• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • GHID SUBVENȚII APIA 2017: ZECE LUCRURI pe care TREBUIE SĂ LE ȘTII despre PLĂȚILE DIN ACEST AN

    agrointeligenta.ro -

    Fermierii se pregătesc să depună cererea unică pentru 2017 într-o formă asemănătoare cu cea de anul trecut, formă pe care Agrointeligența – www.agrointel.ro a publicat-o în exclusivitate cu modificările ce vor fi introduse începând cu această campanie.

    În premieră, Agrointeligența-www.agrointel.ro demarează un serial despre subvențiile APIA, o serie de articole în care să prezentăm exact ce este de interes pentru agricultori și crescători de animale, un ghid complet pentru obținerea plăților directe. Totodată, vom scoate în evidență care sunt capcanele care ar putea să vă îngreuneze eligibilitatea pentru schemele dorite, astfel încât, la final, cererea pe care o depuneți la APIA să fie una care să nu ridice nici un fel de problemă.

    Citiți și: 

    DOCUMENT EXCLUSIV! CEREREA UNICĂ APIA 2017 cu toate MODIFICĂRILE pentru SUBVENȚII!

    Primul episod al ghidului pentru subvențiile APIA 2017 vizează câteva elemente generale pentru accesarea plăților directe pentru acest an. Menționăm că pot apărea mici schimbări legislative care să introducă noutăți la completarea cererii unice, însă acest articol va fi actualizat și noutățile vă vor fi aduse la cunoștință în timp util.

    1. Subvențiile din 2017 se achită în baza cererii unice depuse la APIA. La fel ca și anul trecut, fermierii vor beneficia de plățile directe doar dacă depun cererea unică în termen. Conform legislației în vigoare, campania de depunere a cererilor va fi demarată pe 1 martie și se va încheia la data de 15 mai. Respectând aceste termene vă asigurați că nu veți fi penalizați pentru întârziere la depunerea documentelor.

    2. Identificarea fermierilor la APIA rămâne prin Registrul Unic de Identificare, pe baza:

    a) identificatorului atribuit în Registrul Unic de Identificare;
    b) codului numeric personal sau codului unic de înregistrare cuprins în certificatul de înregistrare eliberat de către Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, denumit în continuare ONRC;
    c) contului bancar declarat la APIA de către beneficiar.

    Astfel, la depunerea cererii unice de plată, pentru identidicare, fermierii trebuie să prezinte la APIA:

    a) copie de pe cartea de identitate/buletinul de identitate/paşaport/certificatul de înregistrare la oficiul registrului comerţului/certificatul de înregistrare fiscală, după caz, iar în cazul reprezentantului, copie de pe datele de identificare, respectiv carte de identitate/buletin de identitate/paşaport;

    b) dovada deţinerii unui cont bancar activ;

    c) procura notarială, în cazul în care fermierul persoană fizică împuterniceşte o persoană pentru depunerea cererii unice de plată în numele său sau pentru a-l reprezenta în relaţia cu APIA.

    3. Respectați-vă programarea la APIA. Fermierii vor fi informați din timp de către funcționari cu privire la ziua și intervalul orar când pot să își depună cererea unică și pot cere lămuriri privind aceasta. Este în interesul dumneavoastră să folosiți această reglementare care vă scutește de aglomerațiile din ultima perioadă a campaniei de depunere, când există riscul să depuneți actele în grabă, uitând să bifați chestiuni importante.

    4. După încheierea campaniei de depunere a cererii unice, în acest an, conform legislației europene, fermierii vor beneficia de un așa-numit cartonaș galben în baza căruia cererea lor rămâne deschisă o anumită perioadă (circa două săptămâni), în care se mai pot face modificări și se poate completa documentația dacă vi se solicită acest lucru din partea funcționarilor.

    5. Suprafața minimă pentru care se încasează subvenție APIA rămâne de un hectar. Până la acest moment, condițiile de identificare a parcelelor agricole rămân aceleași: se va folosi aplicația IPA online pusă la dispoziție de APIA pentru a vă localiza și marca solele lucrate. Aveți grijă ca identificarea lor să corespundă și cu ce declarați și semnați la APIA.

    6. Suprapunerile sunt cele mai periculoase! Când identificați parcele, aveți grijă să nu vă suprapuneți cu ceea de declară vecinul. De mare ajutor este să folosiți declarările din anii anteriori, după soluționarea suprapunerilor, așa cum apar ele în evidențele APIA. Bineînțeles, dacă nu ați efectuat schimbări majore privind suprafețele exploatate.

    7. Cerințele pentru crescătorii de animale au rămas, până la acest moment neschimbate. Adică plata Ajutorului Național Tranzitoriu în zootehnie se va achita pentru tot efectivul de animale, în timp ce pentru sprijinul cuplat, încă nu s-au modificat pragurile de eligibilitate de anul trecut – minim 10 și maxim 250 de capete la vacile de lapte sau taurinele de carne, între 150 și 600 de capete la ovine, spre exemplu. La fel ca și în Campania 2016, pentru a fi eligibile la SCZ, animalele trebuie să fie trecute în Registrul Genealogic al rasei lor și să aibă făcut Controlul Oficial de Producție – COP.

    8. Între 1 iunie – 1 iulie 2017 se va efectua controlul administrativ, inclusiv control preliminar al cererilor unice de plată, eșantionarea acestora precum si transmiterea esantioanelor, potrivit dispoziţiilor Regulamentului nr. 2333/2015 de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014. Între 1 iulie – 1 octombrie 2017 se va efectua controlul la faţa locului pentru cererile unice de plată eșantionate la control pe teren, iar controlul aferent al unor obligatii specifice, în iarna sau în primăvara anului următor.

    9.  Plata avansului este programată să înceapă din data de 15 octombrie, până pe 30 noiembrie, așa cum permite Regulamentul european. Anul trecut s-a plătit o primă tranșă doar din sumele aferente subvențiilor pe suprafață, dar în acest an, crescătorii de animale au cerut și ei să intre la avans. Plățile integrale se vor putea face după data de 1 decembrie, până pe 31 martie 2018, conform unui document oficial asumat de actuala conducere a Ministerului Agriculturii.

    10. Nu așteptați să vă contacteze cei de la APIA, informați-vă dumneavoastră despre tot ceea ce privește cererea dumneavoastră și sprijinul ce vi se cuvine. Este în interesul dumneavoastră ca, în măsura în care puteți, să mergeți la APIA, să sunați și să vă documentați despre documentele pe care trebuie să le depuneți, termene etc. Recomandarea Agrointeligența este să faceți efortul de a participa de întâlnirile de informare organizate de APIA în campania de depunere a cererii unice, acesta fiind cel mai bun prilej de a vă clarifica orice nelămurire legată de plățile din acest an.


    Te-ar mai putea interesa

    Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!