Când se plantează sau se seamănă legumele în grădină în fiecare lună
agrointeligenta.ro -Calendar pentru plantarea legumelor în 2020! Când se plantează legumele – calendarul pentru plantarea răsadurilor sau direct a semințelor, un instrument ce nu trebuie să lipsească din ”portofoliul” micilor fermierilor și a celor care își cultivă singuri legumele.
Pentru acest an, la semănatul sau plantatul legumelor trebuie luat în calcul atât regimul termic mai ridicat față de normalul perioadei, mai ales la început de an, cât și deficitul de precipitații ce se manifestă încă din luna ianuarie. Udarea după plantare este, astfel, obligatorie pentru viabilitatea culturilor de legume înființate conform calendarului!
Pentru ca recolta din grădină să fie un succes vă recomandăm un calendar după care legumele care trebuie plantate lunar:
- Legume care se seamănă sau se plantează în februarie
- Legume care se seamănă sau se plantează în martie
- Legume care se seamănă sau se plantează în aprilie
- Legume care se seamănă sau se plantează în mai
- Legume care se seamănă sau se plantează în iunie
- Legume care se seamănă sau se plantează în iulie
- Legume care se seamănă sau se plantează în august
- Legume care se seamănă sau se plantează în septembrie
- Legume care se seamănă sau se plantează în noiembrie
Legume care se seamănă sau se plantează în februarie
20-28 februarie: morcov, pătrunjel, mărar, leuștean, ridichi de lună, ceapă, usturoi, ceapă verde de iarnă, mazăre, spanac, salată, plantarea rizomilor de hrean;
Semințele trebuie să fie sănătoase iar straturile de pământ se acoperă cu un rând fin de gunoi de grajd, nu prea gros tocmai pentru a permite legumelor să răsară.
Legume care se seamănă sau se plantează în martie
1-10 martie: morcov, pătrunjel, mărar, leuștean, ridichi de lună, ceapă, usturoi, arpagic, mazăre, spanac, salată pentru căpățână;
10-20 martie: morcov, pătrunjel, mărar, leuștean, ridichi de lună, ceapă, cartofi timpurii, mazăre, spanac, salată pentru căpățână, măcriș;
20-30 martie: ridichi de lună, cartofi timpurii, spanac, măcriș, mărar, plantat soiuri de varză pentru producție timpurie;
Tot în luna martie se poate face și repicatul răsadurilor în cuburi sau ghivece nutritive destinate culturilor timpurii de câmp (tomate, ardei, vinete.
În a doua jumătate a lunii se plantează în răsadnițe castraveții și ardeii dar se pregătesc solariile pentru tomate și vinete. Tot în martie, se continuă dezinfectarea răsadnițelor, solariilor cu formalină sau sulfat de cupru.
Legume care se seamănă sau se plantează în aprilie
1-10 aprilie: ridichi de vară, dovlecei, cartofi timpurii, spanac, ardei și roșii răsad, mărar, soiuri de varză pentru producție timpurie;
10-20 aprilie: ridichi de vară, dovlecei, dovleci de copt, pepene galben, pepene verde, spanac, porumb pentru fiert, mărar, plantat soiuri de varză pentru producția semitimpurie, plantat roșii și ardei;
20-30 aprilie sfecla roșie, castraveți, dovleac de copt, dovlecei, pepene verde, pepene galben, fasole, porumb pentru fiert, mărar, plantat soiuri de varză pentru producție semitimpurie, plantat roșii și ardei.
Până la mijlocul lunii aprilie se mai pot planta în grădină:
– Rădăcinoasele (morcovi, pătrunjel, păstârnac) în rânduri, distanță de 25 cm; salata, spanacul;
– Se seamănă soiuri de mazăre târzie, sfeclă roșie și sămânță de ceapă;
De la mijlocul lunii aprilie începe:
– Plantatul vărzoaselor, guliei și a conopidei;
– Semănatul cartofilor preîncolțiți la distanța de 70 cm între rânduri, iar pe rând, între cuiburi, 30-40 cm, la adâncimea de 10 cm;
– Semănatul fasolei, castravetelui, pepenelui și dovlecelului;
– Se mai poate semăna încă sfecla roșie la 30 cm între rânduri;
– Plantarea țelinei la distanță de 40 cm între rânduri și pe rând;
– Semănatul porumbului dulce;
-La sfârșitul lunii se poate planta răsadul de roșii timpurii și ardei.
Atenție la semănat! Combinații bune: morcovi-mazăre semănate alternativ; ceapă-morcov semănate alternativ; ceapă-sfeclă roșie-gulie; cartof timpuriu-mazăre; cartof-fasole sau ridiche de lună cu fasolea;
Combinații rele: ceapă-usturoi; morcov-pătrunjel; mazăre-fasole; castravete-cartof.
