• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • CONFERINȚA AGRICOVER. Cristian Mihăilescu, BUNGE: Principalul produs care influențează piața oleaginoaselor este soia

    agrointeligenta.ro -

    Bunge, cel mai mare procesator de oleaginoase din România, le-a prezentat fermierilor români prezenți la Conferința Anuală Agricover ”Tendințe și inovație în agricultură” o analiză a pieței pentru rapiță, floarea-soarelui și soia la nivel mondial și național.

    Prezentarea a fost susținută de către Cristian Mihăilescu, Agribusiness Director în cadrul Bunge. ”În România, când vorbim despre oleaginoase, ne referim mai ales la floarea-soarelui și rapiță, însă la nivel mondial, acestea sunt o mică parte a fluxului și lanțului mondial. Principalul produs care influențează piața este soia”, a punctat încă din deschidere, reprezentantul Bunge. Acesta le-a explicat fermierilor de ce trebuie să fie atenți la prețul soiei pentru a-și anticipa rentabilitatea investițiilor în rapiță sau floarea-soarelui. ”Balanța dintre cerere și ofertă la oleaginoase este destul de strânsă, nu sunt stocuri mari la nivel mondial și orice problemă de producție în America de Sud (unde Brazilia este cel mai mare exportator de soia din lume – n.r.) va duce la o explozie a prețurilor”, a mai spus Mihăilescu.

    Nivelul de preț pentru oleaginoase, în speță pentru soia, este reprezentat cel mai bine pe bursa de mărfuri de la Chicago. Aici, însă, cotațiile nu reflectă mereu relațiile ”convenționale” dintre cerere și ofertă. Directorul de la Bunge a arătat că un factor destabilizator îl poate avea ”participarea fondurilor de investiții care se implică în tranzacții pe bursa de mărfuri”. ”Ele duc la fluctuații de preț nedorite, care nu au nimic în comun cu cererea și oferta. Astfel, într-un an când producția este mică, o percepție de producție mare sau de o producție mică a acestor fonduri de investiții pot aduce denaturări ale prețurilor”, a explicat Cristian Mihăilescu.

    În general, pentru a se stabili nivelul de rentabilitate, se face o comparație între cultura de porumb și soia. ”Acest prag de rentabilitate, cum este numit acest raport, se consideră la nivel mondial că un raport de 2-2,2 între prețul la soiei și cel al porumbului. Dacă este peste, duce la o cultivare mai mare pentru soia, dacă nu, fermierii înclină spre cultivarea porumbului. Acest raport se uită la profitabilitate, dar nu ia în calcul variabilele, costurile fixe, iar modificările de producție ce urmează acestor indicatori sunt lente – decizia se ia acum pentru cultura următoare, ce va influența piața de anul viitor”, a explicat reprezentantul Bunge.

    Cultura de soia, oportunitate pentru fermierii români

    Pentru fermierii români, rentabilitatea culturii de soia este dat nu doar de statutul țării noastre de importator net de șrot de soia – ceea ce face și ca fluctuațiile de preț să fie mai mici decât la cereale, dar și de subvențiile speciale ce sunt alocate acestei oleaginoase. Astfel, ”perspectivele pe termen lung arată un trend pozitiv” pentru soia.

    Despre cultura de rapiță, directorul de Agribusiness de la Bunge spune că după o criză europeană în anul trecut, acum producția este în creștere: ”Trendul pe care îl vedem este că a crescut producția, anul trecut a fost o criză la nivel european. Această scădere a producției anticipăm că se va compensa oarecum în cursul anului 2017. Rămâne de văzut dacă va fi suficient pentru acoperirea cererii. Nivelul obținut anul trecut a fost un nivel record și ne bucurăm că a fost de asemenea și o piață competitivă din punct de vedere al prețurilor și a asigurat producătorilor un nivel de rentabilitate mulțumitor”.

    Oficialul Bunge nu s-a arătat însă la fel de optimist în privința culturii de floarea-soarelui. ”La floarea-soarelui, din păcate, producția este în general constantă, dar tendința de preț la floarea-soarelui nu este una de creștere, cum vedem la soia și rapiță, ci mai degrabă stagnantă la nivelul actual. Cu toate acestea, multe lucruri se pot schimba – o secetă de trei săptămâni în America de Sud poate exploda prețul boabelor de soia, ce va duce imediat și la o creștere de preț pentru semințele de floarea-soarelui. Evident, nu putem lucra decât cu datele pe care le avem, sunt greu de anticipat crizele de producție”, a explicat Cristian Mihăilescu.

    Conform directorului diviziei de agribusiness al companiei, în România, de circa 10 ani, Bunge operează fabrici de procesare a oleaginoaselor. La ora actuală este cel mai mare procesator de oleaginoase din România, cu o capacitate de circa un milion de tone în două fabrici – în Buzău și în Lehliu. ”Suntem singura companie din România care procesează atât rapiță, cât și floarea-soarelui și semințe de soia”, a subliniat reprezentantul Bunge România.

    Înregistrarea integrală a Conferinței Anuale Agricover


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Ionel Ciobanu, oier cu un efectiv de 700 de animale, desemnat Fermierul Anului 2024, la Botoșani A venit înghețul! Urmează zile cu ger de până la -9 grade Celsius