• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum se face o răsadniță pe pat cald cu căldură de la bălegar sau gunoi de grajd

    agrointeligenta.ro -

    Construirea în solar a unei răsadnițe pe pat cald, folosind căldura degajată de descompunerea bălegarului, este unul dintre proiectele pe care le demarează la început de an cei mai mulți legumicultori. Este soluția cea mai ieftină pentru obținerea răsadurilor foarte devreme, cât iarna –  cu zăpada și gerul său, încă fac legea în afara solarului. Proiectul, ușor de pus în practică, se poate realiza cu materiale pe care le aveți deja în gospodărie, iar în privința gunoiului de grajd, cel mai recomandat este bălegarul de la cabaline.

    Răsadnița pe pat cald. Materiale necesare: lemn, folie de polietilenă și bălegar

    Așa cum fiecare plan începe cu un pix și o foaia, tot așa și construcția acestei răsadnițe pe pat cald începe cu stabilirea elementelor necesare care să vă ajute să puneți totul la punct. Este indicat ca o astfel de construcție să fie realizată din materiale cât mai simple, ce pot fi găsite în gospodărie, tocmai pentru a nu implica costuri ridicate. Se pot folosi mai multe tipuri de materiale, de la nuiele, scânduri de lemn, blocuri de BCA, tuburi din mase plastice sau fier beton, însă cel mai indicat și la îndemână ar fi utilizarea scândurilor de lemn. Așadar, pentru această construcție aveți nevoie de lemn, folie de polietilenă și bineînțeles bălegar.

    Răsadniţa pe pat cald va avea o lungime de 3,25 metri , o lăţime de 1,30 metri , o adâncime de 40 cm şi o înălţime de 40 cm. În funcție de aceste dimensiunii vă puteți calcula și necesarul de materiale. Răsadnița pot fi acoperită și cu folie de polietilenă, în loc de sticlă, cu grosimea de 0,15-0,25 mm.

    Atenție! În cazul în care răsadnița pe pat înalțat vi se pare dificil de construit, aveși la îndemână și soluția unei răsadnițe semi-îngropate, în care gunoiul de grajd să fie așezat într-o groapă săpată direct în pământ.

    Răsadnița pe pat cald. Cel mai indicat este bălegarul de cal

    Cel mai bun material organic pentru încălzirea răsadniței este gunoiul de cabaline. În ultimul timp s-a trecut la utilizarea altor materiale organice, dar care nu oferă rezultatele utilizării bălegarului provenit de la cai.

    Bălegarul de cal se descompune repede, la 7-8 zile după preîncălzire realizează o temperatură de 70°C în centrul platformei, care în 45-65 zile descreşte treptat până la 30°C.

    Gunoiul de taurine se descompune încet şi produce o temperatură mai scăzută. În amestec cu materiale de natură celulozică (paie, pleavă, rumeguş), gunoiul de taurine degajă căldură multă.

    Răsadnița pe pat cald. Frunzele de pădure sunt indicate în amestec cu bălegarul

    O altă recomandare a legumicultorilor cu experiență sunt frunzele de pădure în amestec cu gunoi de cabaline și taurine care dau rezultate foarte bune. Frunzele se recoltează din toamnă uscate şi se depozitează în platforme acoperite, pentru a nu se umezi. La stabilirea necesarului de biocombustibil trebuie să se ţină seama de însuşirile şi greutatea lui, grosimea şi lăţimea patului încălzitor, grosimea şi lăţimea potecilor, tasarea biocombustibilului în pat, condiţiile climatice locale şi epoca de lucru. Astfel, pentru încălzirea unui m² de răsadniță trebuie să se asigure 0,25-0,35 tone gunoi de cabaline în amestec cu cel de taurine.

    Răsadnița pe pat cald. Grosimea stratului de bălegar – în funcție de perioada în care construiți răsadnița

    După ce ați stabilit tipul de material folosit la construirea cadrului, se alege locul de amplasare al răsadniței. Aceasta se poate pune în orice loc liber din grădină, pentru că răsadnița se poate amplasa fie direct pe sol, fie pe o platformă betonată. Este indicat ca o astfel de construcție să fie începută fie în luna februarie, fie în luna martie. Cu cât construcția se realizează mai devreme cu atât veți obține răsăduri mai timpurii.

    Imediat după ce ați realizat cadrul răsadniței și l-ați am amplasat pe sol sau platformă betonată, se așează stratul de gunoi de grajd. În funcție de perioada în care construiți răsadnița se alege și grosimea stratului de bălegar. Pentru răsadnițele care se fac în luna martie este suficient un strat de 50 cm de bălegar, iar pentru cele care se fac în februarie este nevoie de un strat dublu, de 80-90 cm, pentru că și temperaturile sunt mai scăzute și implicit este nevoie de o temperatură mai mare în interiorul răsadniței.

    Răsadnița pe pat cald.  Stratul de bălegar are nevoie de 2-3 zile pentru preîncălzire

    Înainte de a fi introdus în răsadniță, substratul de gunoi de grajd are nevoie de câteva zile pentru preîncălzire. Acest procedeu presupune așezarea lui în grămezi de 1 m³ și acoperirea lui cu o folie. În general procesul este considerat încheiat atunci când bălegarul s-a încălzit. Trebuie ca atunci când puneți mâna pe folie să simțiți că e călduț.

    După acest procedeu se trece la amplasarea răsadniței. Pe fundul acesteia este indicat să se așeze un strat protector de 5 cm grosime de paie, sau orice alt material izolant: coceni, frunze, crengi. După asta se așează stratul de bălegar, se udă pe toată suprafața cu apă fierbinte, nu fiartă și se acoperă cu folie de polietilenă. Bălegarul preîncălzit are nevoie de 2-3 zile pentru a se încălzi pe toată suprafața și pentru a degaja căldura necesară germinării semințelor.

    Răsadnița pe pat cald. Substratul nutritiv se pune atunci când bălegarul are 35-40°C

    Pentru producerea răsadurilor aveți nevoie de un substrat special – o turbă fină, ce poate fi cumpărată de la magazinele de specialitate. Atenție însă, substratul este de obicei depozitat afară la magazinele specializate și este înghețat. De aceea trebuie cumpărat din timp și ținut în casă 2-3 zile. Atunci când temperatura la suprafața lui este de 35-40°C, este momentul pentru a așeza substratul nutritiv. Imediat după asta se poate semăna, după care se udă totul cu apă călduță. De fapt, pe toată perioadă udările se fac numai cu apă călduță.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă