• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • GRIPA AVIARĂ A AJUNS în România: PRIMUL FOCAR CONFIRMAT!

    agrointeligenta.ro -

    După ce mai multe state membre deja se confruntă cu numeroase focare de gripă aviară, motiv pentru care sute de mii de capete au fost deja sacrificate. Săptămâna aceasta – mai exact miercuri, autoritățile au confirmat și în România, în județul Prahova, primul focar de gripă aviară din noul val

    UPDATE: Al doilea focar de gripă aviară a fost confirmat la Bacău. Specialiștii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bacău au confirmat apariția virusului gripei aviare pe teritoriul județului. Astfel, în data de 11 ianuarie 2017, a fost depistată influența aviară (gripa aviară) la 3 păsări sălbatice, respectiv lebede de iarnă, recoltate din zona Barajului Lilieci, comuna Hemeiuș.

    Potrivit Direcţiei Sanitar Veterinară Prahova, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat, miercuri, focarul de gripă aviară din comuna Tomşani, tulpina H5N8, pe proba de organe recoltate de la o gâscă domestică.

    În data de 10.01.2017 au fost ucise toate păsările din focarul de influenţă aviară, respectiv 15 păsări domestice (1 găină, 12 raţe, 2 gâste) şi 20 păsări sălbatice (vânat) de crescătorie, acestea fiind dirijate către o unitate de incinerare autorizată sanitar veterinar. Boala a fost declarată oficial la Primăria localităţii Tomşani”, se arată într-un comunicat transmis de DSV Prahova și preluat de Mediafax.

    Zona de protecţie a fost stabilită la trei kilometri în jurul focarului. Totodată, specialiştii vor efectua inspecţii în zona de protecţie şi zona de supraveghere, păsările din localitate urmând să fie ţinute închise în adăposturi.

    La începutul săptămânii, zeci de păsări au fost sacrificate din cauza suspiciunii de gripă aviară în Prahova, într-o gospodărie care aparţine unui primar, după ce analizele de laborator au ieşit pozitive.

    Ce este gripa aviară

    Gripa aviară este un tip de gripă care afectează în principal păsările, dar poate infecta și specii de mamifere. A fost identificată pentru prima dată în anii 1900, în Italia, dar a fost găsită mai târziu în toată lumea. Un virus al gripei aviare, H5N1, a fost identificat în 1997 în Asia și a creat panică în lumea întreagă, vorbindu-se de iminența unei epidemii de proporții. În octombrie 2005, virusul H5N1 a ajuns și în România, fiind identificat la păsări din localitatea Ceamurlia de Jos, județul Tulcea. România este prima țară europeană unde prezența acestui virus a fost confirmată în mod oficial.

    Cum se transmite gripa aviară la om

    Deocamdată virusul se transmite de la pasăre la om, în cazul în care omul intră în contact direct cu lichidele biologice sau inhalează praful materiilor fecale ale păsărilor bolnave. Pare să fie sigură informația conform căreia virusul nu se transmite prin intermediul preparatelor (gătite sau fierte corespunzător) pregătite din pasăre.

    Simptomele gripei aviare la păsările de curte

    Gripa aviară evoluează în mod superacut, cu moarte subită a păsărilor afectate în 24 de ore sau 48 de ore, în unele cazuri fiind vorba de forme acute, cu o durată de cel mult o săptămână. Semnele clinice ale bolii la găini sunt moartea fără manifestări clinice, asociată cu scăderea poftei de mâncare, sete excesivă, colorare purpurie sau cianotică a crestei, bărbițelor și uneori a picioarelor. Scăderea dramatică a producției de ouă, adesea apariția ouălor cu coajă moale sau cu defecte de structurare și formă a cojii sunt printre primele simptome.

    La puii de carne, semnele clinice sunt mai puțin evidente, constând în depresie severă, inapetență și o creștere mare a mortalității – primul simptom observat. Pot apărea edeme ale feței șia gâtului și manifestări nervoase.

    Semnele clinice la curci sunt similare cu cele la găini, dar durează 2-3 zile mai mult și sunt ocazional asociate cu inflamarea sinusurilor.

    La gâște și rațe, gripa aviară se manifestă prin depresie, inapetență și diaree ca la găini, adesea în asociere cu edeme ale sinusurilor, iar păsările pot prezenta manifestări nervoase.

    Simptomele gripei aviare la om

    – febră mare;
    – tuse;
    – dureri de gât;
    – dureri musculare;
    – conjunctivită;
    – în cazuri grave pneumonie cu insuficiență respiratorie acută.

    Forme de prevenire a extinderii gripei aviare


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou: Cele mai frumoase 5 urături în versuri Metru ster de lemne – ce este și cum se calculează Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor

    Ultimele știri

    Oficial: Subvențiile ANT rămân blocate la APIA până în luna februarie Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Preț record la grâu. Țara în care tona se vinde cu 340 de euro pe tonă