SUBVENȚII APIA: Plăți pentru fermieri care SCAD ÎN 2017
agrointeligenta.ro -Cuantumuri mai mici pentru fermierii români care încasează subvenții de la APIA. Sunt plăți directe care urmează să fie încasate și ale căror cuantumuri vor fi considerabil mai mici decât ce s-a achitat producătorilor agricoli în 2016.
Una dintre principalele subvenții care vor scădea este Ajutorul Național Tranzitoriu, sprijin de la bugetul de stat pentru care România și-a asumat că va coborî nivelul de plăți de la an la an. Astfel, Ministerul Agriculturii propune un plafon de 311,5 milioane de euro, cu 1,5% mai mic decât cel de anul trecut. În 2016, România a avut cele mai mari subvenii din UE în zootehnie, plătind până la 1.222 de euro pe cap de vacă de carne sau 826 de euro pe cap de vacă de lapte.
Ministerul Agriculturii a stabilit plafonul pentru ajutoarele naţionale tranzitorii (ANT) în sectorul zootehnic, pentru speciile bovine și ovine/caprine, la 189,6 milioane de euro, faţă de 203,1 milioane de euro anul anterior (minus 6,6%), arată un proiect de hotărâre lansat în dezbatere publică. Suma va fi plătită din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2017 şi este aferent anului agricol 2016.
În ceea ce priveşte sprijinul cuplat acordat crescătorilor de bivoliţe de lapte, taurine din rase de carne şi metişii acestora, ovine, caprine şi viermi de mătase, plafonul a fost stabilit la 121,9 milioane de euro, în creştere cu 7,5% faţă de cei 113,3 milioane de euro acordaţi anul anterior. Aceasta cu menţíunea că anul acesta, pentru viermii de mătase, nu se face nicio menţiune în ceea ce priveşte plafonul.
Astfel, pentru schema decuplată de producţie în sectorul lapte, specia bovine, noul plafon este de 25,9 milioane de euro, faţă de 27,7 milioane de euro; în sectorul carne, specia bovine, plafonul a scăzut de la 116,7 milioane de euro la 108,9 milioane de euro, iar pentru speciile ovine şi caprine plafonul a ajuns la 54,6 milioane de euro de la 58,5 milioane de euro.
Pentru bivolițele de lapte, plafonul va fi de 1,4 milioane de euro, mai mult faţă de anul trecut când crescătorii de bivoliţe au primit împreună până la 1,3 milioane de euro. Pentru speciile ovine/caprine noul plafon propus de Ministerul Agriculturii este de 28 de milioane de euro, faţă de 24, 5 milioane de euro anul trecut, pentru taurine de rase de carne și metișii acestora subvenţia totală va fi de 11 milioane de euro, faţă de 10,5 milioane de euro anul anterior, în vreme ce pentru vacile de lapte se vor acorda maximum 81,4 milioane de euro, faţă de 76,9 milioane de euro anul anterior.
Cuantumul pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic se calculează prin raportarea sumelor prevăzute la efectivul de animale determinate.