Creșterea albinelorFonduri europeneŞtiri agricole

FONDURI EUROPENE pentru APICULTORI. Sprijinul de 15.000 de euro, accesibil acum și STUPINELOR CU 76 DE FAMILII DE ALBINE!

Veste bună pentru apicultorii care până acum nu puteau să acceseze fonduri europene din cauza dimensiunii stupinei pe care o dețineau, adică numărul de familii. Cati Dobre, șef serviciu în cadrul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), a anunțat vineri că dimensiunea minimă economică a fermelor mici a scăzut la 4.000 de standard output, adică producție standard (SO), ceea ce înseamnă că, practic, se mărește plaja celor care pot accesa aceste submăsuri.

Mai multe ferme de dimensiuni mici vor putea accesa bani europeni prin submăsura 6.3 din Planul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), după ce a fost redus pragul de producție minimă de la care fermierii pot solicita finanțare, a declarat, vineri, Cati Dobre, șef serviciu în cadrul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Potrivit acesteia, ghidurile sunt în curs de finalizare și vor fi publicate cât mai repede posibil. Până acum, erau considerate ferme mici cele cu o producție între 8.000 și 11.999 SO.

Citiți și:

Ce sunt coeficienții de producție standard și cât influențează dimensiunea fermei în accesarea fondurilor europene prin PNDR

La rândul său, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, a precizat că, în urma acestor modificări, vor deveni eligibili și apicultorii cu mai mult de 75-76 de familii de albine. ”Înseamnă că se vor încadra cei cu 75-76 de familii de albine, față de 153 de familii, cum era până acum, ceea ce este un lucru foarte bun și poate că ar trebui făcute demersuri să se modifice și la submăsura 6.1 (Instalarea tinerilor fermieri — n.r.), pentru că acolo nu prea vom avea apicultori care să se apropie de acest prag”, a spus Fetea, prezent la același eveniment. Menționăm că potrivit Regulamentelor europene, valoarea SO valabil pentru familiile de albine este de 52,26.

Potrivit site-ului AFIR, submăsura 6.3 din PNDR, denumită “Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”, are ca scop sprijinirea investițiilor pentru creșterea competitivității exploataților agricole prin dotarea cu utilaje și echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum și investițiile pentru modernizarea fermei (în special cele de dimensiuni medii și asocieri de ferme mici și medii) și îmbunătățirea calității activelor fixe.

De precizat că stupina trebuie să fie înregistrată ca microîntreprindere/întreprindere mică, să fie înregistrată de solicitant, în nume propriu sau sub forma de organizare eligibilă pentru accesarea sprijinului cu cel puțin 24 de luni înainte de solicitarea sprijinului prin intermediul submăsurii 6.3, în Registrul Unic de Identificare – APIA și/ sau în Registrul Național al Exploatațiilor – ANSVSA, precum şi la Primărie în Registrul Agricol.

Nu se pot ”sparge” stupine pentru accesarea fondurilor europene, această acțiune fiind considerată ca o creare de condiții artificiale și fie nu veți primi bani fie, la verificări, îi veți returna.

Apicultorii care pot accesa banii europeni trebuie:

 • să fie persoane juridice române;
 • să acţioneze în nume propriu;
 • să aibă vârsta de cel puţin 18 ani împliniţi la data depunerii Cererii de Finanţare;
 • să aibă învăţământul minim de 8 ani (clase).

Sprijinul nerambursabil este de maximum 15.000 de euro, care se acordă în două tranșe astfel: 75% din cuantum la primirea deciziei de finanțare, iar 25% în maximum trei ani de la decizie.

Sursă selectivă: www.agerpres.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


14 comentarii

 1. Buna seara,eu am 100 de familie de albine și nu reușesc să accesezi fonduri europene pentru nu am un cont deschis la spitalul
  Alti care habar nu au care este matca intre albine au fonduri
  D 5 Ani mă ocup de apicultura și mă uit la alti cum strâng fonduri
  Multumesc

 2. cat timp se va folosi neonicotinoide in agricultura cei care au albine pot sa isi ia gandul de la afacere dar sa se apuce un tanar chiar si cu fonduri tot faliment se cheama

