• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • MADR confirmă informația Agrointeligența: România trimite MEMORANDUMUL FERMIERILOR la Bruxelles pentru a salva SPRIJINUL CUPLAT!

    agrointeligenta.ro -

    Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale confirmă informația publicată pe 1 februarie de către Agrointeligența privind consultările cu fermierii și elaborarea unui memorandum menit să convingă responsabilii de la Bruxelles de nevoia menținerii sprijinului cuplat în sectoarele vegetal și zootehnic.

    Citiți și: 

    EXCLUSIV! SUBVENȚIILE SUNT ÎN PERICOL! CELULĂ DE CRIZĂ LA MADR!

    Într-un comunicat de presă remis astăzi, 3 februarie, MADR anunță că ministrul Petre Daea şi secretarul de stat Alexandru Potor s-au întâlnit în data de 1 februarie 2017 cu reprezentanţii formelor asociative din sectorul zootehnic (ovine, caprine, bovine) şi cel vegetal. Scopul principal al acestei întâlniri a fost acela de a analiza poziția preliminară a MADR cu privire la observațiile Comisiei Europene care vizează sprijinul cuplat.

    ”În momentul de faţă, la nivelul MADR, se lucrează la fundamentarea cât mai solidă a menţinerii acestei forme de sprijin la nivelul pragurilor notificate în data de 1 august 2016.

    În acest sens, secretarul de stat Alexandru Potor va participa în cursul lunii februarie la o întâlnire bilaterală tehnică, în care experţii români şi cei ai Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul Comisiei Europene (DG AGRI) vor clarifica solicitările privitoare la sprijinul cuplat notificat de România în 2016, aferent perioadei 2017 – 2020.

    În cadrul întâlnirii a fost agreată posibilitatea întocmirii unui Memorandum cu reprezentanţii crescătorilor de animale şi ai sectorului vegetal pentru susţinerea poziţiei comune de menţinere a sprijinului cuplat, urmând a fi transmis Comisiei Europene cu prilejul negocierilor din data de 8 februarie 2017„, se arată în comunicare MADR.

    Pe 1 februarie, Agrointeligența scria că producătorii agricoli au fost convocați astăzi, miercuri – 1 februarie, la sediul Ministerului Agriculturii, acolo unde s-au purtat discutții aprinse despre poziția pe care țara noastră trebuie să o adopte pentru a proteja plățile directe pentru zootehnie, dar și pentru vegetal.

    ”Au existat numeroase nemulțumiri, mai ales că din ce informații avem, România este singura țară care se află în această situație, adică în care avem atât de mult de pierdut. Problema este serioasă, riscăm efectiv să pierdem sprijinul cuplat din zootehnie, așa că s-a decis o mobilizare fără precedent pentru apărarea intereselor fermerilor români”, a declarat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro dr. Mary Pană, președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România – ACEBOP.

    Ca și soluție s-a decis ca la negocierile de săptămâna de la Bruxelles să meargă nu doar oficiali din partea MADR, respectiv o delegație condusă de secretarul de stat Alexandru Potor, ci și reprezentanți ai fermierilor care să comunice direct către DG Agri necesitatea menținerii plăților. Mai mult, se va întocmi un memorandum care să fie transmis către Bruxelles și în care autoritățile și fermierii să răspundă, punctual, observațiilor transmise de la nivel european.

    Eu am avut o intervenție pe acel prag limită – am cerut mărirea pragului și mi s-a raspuns că nu se poate schimba, nu permite regulamentul. Noi apărăm interesele fermierilor și implicit ale statului român. Dacă procedura nu permite modificări, nu ne permitem să stăm contra pentru că putem pierde banii. Dacă experții români au trimis notificarea în august anul trecut și DG-AGRI a trimis cerere de clarificări în decembrie…este clar că problema este la Bruxelles, nu la noi! Considerăm că nu doar România trebuie să respecte proceduri și termene, ci și Comisia. În plus, experții comunitari fac audituri, recomandări. Nu impuneri contrare PAC”, a subliniat președintele ACEBOP.

    S-a căzut de acord la propunerea domnului secetar de stat Potor să se facă un memorandum către Comisia Europeană – pentru că, din câte se vede, mereu au ceva de discutat apropo de România- și să semneze și fermierii acest memorandum. La propunerea domnului ministru – care a venit la discuții, reprezentanții crescătorilor de bovine carne, lapte, ovine și caprine vor fi alături de experții MADR la întâlnirea de la Bruxelles. Este prima oară când se face acest lucru în România ”, ne-a mai spus președintele ACEBOP, arătând că pe zootehnie vor fi trei membri în delegație –aleși de federații, de comun acord. ”Referitor la memorandum, ne mobilizăm să fie finalizat cât mai repede și in interesul României. Nu va fi un document amplu, ci unul care să se întindă pe o pagina-două, foarte clar și bine argumentat, asumat de noi toți”, ne-a mai spus dr. Mary Pană.


    Te-ar mai putea interesa

    OUG despăgubiri de secetă – publicată! Listă culturi eligibile, plată la hectar, termen cerere Mii de hectare de teren agricol – scoase la licitație în Ucraina. Arenda pornește de la 200 euro/ha Diana Șoșoacă cere controale UE și încetarea măsurilor privind combaterea pestei oilor: „Vă bateți joc de fermieri!”

    Ultimele știri

    Mămăligă cu brânză și smântână. Cât costă o porție de MBS la restaurantul Parlamentului Subvenție la plată începând de astăzi. 180 de milioane de euro, în conturile fermierilor Smithfield România devine Comtim România!