• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • EXCLUSIV! SUBVENȚIA CARE SE SCHIMBĂ RADICAL ÎN 2017!

    Gabriela Gimbășanu -

    Subvenția care se schimbă radical în 2017! O decizie pe care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, de comun acord cu fermierii, a luat-o pentru a eficientiza modul în care plățile directe din bani europeni sunt nu doar alocați, ci mai ales cheltuiți de către beneficiarii care încasează subvenții pentru pășuni. La o consultare ce a avut loc astăzi, marți – 31 ianuarie, la MADR, lideri din agricultură au discutat cu conducerea MADR despre modificarea Ordinului 619/2015, cunoscut și ca ”Ordinul subvențiilor”.

    Actul normativ va suferi și în acest an o serie de modificări menite să faciliteze accesul fermierilor la subvențiile plătite din APIA, ne-au declarat ambii lideri de organizații care au luat parte la discuțiile de la MADR – Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, și Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro. Ambii șefi de organizații ne-au confirmat că există însă o categorie unde se va lucra mai mult la condiționare având în vedere rezultatele deloc vizibile la nivel național cu privire la cheltuirea banilor de la UE.

    La Minister a fost o discuție preliminară pot spune, o discuție privind modificarea Ordinului 619 unde atât LAPAR, cât și colegii de la Pro Agro au mers cu propuneri care reprezentau chestiuni ce nu erau prea clare pentru ceea ce însemnă declararea suprafețelor la APIA, penalități. (…) S-au abordat probleme privind subvențiile pe pășuni, Ministerul constatând că s-au cheltuit miliarde de euro de când s-a început cu subvenția europeană pe aceste fânețe și pășuni și nu s-a întâmplat practic nimic. În sensul acesta, vorbim despre o nouă soluție pentru a se subvenționa”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Laurențiu Baciu.

    A fost o discuție de principiu, la care, printre altele, s-a atins o chestiune ce va necesita o dezbatere, respectiv cea legată de subvenția la pășune. Și eu am achiesat la ideea conform căreia la subvenția acordată pe pășune, banii respectivi trebuiesc întorși în pășune. Eu cred că ar trebui instituit un criteriu de eligibilitate al beneficiarului – indiferent că este asociație de crescători sau de utilizator – crescător de animale, de depunerea unor documentații care să ateste că el chiar s-a îngrijit de pășunea respectivă și a făcut toate lucrările cuprinse în amenajamentul pastoral sau în tehnologia pe care noi o dăm ca anexă la ordin. Nu se poate ca, la nesfârșit, cel puțin pe partea de sud să vorbim despre pășuni care au pirul ca și cultură furajeră. Este gradul patru din punct de vedere al calității nutriționale, adică ultima buruiană”, ne-a declarat Emil Dumitru, președintele Federației Naționale Pro Agro. Acesta a subliniat că întâlnirea de astăzi ”a fost o discuție informală”: ”Nu am avut pus pe masă un document din partea MADR pe care noi să facem observații. Eu cred că acest document trebuie să existe și el trebuie transmis pe circuitul Federației pentru că sunt destui de mulți oameni care pot să își exprime un punct de vedere ca noi să îndreptăm acele lucruri de care ei s-au lovit în practică”.

    Ambii lideri din agricultură ne-au declarat că după discuțiile de astăzi vor urma și altele, mai aplicate. ”A rămas ca în cursul săptămânii să luăm fiecare articol în parte, să vedem exact cum sună, la ce trebuie exact, pentru a nu încărca iarăși cu vagoane de maculatură la care să nu se uite nimeni și până la urmă să fie și documente care nu folosesc la nimic”, a precizat liderul LAPAR, Laurențiu Baciu pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

    Vă reamintim că depunerea cererii unice pe 2017 ar trebui să înceapă de la 1 martie, conform regulamentelor europene și a legislației naționale. Până atunci, România are de clarificat la Bruxelles și o serie de observații pe care le-a primit de la Comisia Europeană pentru schemele de sprijin, mai ales pentru cele de sprijin cuplat.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou: Cele mai frumoase 5 urături în versuri Preț polițe RCA pentru tractoare, în 2025. Tabelul cu tarife de referință Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc

    Ultimele știri

    Oficial: Subvențiile ANT rămân blocate la APIA până în luna februarie Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Preț record la grâu. Țara în care tona se vinde cu 340 de euro pe tonă