SOIA 2017: Tehnologia care nu dă greș, recomandată de SAATEN-UNION!
agrointeligenta.ro -Tehnologia de cultură recomandată pentru soia are câțiva pași pe care fermierii trebuie să îi urmeze dacă vor să obțină producții foarte bune chiar și de la soia neirigată. Pentru agricultorii care plănuiesc să investească în această leguminoasă în acest an, compania Saaten-Union recomandă soiurile Tena și Korana și vine cu recomandări complete pentru cum se cultivă soia.
Pe lângă importanța economică pe care o aduce cultura de soia într-o fermă, acesta are și alte multiple particularități, printre care:
– boabele conțin un procent ridicat de substanțe proteice necesare intreținerii vieții și asigurării producțiilor animaliere ;
-constituie surse importante de materie primă pentru diferite industrii;
-sunt utilizate în alcătuirea unor bune asolamente, fiind întotdeauna capete de asolament;
-deoarece necesită cât mai puține îngrășăminte chimice și lasă în sol azot organic, leguminoasele pentru boabe pot fi considerate specii rentabil de cultivat pentru fermieri;
-lasă în sol însemnate cantități de azot organic, ușor asimilabil pentru culturile postmergatoare;
”Pentru a atinge performanțele mult asteptate de către fermieri de la această cultură este imperios să respectăm cei mai importanți pași pentru obținerea unui profit mulțumitor. În acest sens Saaten-Union pune la dispoziția fermierilor informații relevante despre tehnologia de cultură a soiei și le recomandăm partenerilor noștri să parcurgă pașii necesari unei tehnologii corecte”, declară ing. Mihaela Radu, Director de Marketing în cadrul producătorului de semințe Saaten-Union.
Tehnologia de cultură pentru soia: Zonarea culturilor
Zona foarte favorabilă se extinde în partea de vest a țării. În zona foarte favorabilă se găsesc soluri fertile, iar regimul de precipitații satisface în cea mai mare parte nevoia plantelor pentru apă. Temperaturile sunt, de asemenea, favorabile, numărul zilelor cu temperaturi extreme este relativ scăzut (sub 20 zile), iar temperaturile din perioada înfloritului și fructificării sunt, în general, favorabile.
Zona favorabilă pentru cultura de soia este situată în partea de sud a țării. În această zonă factorul limitativ al producției îl constituie apa.
In zona favorabila soiei în Moldova cea mai mare atenție trebuie acordată alegerii terenurilor pe care urmează să se cultive această plantă.
Este recomandat să fie evitate solurile erodate sau solurile supuse frecvent procesului de eroziune.
Tehnologia de cultură pentru soia: Plante premergătoare
Plante premergătoare recomandate pentru cultura de soia sunt cereale păioase, porumb sau sfecla pentru zahăr. Nu sunt recomandate ca plante premergătoare: floarea soarelui sau alte leguminoase (în această categorie este inclusă și soia).
Tehnologia de cultură pentru soia: Lucrările solului
Arătura de toamnă este recomandată doar atunci când condițiile pedoclimatice sunt foarte favorabile executării acestei lucrări. Patul germinativ trebuie sa fie mărunțit, nivelat, afânat pe adâncimea de semănat de 5-6 cm și curat de buruieni.
Nivelarea solului asigură uniformitatea adâncimii de semănat și de aici o răsărire uniformă și condiții optime pentru efectuarea recolatului fără pierderi. Ultima lucrare de pregătire trebuie executată cu cultivatorul combinat pentru pregatirea patului germinativ.
Tehnologia de cultură pentru soia: Fertilizarea
Pentru producții de peste 4,5 tone/ha, trebuie să se asigure în jur de 80-90 kg/ha s.a. N; 50-55 kg/ha s.a. P; 35-45 kg/ha K; 55-60 kg/ha s.a. S. Fertilizarea de bază (după arătură și înainte de discuit/combinator) trebuie să asigure 20% din cantitatea totală de N, 20% din cantitatea de S și 100% din cantitatea de P și K. Se pot folosi îngrășăminte complexe ca 20:20:20, etc. iar pentru sursa de sulf îngrășăminte chimice ca Sulfatul de Amoniu. Primăvara, la pregătirea patului germinativ se aplică cea mai mare parte din Azot, circa 60% (Azotat de amoniu/Uree/Sulfat de amoniu), iar restul de 20% N se va aplica odată cu semănatul.
