• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fonduri europene pentru fermele mici, în 2017

    Roxana Dobre -

    Fonduri europene pentru fermele mici: 15.000 de euro –  bani nerambursabili în 2017. Una dintre cele mai atractive soluții de finanțare puse la dispoziția fermierilor, prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, este submăsura 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici (PNDR 6.3). Concret, micile ferme agricole vor putea primi în 2017 o finanțare de 15.000 de euro, fără contribuție proprie și cu 75% din bani în avans, pentru a-și dezvolta afacerea.

    Sesiunea de depunere a proiectelor pentru Submăsura 6.3 – ” Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” este programată să se deschidă în luna aprilie. Pentru această sesiune din 2017, MADR a anunțat oficială că este alocat un buget de 100 milioane de euro.

    Scopul acordării acestui ajutor nerambursabil de 15.000 de euro este acela de a sprijini fermele mici pentru a deveni întreprinderi agricole viabile, care își propun să comercializeze o parte tot mai mare a producției obținute, păstrând pentru consumul propriu al gospodăriei doar cantități mici de produse agricole. De principiu, sesiunea de înscriere pentru anul 2017 n-a fost anunțată încă, însă acest lucru s-ar putea petrece în curând.

    Cine poate beneficia de acest sprijin nerambusabil?

    Fermierii interesați de a primi acest ajutor trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

    Ferma mică este acea exploatație agricolă care are o dimensiune economică cuprinsă între 8.000 și 11.999 de euro și este calculată pe baza unor coeficienți prestabiliți pentru fiecare tip de cultură sau rasă de animal.

    Exploatația agricolă trebuie să fie înregistrată de fermier în nume propriu (ca persoană fizică) sau sub o formă de organizare eligibilă (cel puțin PFA), cu cel puțin 24 de luni înaintea depunerii cererii de finanțare.

    Estimarea dimensiunii economice a firmei – câteva exemple

    Dacă dorești să îți estimezi dimensiunea economică a propriei ferme, iată câteva exemple în cazul fermelor vegetale:

    În cazul fermelor de animale, dimensiunea economică este stabilită în funcție de numărul de animale din exploatație. Iată câteva exemple:

    Pentru a calcula dimensiunea fermei, înmulțește suprafața fiecărei culturi sau numărul de animale cu numărul de S.O.-uri prezentate mai sus. Asigură-te că deții o exploatație agricolă cuprinsă între 8.000 și 11.999 S.O.

    Fermierii au în mod frecvent mai multe culturi și animale în cadrul propriilor exploatații agricole, astfel că valorile amintite mai sus pot fi însumate, în funcție de specificul propriu al fiecărei ferme. Documentul justificativ cerut la depunerea proiectului va fi, după caz:

    Ce acte vă trebuie

    Principalele documente necesare pentru depunerea proiectului sunt:

    Beneficiarii nu pot depune proiecte în cazul celorlalte măsuri de finanțare a agriculturii din PNDR 2014-2020 decât după încasarea ajutorului financiar nerambursabil din cea de-a doua tranșă.

    Ce fonduri poate primi un fermier?

    Ajutorul financiar nerambursabil este de 15.000 de euro, pentru toate exploatațiile agricole care se regăsesc în intervalul 8.000 – 11.999 S.O. Beneficiarul va încasa acești bani în două tranșe:

    Depunerea proiectelor este condiționată de respectarea unui punctaj minim diferit în cadrul fiecărei lună de depunere a proiectelor. Punctajul minim solicitat va fi diminuat pe măsura derulării sesiunii de depunere a proiectelor, astfel încât un număr tot mai mare de solicitanți să își depună cererile de finanțare.

    În sesiunea de depunere a proiectelor din anul 2016, punctajul solicitat pentru acceptarea proiectului spre verificare a fost de 55 de puncte în prima lună și de 15 puncte în ultima lună.

    Cheltuielile eligibile ce pot fi incluse în planul de afaceri

    Cheltuielile considerate necesare de către solicitant pentru realizarea proiectului sunt considerate eligibile, indiferent de natura lor.

    Iată câteva exemple de cheltuieli eligibile pe care solicitanții le pot include în planul de afaceri:

    Unde se va depune proiectul

    Proiectele pregătite pentru obținerea ajutorului nerambursabil de 15.000 de euro acordați prin PNDR 6.3 se vor depune în format fizic, astfel:

    Depunerea se va realiza personal de către solicitant la Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale aferent județului unde este înregistrată exploataţia.

    În cadrul acestei măsuri nu se acceptă depunerea proiectului prin intermediul unui împuternicit notarial.

    Obligațiile solicitantului

    Implementarea planului de afaceri trebuie să înceapă, în mod obligatoriu, în termen de cel mult nouă luni de la data semnării deciziei de acordare a sprijinului financiar.

    Condițiile obligatorii prevăzute în planul de afaceri și asumate de către solicitant, prin depunerea proiectului, se referă la:

    Alte obligații suplimentare asumate de către beneficiar vor fi descrise în planul de afaceri, dacă este cazul.

    Planul de afaceri este considerat implementat corect atunci când obligațiile amintite mai sus vor fi realizate la termenele cerute pentru fiecare dintre acestea. În situația în care obligațiile asumate nu vor fi respectate de către beneficiar, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) va proceda la:

    Toate activităţile pe care solicitantul se angajează să le efectueze în cadrul planului de afaceri, şi pentru care a primit punctaj la selecţie, devin condiţii obligatorii pentru menţinerea sprijinului și pe toată perioada de valabilitate a deciziei de finanțare.

    Depunerea proiectelor în cadrul submăsurii PNDR 6.3 nu are, la momentul publicării acestui articol, un calendar anunțat de către AFIR pentru anul 2017. Menționăm faptul că în anul 2016 sesiunea a fost deschisă în perioada 28 aprilie – 15 decembrie 2016.

    În anul 2016 au fost depuse 2.419 de proiecte, dintre care au fost selectate pentru finanțare 968. Au fost reportate pentru sesiuni viitoare ale acestei măsuri fonduri în valoare de 13,9 milioane de euro.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!