Legume care se seamănă sau se plantează în mai
1-20 mai: castraveți, fasole, porumb dulce, plantat ardei, roșii și vinete;
20-30 mai: plantat varză pentru producția de vară, plantat varză creață, plantat gulii, castraveți, andive, porumb dulce, mărar, fasole verde.
Dacă nu produceți ecologic, înainte de plantarea răsadurilor este necesar să faceți o tratare a solului cu următoarele substanțe: Dithane 0,5%, Captan 5%, Merpan 0,5%. De asemenea, uneltele trebuie dezinfectate cu soluție de Carbetox 0,4% sau sulfat de cupru 2-3%.
Mai puteți planta varza timpurie, conopida, broccoli și castraveții dar numai pe pământ umed, la o temperatură de 7-10 grade Celsius. Dacă nu a plouat, udați terenul, operațiune care se repetă și după plantare.
Răsadurile vor avea roade după 50-60 de zile, timp în care trebuie să prășiți de 2 ori și să udați din 10 în 10 zile. Controlați mereu răsadurile pe măsură ce cresc și nu ezitați să folosiți insecticide dacă vor apărea paraziți: purici, fluturi sau muște.
Legume care se seamănă sau se plantează în iunie
1-10 iunie: varză pentru producția de vară, varză creață, gulii, castraveți, andive, porumb dulce, mărar, fasole verde;
10-20 iunie: castraveți, porumb dulce, mărar, fasole verde;
20-30 iunie: varză pentru producția de toamnă, plantat gulii, sfeclă roșie, castraveții, cartofi de toamnă, fasole verde, mărar.
Dacă nu ați reușit să terminați plantarea răsadurilor de legume în luna mai, aveți timp doar la începutul lunii iunie să plantați răsadurile de roșii, ardei și vinete.
Pe soluri fertilizate cu îngrășământ organic plantează conopida, varza de toamnă, varza roșie, varza de Bruxelles, gulia de toamnă și broccoli.
Atenție! Puteți să folosiți culturile succesive pe parcele eliberate după ceapa verde, salată, spanac, mazăre și gulioare. În vederea înființării culturilor duble trebuie să curățați terenul de resturile vegetale, săpați și nivelați pământul. Puteția cultiva fasole, ridichi de toamnă, castraveti de toamnă.
Este perioada ideală pentru palisarea, copilirea și cârnirea roșiilor timpurii.
Legume care se seamănă sau se plantează în iulie
1-10 iulie: plantat gulii, sfeclă roșie, cartofi de toamnă, plantat varză pentru producția de toamnă, fasole verde, mărar;
10-20 iulie: sfecla roșie, castraveți, fasole verde, mărar;
20-30 iulie: ridichi de iarnă, spanac, mărar.
Atenție! Roșiile care încep să se măneze pot fi salvate prin ruperea regulata a frunzelor și îndepărtarea fructelor stricate.
Legume care se seamănă sau se plantează în august
1-10 august: ridichi de iarnă, spanac, mărar;
10-20 august: spanac, măcriș;
20-30 august: ceapa verde de iarnă, salata care iernează, spanac, măcriș.
Pe terenurile eliberate se poate semăna spanac, morcov și pătrunjel, pentru producția de primăvară.
Legume care se seamănă sau se plantează în septembrie
1-10 septembrie: ceapă verde de iarnă, salata care iernează, măcriș;
10-20 septembrie: spanac, măcriș;
20-30 septembrie: spanac.
Tot în luna septembrie este momentul strângerii semințelor pentru primăvară. La tomate, se aleg fructele mari, specifice soiului, sănătoase, coapte bine. Rosiile se zdrobesc bine, se pun în vase cu apă, unde se spală bine. După ce s-au spălat se îndepartează de pe semințe resturile de pulpă și se lasă apa să se liniștească. Semințele bune se lasă la fund, în timp ce semințele seci plutesc la suprafață.
Legume care se seamănă sau se plantează în octombrie
1-10 octombrie: spanac pentru producția timpurie de primăvară;
Nu uitați! Pentru a avea legume proaspete primăvara devreme, este timpul să cultivați ceapa verde (de stufat), usturoiul verde, salata, spanacul, loboda, toate acestea rezistă bine la temperaturi joase!
Legume care se seamănă sau se plantează în noiembrie
1-10 noiembrie: morcov, pătrunjel, ceapă, usturoi, mazăre – toate pentru productia timpurie din primăvara următoare- plantare rizomilor de hrean.