• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • EUROPARLAMENTAR ROMÂN: ”SPRIJINUL CUPLAT nu este UN MOFT!

    Roxana Dobre -

    Sprijinul cuplat, în pericol de a nu fi plătit din 2017! Reprezentanții României vor avea o întâlnirea bilaterală pe 16 februarie în care se va încerca să se clarifice solicitările privitoare la sprijinul cuplat notificat de România în 2016, aferent perioadei 2017 – 2020. Fermierii mai au la Bruxelles un aliat în persoana lui Daniel Buda, europarlamentar, care îi solicită public comisarului Phil Hogan ”să se aplece  cu maximă responsabilitate asupra problemelor sectorului zootehnic din România și a efectelor dezastruoase care pot apărea în ipoteza eliminării spijinului cuplat în zootehnie„. 

    ”Domnule Comisar Phil Hogan, sprijinul cuplat în zootehnie nu este un moft pentru fermierii din România, ci este o necesitate!”, este mesajul ferm pe care îl transmite public europarlamentarul. ”Potrivit informaţiilor apărute în spaţiul public, dar şi a celor primite de la reprezentanţii asociaţiilor agricole, se pare că la nivelul Comisiei Europeane nu există înţelegere suficientă asupra nevoii de a acorda sprijinul cuplat în zootehnie, ceea ce a determinat discuţii de urgenţă la Bruxelles între reprezentanții Comisiei cu reprezentanţii instituţiilor din România şi din alte state membre. Atrag atenţia asupra ineficienței dar și a lipsei de transparență în luarea deciziei de retragere a sprijinului cuplat în sectorul zootehnic. Este inacceptabil și refuzul mai mult decât nejustificat față de fermieri de a participa la discuţii. Prezența acestora era mai mult decât benefică pentru discuții și, în mod cert, prin expertiza lor ar fi adus o consistenţă în plus deciziilor luate.  Cine cunoaşte cel mai bine situaţia din sectorul zootehnic? Cel care se trezeşte la ora 4 dimineaţa să mulgă vacile şi este lovit zi de zi, ceas de ceas, de vicisitudinile vremii sau un funcţionar, chiar şi de bună credinţă de la Comisia Europeană?”, atrage atenția Daniel Buda.

    Acesta mai spune că inclusiv Comisarul European pentru Agricultură, Phil Hogan, trebuie să înţeleagă faptul că fermierii din România şi din Estul Europei sunt văduviţi de resursele financiare comparativ cu fermierii din Vest.

    Astfel, acest tratament diferenţiat sub aspectul subvenţiilor mult mai mici decât din statele din Vest, deşi acţionăm pe aceeaşi piaţă, duce la adâncirea decalajelor dintre fermierii din statele membre.  Acest lucru vine din istoria mai mult sau mai puțin recentă, fie că vorbim de subvențiile mult mai mici pe care le au fermierii din statele provenite din Estul Europei comparativ cu cele din Vestul Europei, deși sunt actori ai aceleiași piețe, fie că vorbim de startul diferențiat al fermierilor, din Vest.  Trebuie să fim corecţi cu noi înşine, şi aici mă refer la reprezentanţii Comisiei Europene, care sunt obligaţi să înţeleagă că nu poţi compara infrastructura din domeniul agricol din România şi celelalte state din Vest cum nu poţi compara nici productivitatea animalelor din aceste state. Nu vreau să cred că aceste diferențieri există tocmai pentru ca statele din Vest să dispună de o piaţă consistentă în țările Estul Europei”, subliniază europarlamentarul.

    Daniel Buda mai declară că particularitățile geografice ne obligă odată în plus să fim extrem de atenți când vorbim de fermieri și de sprijinul de care aceștia au nevoie.

    ”Și mai trebuie să înțelegem un lucru: acest sprijin cuplat pentru zootehnie înseamnă în primul rând produse de calitate și la prețuri accesibile pentru consumatori. Problemele fermierilor români trebuie să fie auzite şi ascultate de Comisia Europeană. România este stat membru al UE de peste 10 ani şi, din păcate, decalajele dintre statele membre în sectorul agricol şi nu numai sunt încă vizibile. Apreciez astfel că dialogul trebuie să reprezinte fundamentul viitoarelor soluţii. Tocmai din aceste motive, îi solicit public domnului comisar Phil Hogan să se aplece, așa cum a făcut-o întotdeauna, cu maximă responsabilitate asupra problemelor sectorului zootehnic din România și a efectelor dezastruoase care pot apărea în ipoteza eliminării spijinului cuplat în zootehnie”, încheie Daniel Buda.


    Te-ar mai putea interesa

    Avans APIA 2024 – primii fermieri vor intra la plată. Director: Aceste cereri merg mai departe pe flux! Șefa ANM a anunțat când vin ploile după canicula extremă Gheorghe Vlad, OIPA Legume-Fructe: Bulionul din comerț este produs din pastă de China

    Ultimele știri

    Variola la ovine și caprine: semne, transmitere și tratament Șef APIA: După 18 ani de când se dau subvenții, proprietarii de terenuri își mai atribuie încă banii! Urșii crează probleme și la APIA. Ce se întâmplă la controalele pentru subvenții