• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • CULTURA-REGINĂ ÎN 2017. Fermierii încheie contracte pe 1.700 de lei/tonă și POT AVEA PROFIT DE 1.000 DE EURO/HA

    Gabriela Gimbășanu -

    Prețul rapiței în 2017 se menține la fel de bun pentru fermierii români care, în sudul țării, deja încheie contracte pentru recolta acestui an cu sume de 1.650-1.700 de lei pe tonă. Potrivit directorului general al Pioneer România și Moldova, Jean Ionescu, profitul de pe un hectar de rapiță va fi de cel puțin 1.000 de euro, ceea ce, împreună cu subvenția APIA, va face oleaginoasa greu de detronat ca fiind cea mai profitabilă cultură din fermele românești.

    Cu o producție bună la hectar, fermierii români vor face profit frumos la rapiță, dă asigurări șeful operațiunilor Pioneer în România. Singura condiție pentru a încasa sumele frumoase pentru rapiță este suprafețele să iasă cu bine din iarnă, existând probleme în vestul țării și în Ardeal, acolo unde plantele nu sunt acoperite de zăpadă, sau pe unde vântul a viscolit stratul de nea.

    ”La rapiță, din păcate, vreau să vă spun că cei care vor pierde cultura sau la producție din cauza condițiilor vitrege, vor pierde oportunitatea de a face bani. Rapița, în România, în acest an fără exagerare, va fi cultura-regină. În sudul României se semnează pe 1.650-1.700 de lei pe tonă. Două tone 500, două tone 600 vor face la rapiță minim 1.000 de euro pe hectar. Cu subvenție, greu poate fi depășită de altceva. Rapița în sud-estul României se prezintă în condiții bune. În schimb pe zona de vest nu avem zăpadă. Transilvania și Moldova nu au zăpadă. Probabilitatea ca acea rapiță mică cu 4 frunze să treacă cu bine peste iarnă este destul de scăzută. În general este bine să luați o decizie timpurile cu cultura, să nu o lăsați să plece pentru că dacă nu vedeți că poate productiv este bine să o întoarceți și să semănați floarea soarelui”, le-a spus Jean Ionescu, Commercial Unit Manager România și Moldova în cadrul companiei Pioneer, fermierilor prezenți la Poiana Brașov, în cadrul evenimentului organizat de producătorul de sămânță în parteneriat cu DuPont.

    Anul trecut, producția medie la nivel național la cultura de rapiță a fost de circa 2,8 tone la hectar, dar fermierii care au folosit genetică bună au obținut mult mai mult, condițiile permițând depășirea pragului de patru, chiar cinci tone la hectar. Astfel, doar din vânzarea unei producții de patru tone, fermierul încasează circa 6.800 de lei pe hectar, adică aproximativ 1.500 de euro, bani la care se adaugă subvenția pe suprafață de cel puțin 170 de euro (ANT, SAPS plus înverzire).

    PT234, PT225 și PT264 – hibrizi de rapiță de la Pioneer

    Avantajele competitive ale acestor trei hibrizi sunt multiple. Astfel că, PT264 vine cu o rezistență foarte mare la scuturare, PT225 are un conținut ridicat în ulei și o Rezistență ridicată la Phoma, în timp ce PT234 este recomandat pentru tehnologie intensivă și prezintă o creștere rapidă în toamnă.

    ”Punem la dispoziția fermierilor gama de hibrizi care a crescut cel mai mult în România, în anul precedent. Este o gamă de produse care a câștigat într-un an aproape 5 puncte de piață. Suntem jucătorul numărul doi, dar distanța dintre noi și lider s-a diminuat datorită faptului că reușim, prin performanțele genetice să învingem de cele mai multe ori competitorii noștri. Venim cu un hibrid foarte rezistent la scuturare așa cum este PT264. De asemenea, avem doi hibrizi foarte consacrați PT234 și PT225, care, cu certitudine, împreună cu PT264, vor fi hibrizii care și în acest an vor reuși să fie mare parte din alegerea fermierilor în cultura de rapiță”, a spus reprezentantul companiei.

    PT200CL – hibrid Clearfield de la Pioneer

    Pentru fermierii care preferă tehnologia Clearfield, Pioneer oferă producătorilor agricoli hibridul PT200CL pentru aceia care nu vor să aibă probleme cu buruienile. De asemenea, fermierii care vor să cultive rapiță convențională, au la dispoziție o gamă variată de astfel de hibrizi.

    Rapița, de departe, va fi cultura-regină în România în acest an. Două tone 500, două tone 600 vor face la rapiță minim 1.000 de euro pe hectar. Cu subvenție, greu poate fi depășită de altceva.
    Gama


    Te-ar mai putea interesa

    Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă Urături haioase de Anul Nou. Cea mai comică urare pentru Revelion Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor

    Ultimele știri

    Oficial: Subvențiile ANT rămân blocate la APIA până în luna februarie Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Preț record la grâu. Țara în care tona se vinde cu 340 de euro pe tonă