 3. Am accesat fonduri europene pentru cresterea albinelor, iar acum sunt instiintata de faptul ca incepand cu anul agricol 2017 suprafetele cultivate cu floarea soarelui de catre vecinii de teren unde tin familiile de albine sunt tratate cu o sustanta toxica numita NEONICOTIOIDE. Aceasta sustanta este daunatoare pentru albine.
  Deci vorbim aici despre acelasi legiuitor care cu o mana cica imi da si apoi nu mai imi da voie sa traiesc. Si pentru acest fapt sa ii si multumesc, nu? (Ca mi-a dat)

 4. VAI DE NOI!? Sa AIBA INVATAMANTUL MINIM DE 8 ANI (CLASE). Domnilor, cum am putut cobori asa de mult stacheta? Cu scoala care se face acum, generala, liceu si cu parere de rau si facultate, multi devin datori celor ce i – au invatat pe viata.Pot spune cu mana pe inima ca ,,Analfabetismul V – A TRIUMFA IN AGRICULTURA”. Conform Codului Muncii cel cu opt clase Nu poate sa presteze decat un anumit timp de lucru, ore PE ZI. Ce stie un copil cu OPt clase despre, sustenabilitate, biodiversitate, ecositem, selectie si ameliorare( ce este si cum se formeaza un hibrid), Ph- ul solului, izomerizare, structura si textura solului, bacterii si virusi, dezinfectie – formol, HClO, etc., puritate si germinatie? Cunoaste el ce semnificatie au cuvintele: pesticid, orfanizare, polenizare,layens, cristalizare, HMF (la miere), nitrati, nitriti? Stie el sa fac diferenta intre asociere L 26/ 2000 si P.J., asa cum este definita de L 44? Stie el despre puterea si interpetarea legilor din domeniul agricol? Ce este un Ordin, H.G., Lege? Da, sunt de acord sa se dea unui copil cu opt clase dreptul la a face o ferma, la accesarea de fonduri, cu conditia sa fi detinut cu TREI ani inainte o gestiune a fermei sale (cheltuieli si venituri), iar pe viitor sa se angajeze ca ferma va fi tinuta prospera timp de cel putin 12 (doisprezece) ani, iar o data la trei ani sa participe in mod obligatoriu, numai iarna, la cursuri pe modulele exemplificate mai sus. La ora actuala sunt studenti care nu fac diferentierea intre Orz, Grau sau Ovaz, etc.! Sunt absolventi de Liceu si facultate care nu stiu sa faca o cerere sau sa emita o adeverinta!?
  Sper ca cei ce initiaza aceste strategii sa reflecteze mai mult pentru binele TUTUROR.
  Acesta poate fi definit ca lucrul bine facut? Am trait s- o vad si pe asta!Se vede clar ca Romania este tara tuturor posibilitatilor, a unor interese de grup si nicidecum altceva, asa cum ar trebui procedat. #### As dori sa citesc, sa cunosc: care sunt initiatorii, ce Grup Social de Dialoc a propus sau a fost de acord cu aceasta initiativa. Asta, pentru a sti in ce parte sa o iau in viitor.
  Un om care a trecut prin multe.

  1. Nu mi-as permite sa emit pareri. Cine are dreptul sa judece pe altii? Daca Onassis nu a avut scoli inalte, nu inseamna ca nu a avut succes!

  2. Va credeti dumnezei,dar nu sunteti,sunteti niste mafioti ordinari,care vreti sa profitati de pe omul de rand,va credeti cu studii(facute la apelul bocancilor.

 5. In sfarsit, d-nii din minister au coborat cu picioarele pe pamant si au realizat ca logic este sa asigure continuarea Masurii 141,nu sa sara de la 66-70 familii tocmai la 153.
  Asteptam o “cugetare mai profunda” si in cazul “artificiului” cu inregistrarea stiupilor la ANARZ…(sa dispara aceasta dubla inregistrare).

 6. Poate ne explica Fetea și prețurile exagerate de la magazinele ACA! Aud că fagurii artificiale costă la ACA 57 lei/kg iar la alte firme 33. Tot mare e diferenta la prețul ramelor, 2 lei față de 1,3-1,5 la alții. Și mai mare e diferența la lăzi, circa 280 lei, în timp ce pe piață există lăzi și cu 100-150 lei.

Scrie un comentariu