• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SUBVENȚIA PENTRU CULTURA DE NUC – proiect fezabil în acest an!

    Roxana Dobre -

    Subvenția specială pentru cultura de nuc – un proiect fezabil în acest an pentru Ministerul Agriculturii și Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. România nu ar fi prima țară care decide să acorde un sprijin special culturilor cu fructe cu coajă lemnoasă, în Republica Moldova fiind deja decontate parțial cheltuielile cu înființarea plantației de nuc. 

    Proiectul pentru Legea Bugetului pe anul 2017 scoate la iveală că România are posibilitatea de a introduce în acest an mai multe subvenții dedicate culturilor care au potențial. În listă se află și producția de fructe cu coajă lemnoasă unde ar intra ”cu brio” cultura de nuc, migdal sau chiar alun. Țara noastră are acum portița necesară – inclusiv cea legislativă pentru a promova o investiție de viitor pentru țara noastră având în vedere cererea și deficitul de miez de nucă de pe piața europeană și nu numai. O cerere pe care în acest moment se concentrează să o satisfacă și fermierii din Republica Moldova, deja renumită pe piața comunitară pentru calitatea miezului exportat.

    Sprijinul cuplat pentur cultura de nuc, deci o subvenție specială, poate fi acordată de România fermierilor săi, după cum prevede proiectul la Legea Bugetului pe 2017 care prevede această plată directă pentru aceste sectoare și producții vizate:

    – Cereale, plante oleaginoase, culturi proteice, leguminoase pentru boabe, in, cânepă, orez, fructe cu coaja lemnoasă, cartof, semințe, ulei de măsline, furaje uscate, hamei, sfeclă de zahăr, trestie de zahăr și cicoare, fructe și legume și specii forestiere cu ciclu scurt de producție;

    – Carne de oaie și de capră, carne de vită și mânzat, lapte și produse lactate, viermi de mătase.

    De specificat că pentru viermii de mătase în ultimii doi ani, inclusiv în campania 2016, niciun fermier nu a cerut sprijinul, iar banii rămași ar putea fi direcționați pentru alte culturi cu potențial și care acum acoperă suprafețe în scădere.

    Ce subvenție plătește momentan APIA pentru cultura de nuc

    Pentru a înființa o livadă de nuci, investiția variază de la câteva sute de euro la 10.000 de euro, bani în care sunt incluse sistemele de irigații, fertilizarea solului.

    Partea bună este că pentru a finanța afacerea, fermierii români au la dispoziție și fonduri europene, prin submăsura submăsura 4.1a investiții în exploatații pomicole inclusă în Programul Național pentru Dezvoltare Rurală 2014-2020 dar și subvenții acordate de APIA pentru fiecare hectar cultivat, plăți directe care, însă, nu sunt dedicate acestei culturi, ci sunt plăți comune pentru toți fermierii.

    Iată ce subvenții acordă APIA pentru nuci!

    Juglans NUCI 702 SAPS, Plata Redistributivă, Înverzire, Tânăr fermierM11_S1_P3, P5.3

    Cuantumul sprijinului pentru 2016

    – Schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS) în cuantum de 96,8861 euro/ha adică 431,501 lei/ha;

    – Plata redistributivă:
    • primul interval: 1 – 5 ha inclusiv în cuantum de 5,00 euro/ha adică 22,268 lei/ha;
    • al doilea interval peste 5 ha și până la 30 ha inclusiv în cuantum de 48,8554 euro/ha adică 217,5876/ha;

    – Plata pentru tinerii fermieri, dacă aveți până în 40 de ani, în cuantum de 22,8718 euro/ha adică 101,864 lei/ha;

    – Înverzirea în cuantum de 57,3714 euro/ha adică 255,515 lei/ha;

    Dacă alegeți să cultivați ecologic atunci puteți încheia angajamente pe 5 ani pentru conversie, Măsura 11_Submăsura 1_Pachetul 3 – livezi.  Pachetul 3 dispune de un ajutor de 620 euro/ha/an;

    Dacă deja produceți ecologic, puteți alege Pachetul 3 – livezi certificate în agricultura ecologică – 442 euro/ha/an.

    Suprafața minimă pentru care poate aplica un fermieri este de 0,10/parcelă de plantație de nuc, dar suprafața totală pentru care se poate depune cerere la APIA trebuie să aibă cel puțin un hectar.

    Ce subvenție se plătește pentru cultura nucului în Republica Moldova

    În Republica Moldova, înființarea livezilor de nuc este încurajată de stat prin acordarea unui sprijin financiar unic la plantare. În anul 2015, subvenția acordată constă din suma de 17.000 lei moldovenești (echivalentul a 792 de euro) transferată pe contul beneficiarului după înființarea livezii.

    Subvențiile sunt acordate de către Agenția Națională pentru Intervenții și Plăți în Agricultură (vezi www.aipa.gov.md). Condițiile și mărimea subvenției sunt actualizate în fiecare an și aprobate printr-un Regulament privind subvenționarea producătorilor agricoli. Pentru a putea beneficia de subvenții, solicitantul trebuie să respecte mai multe cerințe precum folosirea materialului săditor certificat, existența unui proiect pentru plantație sau dovada că terenul pe care s-a făcut investiția este în proprietate sau arendat pe cel puțin 15 ani.


    Te-ar mai putea interesa

    Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial