Ministrul Daea despre subvenția de 10.000 de euro pentru ferma de porci: Sprijinul se dă pentru carcasă, nu pentru reproducție!
Gabriela Gimbășanu -La începutul lunii februarie Guvernul a pregătit și a lansat în dezbatere publică documentul prin care se inițiază acordarea unui ajutor de stat fermierilor care au cel puțin 200 de porci la îngrășare. Ordonanța de Urgență pentru aprobarea Programului carne de porc din ferme românești – 200 capete = 10.000 euro include condițiile pe care crescătorii trebuie să le îndeplinească pentru a încasa banii gestionați de Direcțiile Agricole Județene. Dacă la schema pentru roșii în sere sau solar a fost adoptată o formă de ajutor de minimis, plafonând sprijinul la 15.000 de euro pe parcursul a 3 ani, la subvenția pentru fermele de suine s-a optat pentru un program național multianual.
”Am lansat acest program pentru țară plecând de la câteva raționamente extrem de clare și vizibile. România este prima țara la cultura de porumb. Unde se duce această producție? Specia care consumă cel mai mult porumb este porcul. Efectivul de porcine din România este din ce în ce mai mic. Unii dintre fermieri, crescători cu dragoste pentru această specie sunt astăzi fie în pragul falimentului, fie în pragul disperării personale. Prin acest program vrem să-i sprijinim imediat pe cei care au exploatații și se află într-o situației foarte grea. Sprijinul merge pentru carcasa de porc. Am creat următorul mecanism, dăm 10.000 de euro în pachete, în două semestre. În primul rând nu las producătorul să aștepte un an de zile, seriile de porci se fac la trei luni, iar dacă face trei serii și eu îi dau subvenția la sfârșit de an o dau degeaba, fermierul respectiv poate intra în colaps financiar. Prima sesiune, pe primul semestru se întâlnește cu prima producție de cereale. În costul cărnii de porc 70% este furajul. Neavând bani să cumpere furaje se duce pe credit, carnea de carne devine mai scumpă”, a declarat Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prezent în cadrul emisiunii Viața Satului, de pe postul TVR1.
Potrivit șefului de la MADR, Acest sprijin este un ajutor de stat și trebuie notificat la Uniunea Europeană și dacă se va lovi de un refuz, Petre Daea este dispus chiar să demisioneze din funcția de ministru.
”Am discutat cu crescătorii de suine și cu crescătorii. Vom notifica la Bruxelles acest ajutor. Nu poate veni un răspuns negativ și dacă se va întâmpla asta ne continuăm demersul pentru țară. Eu sunt ministrul Agriculturii României și dacă nu sunt în stare să impun regula pentru ca țara mea, ca agricultura să se dezvolte, atunci nu am ce căuta ca ministru”, susține cel care se află la conducerea MADR.
Sprijinul nu se acordă pentru reproducție
România cheltuie peste 100 de milioane de euro anual pentru a aduce purcei pentru îngrășat din import și cu toate acestea ajutorul de stat a fost gândit pentru sprijinirea sectorului de carne de porc și nu pentru reproducție.
”În sprijinul pentru sectorul suin nu este susținută și reproducția. Am stat 24 de nopți treaz că să găsesc acest mecanism. Este pentru prima data când România aplică un asemenea mecanism. Am luat în calcul toate soluțiile și am găsit soluția pe acest interval, care are anumite restricții. În România se importă astăzi purcei, dacă eu dădeam subvenția pentru purcei, unde se ducea această subvenție? În afara țării. Ăsta este interesul meu? Dacă dau subvenția pe carne de porc și fermierul obține profit, este important să-și facă genetică în țară”, a explicat ministrul Daea.
Vă reamintim că ajutorul de stat- momentan încă în dezbatere publică din punct de vedere legislativ, se acordă producătorilor de carne de porc organizați ca persoane juridice sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.182/2016, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) dețin exploataţii înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor, astfel cum e prevăzut în Norma sanitară veterinară pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor şi bovinelor, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 40/2010, cu modificările şi completările ulterioare;
b) au livrat şi au clasificat porci grași în abatoare autorizate, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 267/2004 privind instituirea Sistemului de clasificare a carcaselor de porcine, bovine şi ovine, cu modificările şi completările ulterioare.
”Pentru accesarea Programului carne de porc din ferme românești – 200 capete = 10.000 euro, producătorii de carne de porc trebuie să livreze și să clasifice în abatoare autorizate, minimum 600 și maximum 100.000 capete de porci grași/an per exploatație. Exploatațiile care dețin mai mult de 100.000 de capete intră în program numai cu maxim 100.000 porci grași livrați la abator și clasificați”, se spune în document.
Se acordă ajutor de stat sub forma unor pachete de sprijin, valoarea pentru un pachet de sprijin fiind echivalentul a 10.000 euro pentru porcii grași, intrați în exploatația beneficiarului la o greutate de maxim 30 kg/cap, livrati și clasificați în abatoare autorizate.
După aprobarea ordonanței, Guvernul urmează să adopte și restul condițiilor de eligibilitate, bugetul alocat și modalitățile de verificare și control. ”Măsurile prevăzute în prezenta ordonanță, intră în vigoare după data emiterii deciziei Comisiei Europene de autorizare a acordării ajutorului de stat, după caz”, se mai arată în document.