Tehnologia de cultură pentru soia: Sămânța si semănatul
Sămânța de soia trebuie să fie certificată (C1), să aibă puritatea peste 97%, iar geminația minimum 80%. Pentru prevenirea bolilor care se transmit prin samânța și a unor dăunători care atacă plantele la germinație – răsărire se tratează cu produse specifice. Este recomandat ca samânța să fie tratată cu biopreparate fertilizante (nitragin). Este nevoie de 3-4 flacoane pentru cantitatea de samânță folosită la hectar. Folosirea acestor biopreparate la soia este absolut necesară, deoarece fara ele, pe solurile din țara noastră, sau nu se formează nodozitați sau se formează un numar redus.
Epoca de semănat recomandată pentru soia în sudul țării este între 20-25 aprilie, iar pentru celelalte zone până la 30 aprilie. La stabilirea datei semănantului trebuie luate ca elemente de baza temperatura în sol de 7-8 grade C și cu vreme în curs de încălzire.
Dacă se depășește epoca optimă de semănat, semințele de soia beneficiază de umiditate redusă în stratul de germinație, ceea ce conduce la un răsărit neuniform și la reducerea efectului tratării semințelor cu biopreparatul Nitragin. De asemenea, la semănatul târziu are loc o parcurgere mai rapidă a fazelor de vegetație, inclusiv reducerea perioadei de înflorire-formarea boabelor, cu consecințe negative asupra producției.
Densitatea de semănat recomandată pentru cultura de soia este de 55-65 boabe germinabile/m2. Se recomandă semanatul soiei în rânduri echidistante la 45-50 cm sau în benzi de 3 rânduri la 45 cm, cu 60-70 cm între benzi. Semănatul soiei în rânduri echidistante la 60-70 cm se practică în cazul când nu se folosesc erbicidele, iar intreținerea culturii se face prin lucrări mecanice.
Adâncimea de semănat pentru soia se recomandă a fi de 3-4 cm pe soluri ușoare și 2-3 cm pe soluri grele. Cantitatea de sămânță la hectar se calculează în funcție de soi, fiind cuprinsă între 70-100 kg/hectar.
Tehnologia de cultură pentru soia: Lucrări de îngrjire
La soia, lucrările până la răsărire constau în combaterea buruienilor și afânarea solului prin lucrări mecanizate și manuale. Erbicidarea se execută cu produse specifice și doze recomandate preemergent (de ex. Eradicane, Sencor, Stomp) sau postemergent (de ex. Basagran, Flex).
Tehnologia de cultură pentru soia: Combaterea bolilor
Mana soiei se combate prin 2-3 tratamente cu produse cuprice, având efect și împotriva bacteriozelor.
Tehnologia de cultură pentru soia: Combaterea dăunătorilor
Combaterea dăunătorilor (larva muștei cenușii) se face preventiv cu 30-40 kg/ha Lindatox 3, încorporat la pregatirea patului germinativ.
Acarianul Tetranichus urticae (păianjenul roșu), care provoacă defolierea plantelor se combate cu Envidore 240 SC (24 g/l)
Tehnologia de cultură pentru soia: Recoltarea
Recoltarea soiei este recomandat să înceapă când umiditatea boabelor este sub 15%, iar peste 70% din păstăi sunt uscate. Întârzierea recoltării poate determina pierderea prin scuturare a semințelor din primele păstăi de la bază. Recoltarea mai timpurie atrage după sine obținerea unui număr mare de semințe verzi.
Compania Saaten-Union România recomandă pentru cultura de soia urmatoarele soiuri:
Soiul de soia Tena de la Saaten-Union
-Soi nou de soia deține un pachet genetic de excepție;
-Prezintă o capacitate excelentă de ramificare;
-Producții ridicate și calitate exceptională;
-Inserția primei păstăi facilitează o recoltare mecanică fără pierderi;
-Acest soi face parte din grupa de maturitate 0-1;
-Talia plantelor medie – înaltă;
-MMB cuprins între 160-170 grame;
-Conținutul de grăsimi (%) 21-23%;
-Conținut de proteină (%) 40-43%;
-Toleranța la boli este foarte bună;
-Tipul de creștere este semi-determinat.
În cadrul testărilor de la SCDA Caracal au fost obținute producții de 3.127 kg/ha.
Soiul de soia Korana de la Saaten-Union
-Soi de timpurietate medie, din grupa 00;
-Manifestă o toleranța bună la boli și la stresul climatic;
-Prezintă o capacitate foarte bună de ramificare;
-Producții ridicate și calitate exceptională;
-Are marele avantaj că are o pornire viguroasă în vegetatie;
-Talia plantelor medie;
-MMB cuprins între 170-180 grame;
-Conținutul de grăsimi (%) 21-23%;
-Conținut de proteină (%) 39-41%;
-Toleranța la boli este foarte bună;
-Tipul de creștere este semi-determinat.
În cadrul testărilor de la SCDA Caracal au fost obținute producții de 2.982 kg/ha.