EXCLUSIV! 300.000 DE EURO, INVESTIȚIE PENTRU FERMIERI!
Roxana Dobre -Facilități noi pentru fermieri, pregătite de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. O investiție totală de 300.000 de euro este în planul ministerului pentru a înființa anul acesta minim 10 unități de procesare legume-fructe și depozite frigorifice, precum și unități de colectare pentru lână și piei de ovine și caprine.
În cadrul unităților pentru legume-fructe ar urma să fie procesate 500.000 de tone. Investiția aceasta de 100.000 de euro este inclusă în programul de guvernare al actualui Cabinet și are ca scop, printre beneficiile aduse fermierilor, și atragerea de bani la bugetul de stat și crearea de locuri de muncă.
Înființarea acestor centre ar urma să fie realizată începând de la jumătatea acestui an, după cum a explicat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro, Daniel Botănoiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii. ”Vorbim de 10 centre de colectare pentru care se vor face investiții de la jumătatea acestui an când se va crea Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții. Ideea este că nu trebuie să construim de la zero aceste centre pentru că noi mai avem niște depozite care sunt momentan nefuncționale și putem să le modernizăm și să le punem la dispoziția producătorilor. Deci sunt unele care trebuie construite și altele unde este nevoie să avem doar o intervenție minimă pe ele”, a explicat în exclusivitate pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro, secretarul de stat Daniel Botănoiu.
Unde vor fi funcționale aceste centre? ”Sunt 8 centre regionale și cu 2 pentru Constanța și zonele limitrofe. Ca să poți face export nu face de la Caraș-Severin să spune ci direct de la Constanța. Dar așa au fost gândite, ca pe fiecare centru regional să fie un depozit mare cu fiecare județ care să ducă marfa acolo”, a mai completat Daniel Botănoiu.
Prin Fondul Suveran de Investiții ar urma să se deruleze și un program dedicat crescătorilor de animale. Este vorba despre o investiție de 200.000 de euro în unități de colectare și procesare lână și piei de ovine și caprine.
Unitățile de procesare ar urma să primească 36.000 tone de lână și 8 milioane piei de ovine și caprine în condițiile în care fermierii se plâng în prezent că aruncă sau ard aproape toată lâna.