• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ANUNȚUL ȘEFULUI APIA pentru CRESCĂTORII DE ANIMALE CARE AȘTEAPTĂ SUBVENȚIILE!

    Roxana Dobre -

    Anunț pentru crescătorii de animale direct de la șeful APIA, Adrian Pintea! Controalele în zootehnie au fost finalizate iar data de 15 februarie ar fi fezabilă pentru demararea primelor plăți în zootehnie!

    Crescătorii de animale nu vor mai fi lăsați la urmă cu plata subvențiilor. APIA a finalizat controalele pentru acest sector iar plățile ar urma să înceapă de la 15 februarie.

    Pentru că la plata sprijinului cuplat zootehnic situația este încă incertă din cauza lămuririlor cerute de la Bruxelles, planul este să înceapă doar cu Ajutorul Național Tranzitoriu. ”La zootehnie controalele sunt finalizate și urmează să introducem datele în aplicație. Sigur că și aplicația este funcțională în baza unui grafic stabilit cu dezvoltatorul de soft, SIVECO. Acum nu mai vrem să dăm adeverințe, ceea ce este o veste bună deoarece avem o muncă în minus și fermierii un drum mai puțin de făcut la APIA. Așteptăm să se aprobe în Guvern și Hotărârea pentru ANT-uri și SCZ-uri iar după 15 februarie putem să vorbim deja despre primele plăți. Așteptăm vești și de la bilaterala care va fi în 8 februarie la Comisia Europeană. Eu cred că nu o să schimbe cu nimic plata sprijinului cuplat ci doar trebuie să ne prezentăm cu un punct de vedere fundamentat”,a punctat Adrian Pintea în exclusivitate pentru Agrointeligența -www.agrointel.ro.

    Pentru o informare cât mai corectă a fermierilor, Agrointeligența -www.agrointel.ro a luat legătura și cu conducerea SIVECO, mai exact cu Gabriel Lospa, director eAgriculture. ”În cazul zootehniei vă pot spune că sunt anumite adaptări în conformitate cu noua legislație care trebuie să fie făcute față de aplicația folosită anul trecut. Și pot spune că nu au fost puține aceste adaptări ale aplicației. Deci finalizare aplicației pentru introducerea datelor în sistem este în curs cu specificația că și agenția de plăți are de făcut unele lucruri. Vă pot confirma că toți cei implicați fac eforturi pentru a respectat data de 15 februarie pentru începerea plăților și pentru zootehnie”, a explicat Gabriel Lospa, director eAgriculture .

    Vă reamintim că Ministerul Agriculturii a publicat deja pe site-ul propriu Hotărârea de Guvern pentru aprobarea plafoanelor alocate ajutoarelor naţionale tranzitorii și schemelor de sprijin cuplat, în sectorul zootehnic, precum și pentru stabilirea cuantumului acestora, pentru anul 2016.

    Pentru ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul zootehnic, pentru speciile bovine și ovine/caprine, pentru cererile depuse în anul 2016, se acordă bani în limita sumei de 189.609.057 euro și se distribuie astfel:

    -25.933.399 europentru schema decuplată de producţie în sectorul lapte, specia bovine;

    -108.985.582 euro pentru schema decuplată de producţie în sectorul carne, specia bovine;

    -54.690.076 euro  pentru schema cuplată de producţie, speciile ovine/caprine.

    Plățile schemelor de ajutoare naționale tranzitorii și sprijin cuplat în sectorul zootehnic se fac în lei, la cursul de schimb de 4,4537 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2016, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 363 din 1 octombrie 2016.

    De asemenea, plafonul maxim de 121.924.674 euro se acordă pentru anul 2016, pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic, crescătorilor de animale din speciile prevăzute la art.2 din Hotărârea Guvernului nr.219/2015 privind stabilirea sectoarelor, culturilor şi speciilor de animale pentru care se acordă sprijin cuplat în perioada 2015-2020, repartizat astfel:

    -1.400.000 euro pentru specia bovine, categoria bivolițe de lapte; b) 28.000.000 euro, respectiv 124.704 mii lei pentru speciile ovine/caprine;

    -11.025.000 euro pentru specia bovine, categoria taurine din rase de carne și metișii acestora;

    -81.499,674 euro, respectiv 362.975 mii lei pentru specia bovine, categoria vaci de lapte.


    Te-ar mai putea interesa

    Avans APIA 2024. Veste bună pentru fermierii din eșantionul de control Pesta oilor bate în retragere. Document obligatoriu pentru scoaterea animalelor din fermă Plăți APIA astăzi în conturi. Se achită subvenția de 100 euro/ha!

    Ultimele știri

    Raportul USDA: Producția de porumb a României, redusă la 7,8 milioane de tone O companie care are fabrică în România va livra 15.700 tone de ulei de floarea-soarelui în Egipt Noi alerte de ploi în județele unde inundațiile au făcut prăpăd. Cantități de apă de 40-60 l/mp!