel că li s-a micșorat durata de viață și au apărut depopulări treptate;
  – completarea rezervelor de hrană cu adjuvanți zaharoși comerciali alți decât
  zahăr și efectuarea acestor completări după data de 15 august când deja
  au început să apară albinele care vor ierna;

  – infestare mare de varroză datorită neefectuării tratamentelor preventive, efecuarea acestora cu subsanțe neadecvate pentru albine cum ar fi insecticide folosite la tratarea pomilor, pentru tratarea râiei la capre ș.a.m.d. și efectuarea tratamentelor fără respectarea dozajelor prescrise;
  – atac masiv de nosemă provcată de Nosema apis, sau mai grav, Nosema cerana. Singurele tratamentelor aprobate la noi sunt cele cu Protofil dar pe piața românească sunt și alte medicamente dar nu sfătuiesc să fie folosite fiindcă nu sunt aprobate. Personal am încercat utilizarea Nosestatului și am constatat că albinele refuză să ia siropul în care s-a introdus acest medicament conform prescripțiilor fabricantului și după ce am analizat cauza refuzului am constatat că acesta este iodul conținut. O rezolvare ar fi tratamentul cu fumagilină dar mierea de la sezonul apicol următor nu este vandabilă findcă substanța activa care este antibiotic apare la analize și
  – rezervele de hrană mult diminuate s-au datorat stării vremii atipice având zile călduroase, în septembrie – octombrie, ca vara astfel că reginele fiind foarte tinere și-au mărit ponta și în loc ca puietul să se restrângă s-a estins și așa s-au consumat, uneori drastic, rezervele de hrană planificate pentru trecerea iernii.
  Drept urmare a acestei stări de fapt și după ce am constatat că la noi avem ca
  motive posibil Sindromul SDC pe care deocamdată nu știim să-l contracarăm, rezervele de hrană le-am completat cu rame cu miere luate de la rezerva stupinei și din stupi cu surplus de rezerve și posibilitatea existenței unor boli am verificat și rezultatul a fost negativ, am trecut la următoarele măsuri de remediere a situației:
  – unificarea stupilor slabi astfel preîntâmpinând sucombare acestora peste iarnă iar dacă ar fi trăit în anul următor nu vor da producții fiind numai la număr și
  – recompletarea rezervelor de hrană cu miere și, acolo unde nu am mai avut miere, cu sirop de zahăr invertit fiindcă am avut de ales, să le lăsăm să moară de foame s-au să le diminuăm durata de viață cu hrăniri cu siropuri invertite, invertirea noastră putând să fie îndoielnică.
  Pentru lamuriri suplimentare va stau la dispozitie:
  Prof.univ.dr.ing.Petre IORDACHE
  tel:0744670533, e-mail:[email protected] website: apiflora.ro

  1. Personal nu cred in tehnologia de invertire asa cum se practica in acest moment, insa marea problema a siropurilor si turtelor cred ca este calitatea zaharului din ultima perioada. Sa-l aduci la temperatura de fierbere si el sa ramana inca sub forme de cristale, cat de normal poate fi ? Si nici unificarea nu este o solutie , nu stii cu ce probleme se confrunta albinele pe care le introduci in familia puternica.

  2. Si apropo de tratamente. De geaba le faci atunci cand cei din jurul tau nu le fac. Furtul nu-l poti opri chiar asa usor si este de ajuns sa intre catea in contact ca tot te trezesti cu parazitul in stup. Acelasi lucru si cu animalele. Tratamentele trebuiesc facut simultan si eventual acolo unde se poate, dupa dezinsectie generala, carantina generala. Altfel….

 11. Și eu am pățit același lucru…miere din belsug. Albinele majoritatea căzute pe fundul stupului,doar câteva au murit în faguri hranindu-se,cred. Ăsta în luna decembrie 2016.

  1. CE FEL DE MIERE LE-A RAMAS PT HRANA? NU E DE RAPITA, SAU AMESTEC?
   DIN SURSE (NU AM PROPRIA EXPERIENTA) SE SPUNE CA ALBINELE NU POT CONSUMA MIERE DE RAPITA,SI DACA REUSESC SA CONSUME, SE IMBOLNAVESC SI MOR.

 12. Exact acelasi luicru mi s/a intamplat si mie in toamna si in decemebrie. Nu stiu cu cate albine voi mai ramane in primavara si cat va dura fenomenul. Le/am tratat contra paduchilor. Daca aflati vreo cauza va tog sa mi-o spuneti! Sunt din Prahova, langa Campina.

Scrie un comentariu