• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • De ce nu poate fermierul VASILE POP-SILAGHI să doboare RECORDUL MONDIAL la producția de PORUMB LA HECTAR

    agrointeligenta.ro -

    Vasile Pop-Silaghi este recunoscut ca unul dintre fermierii care face tehnologie, care face performanță. În 2014, la ferma sa s-a obținut cea mai mare producție din România la cultura de porumb neirigat. Povestea recordului, prezentată la acea vreme de Agrointeligența-www.agrointel.ro, a atras atenția asupra unui aspect: dacă fără pic de apă din irigații, fermierul din Neamț, Girov, a obținut așa o recoltă, ce producție ar putea scoate acest fermier dacă ar avea și sistem de irigații. Această dilemă l-a determinat pe Vasile Pop-Silaghi să treacă la treabă. Doar că fiind fermier în România, planurile de acasă, de la Girov, se lovesc de birocrația de la București…

    Când se discută despre Programul Național de Irigații se vorbește mereu despre acele zone pe care regimul comunist le dotase la un moment dat cu infrastructura necesară, dar care mai apoi fie a fost distrusă, fie – în cazuri fericite, este încă funcțională, dar necesită reparații și modernizări. În România, însă, agricultura se face în toate cele 40 de județe plus ”agricolul” Ilfov, iar fermierii care n-au avut norocul să lucreze terenuri gata amenajate descoperă că a-și face propriul sistem de irigații este un proces în care birocrația le pune piedici.

    Citiți și:

    Cea mai mare producție de porumb la hectar în 2014: Un fermier din Neamț a recoltat 19,2 tone de porumb/ha fără irigații

    Dialog cu Vasile Pop Silaghi – Fermierul campion al porumbului și secretele sale

    Caz concret în județul Neamț unde fermierul Vasile Pop-Silaghi, agricultor care a obținut în 2014 cea mai mare producția la hectarul de porumb neirigat, a decis să își facă și sistem de irigații. ”În zona Girov din județul Neamț unde am exploatația agricolă nu există sistem de irigații. Prin ferma mea însă trece un pârâu, așa că am initiat anul trecut procedura de avizare, proiectare, studii etc. cu Administrația Apelor Române (în speță Administrația Bazinală a Apelor Siret Bacău-SGA Neamț) pentru crearea unei acumulări de 10.000 m.p. pentru irigarea unei suprafețe de 100 ha”, ne-a explicat fermierul.

    Planul său – unul bun, prevede și un baraj de beton care, în loc să oprească apa, a blocat proiectul de irigații. ”Întrucat proiectul prevede un baraj de beton, se consideră ca acesta este o constructie definitivă, iar Administrația Apelor Siret-Bacău nu poate să închirieze/concesioneze, ci trebuie să mă adresez Ministerului Apelor și Pădurilor, așa cum rezultă și din adresa pe care am primit-o”, ne-a explicat producătorul agricol din județul Neamț.

    Deoarece procedura de concesionare potrivit O.U.G. nr.54/2006 presupune o întreagă birocrație cu licitație, termene, dosare, caiet de sarcini, studii, fermierul este convins ”că nici în acest an nu voi putea demara lucrările de executare a acumulării și nici vorbă să folosesc apa pentru irigat, mai ales că prin reorganizarea ministerelor a apărut un nou minister (Ape și Paduri – desprins din Mediu, Ape si Paduri) și sigur încă nu s-au împărțit atribuțiile”. ”Întrebarea mea ar fi dacă Ministerul Apelor poate să concesioneze (închirieze) prin negociere directă, fără licitație, având în vedere că nu pot să fie alți ofertanți din moment ce terenul arabil limitrof e proprietate mea). Sau poate că există și alte prevederi. Important ar fi să aflăm și care este procedura și termenul de soluționare”, este adresa fermierului și întrebarea pe care reporterii Agrointeligența-www.agrointel.ro au trimis-o mai departe către autoritățile competente. Sperăm că acest caz concret de fermă care vrea să investească, vrea să își facă sistem de irigații, nu așteaptă bani de la stat, să atragă atenția asupra problemelor din acest sector.

    Apelăm la cunoștințele și experiența fermierilor care ne citesc și poate, printre aceștia, unii s-au confruntat cu situații similare și au identificat soluția legislativă mai rapidă. Așa că vă așteptăm cu comentarii și cu recomandări/soluții!


    Te-ar mai putea interesa

    Preț polițe RCA pentru tractoare, în 2025. Tabelul cu tarife de referință O nouă subvenție APIA de 50 euro/hectar, la plată din acest an Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice

    Ultimele știri

    Fermă de găini cu Salmonella, lângă Vaslui. Aproape 6 milioane de ouă au fost retrase de pe piață Sondaj: 9 din 10 europeni sunt de acord ca UE să continue să plătească subvenții fermierilor Drumurile pe care sunt amplasate radare fixe. Amenzile, trimise direct acasă