FERMIERII întreabă: PUTEM SĂ CUMULĂM ACESTE SUBVENȚII?
agrointeligenta.ro -Fermierii cer clarificări din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu privire la măsurile de sprijin care se află în curs de aprobare pentru acest an. Producătorii agricoli au o serie de nelămuriri legate de ajutorul de minimis pe care noul Guvern vrea să îl introducă – ajutorul de minimis pentru cultura de tomate în spații protejate, și care ”se dublează” cu sprijinul cuplat pentru legumele cultivate în sere și solarii unde eligibile pentru plată sunt și roșiile.
Sindicatul Producătorilor Agricoli Olt a transmis MADR o solicitare cu privire la actul normativ de adoptare a ”Ajutorului de minimis pentru aplicarea programuluide susținere a produsului tomate în spații protejate”, aflat în dezbtatere publică.
Citiți și: 3.000 DE EURO/AN pentru CULTURA DE ROȘII. DESCARCĂ AICI FORMULARELE necesare pentru A LUA AJUTORUL DE STAT!
Legumicultorii din Olt cer MADR să clarifice următoarele:
- dacă de acest sprijin de stat pot beneficia persoanele fizice care au calitatea de producător agricol și dețin atestat de producător, respectiv carnet de comercializare.
- care este suprafața pentru care se face plata ajutorului de minimis. În proiect se vorbește doar despre o suprafață minimă de 1.000 de metri pătrați de spațiu protejat, însă nu și dacă există o suprafață maximă eligibilă. Mai mult, dacă fermierul cultivă 2.000-3.000 de metri pătrați, sprijinul se acordă pentru 1.000 de mp, pentru toată suprafața sau fermierul nu este eligibil pentru că depășește suprafața de 1.000 de mp?
- cum fiecare exploatație care primește sprijinul trebuie să aibă o placă indicator, fermierii vor să știe dacă aceasta se procură pe cont propriu sau este livrată de Direcțiile Agricole Județene.
- ce exploatații sunt eligibile pentru plată. Astfel, fermierii vor să știe dacă se încadrează și exploatațiile înființate în acest an, dacă pot lua bani și cei care au beneficiat de fonduri europene prin PNDR – submăsurile 6.1 și 6.3 dar și dacă fermierii care beneficiază de sprijinul cuplat pentru cultura de legume în sere și solarii sunt eligibili și pentru ajutorul de minimis pentru cultura de roșii, cultură care este inclusă și în schema de la APIA pentru care, anul trecut, cuantumul a fost de 12.791,29 euro/ha.
- dacă sprijinul este unul multianual, pe ce perioadă și dacă se poate încasa întreaga sumă, în limita a 15.000 de euro, într-o singură tranșă, pentru toate exercițiile financiare.
- referitor la cantitatea ce trebuie comercializată, dacă ea poate fi predată și către fabrici de procesare.
- care sunt argumentele vizavi de perioadele de recoltare introduse: ciclul I ianuarie-mai și ciclul II noiembrie-decembrie, ținând cont de tehnologia de cultură a tomatelor în România la care perioada impusă de MADR, cel puțin pentru ciclul I, este ”total nereală sau dacă nu, imposibilă”.
Ion Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli din Olt, entitate reprezentativă la nivelul acestui județ agricol, solicită MADR să ia în calcul o colaborare cu asociațiile de profil în vederea monitorizării suprafețelor eligibile pentru acest ajutor de minimis.
Vă reaminim că la momentul actual se află în dezbatere publică o a doua versiune a Programului de Ajutor de minimis pentru cultura de roșii în spații protejate, măsură ce prevede acordarea unui sprijin de 3.000 de euro pe an pentru fiecare exploatație eligibilă.