• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SAREA ÎN FURAJAREA VACILOR. Ce cantitate AJUTĂ BOVINELE SĂ DEA MAI MULT LAPTE

    Gabriela Gimbășanu -

    De ce este importantă sarea în furajarea vacilor și ce cantitate ajută bovinele să dea mai mult lapte. Sarea – elementul comun din rațiile furajere ale bovinelor de lapte! Așa cum sarea este nelipsită din bucătărie, tot la fel, sarea nu lipsește din nici un grajd cu animale, fie că vorbim de ferme mari, specializate în creșterea animalelor, fie că vorbim de animale din gospodăriile populației.

    Sarea este foarte importantă în hrana vacilor de lapte, fiind de ajutor atât în procesul de rumegare a rației, dar și pentru asigurarea unui nivel corespunzător de lapte, prin aportul de apă consumat. Agrointeligența a discutat cu fermierul Cristian Lungu, președintele Asociației Fermierilor Utilizatori de Automate pentru Desfacerea Laptelui Crud din România, ce rol joacă sarea în alimentația bovinelor de lapte, precum și ce tip de sare este recomandat și în ce cantitate.

    fermierul Cristian Lungu comuna Dascalu

    Sarea în furajarea vacilor. Ajută bovinele în procesul de rumegare

    Potrivit crescătorului de animale din Dascălu, județul Ilfov, rumegătoarele trebuie să aibă sare din două considerente foarte importante: producerea salivei pentru procesul de rumegare și determinarea unui consum mai mare de apă și implicit a unei producții sporite de lapte.

    ”Sarea asigură mineralele necesare și în procesul de rumegare vacile au nevoie de foarte multă umiditate, salivă. Saliva se poate produce numai dacă se stimulează glandele salivare cu sare. Fără sare procesul de rumegare este mult îngreunat dacă vaca nu are suficient de multă salivă. De asemenea, consumul de sare determină și un consum mai mare de apă, lucru care determină o producție mai mare de lapte”, a explicat pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro Cristian Lungu, președintele Asociației Fermierilor Utilizatori de Automate pentru Desfacerea Laptelui Crud din România.

    Sarea în furajarea vacilor. Se administrează sare de mină sub formă de bulgări

    Nu orice tip de sare este bună pentru animalele din fermă. Crescătorii recomandă să se administreze sare de mină, sub formă de bulgări, și care nu a suferit nici o intervenție, în afară de cea de extracție din mină. Orice alt tip de sare poate aduce probleme de sănătate foarte mari pentru vacile de lapte.

    ”Este recomandată sare de mină sub formă de bulgări, o sare naturală, fără să se intervină asupra ei. Chiar dacă administrăm și premixuri în amestecul furajer este indicat să lăsăm sarea la dispoziția animalului. Nu există o cantitate minimă sau maximă de sare, ci pur și simplu se lasă la discreție, să își ia animalul cât are nevoie”, recomandă crescătorul de animale.

    Sarea în furajarea vacilor. Animalele consumă mai multă sare în perioada rece

    Consumul de sare este mult mai intens în perioada de iarnă, când animalele au nevoie, pe lângă o cantitate sporită de proteină pentru a face față temperaturilor scăzute și de foarte multe minerale naturale, așa cum sunt cele aduse de aportul de sare.

    ”Un animal consumă o cantitate de apă mult mai mare vara, tocmai pentru că este o temperatură foarte ridicată. Tocmai pentru că în perioada de vară animalul consumă mai multă apă în mod natural, atunci în mod automat nu mai are nevoie de atât de multe minerale. Ca orice ființă vie, perioada de iarnă și mai ales primăvara, vacile au nevoie de foarte multe minerale. Astfel și consumul de sare este mult mai ridicat în perioada rece, în cea de stabulație”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro fermierul Cristian Lungu.

    Sarea în furajarea vacilor. Se elimină din rație cu 60 de zile înainte de fătare

    Sarea joacă un rol extrem de important și în perioada în care are loc înțărcarea la vacile gestante, cu 60 de zile până la fătare. Eliminarea sării determină o producție mai mică de lapte și astfel nu apar probleme la ugerul bovinelor.

    ”În perioada de înțărcare, cu 60 de zile înainte de fătare se scoate sarea, tocmai pe considerentul ca bovinele să nu mai bea suficientă apă și astfel se reduce și cantitatea de lapte pe care vaca îl produce în mod normal. Dacă nu se face asta înțărcarea durează foarte mult și se face cu mari probleme de sănătate pentru animal și pentru uger. Vaca elimină prin lapte foarte multă apă”, a explicat fermierul.


    Te-ar mai putea interesa

    Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice O nouă subvenție APIA de 50 euro/hectar, la plată din acest an Urături haioase de Anul Nou. Cea mai comică urare pentru Revelion

    Ultimele știri

    Oficial: Subvențiile ANT rămân blocate la APIA până în luna februarie Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Preț record la grâu. Țara în care tona se vinde cu 340 de euro pe tonă