• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • VREME REA REVINE: De astăzi ÎNCEP PLOILE ȘI CĂDERILE DE GRINDINĂ. Care sunt ZONELE SUB ALERTĂ!

  Roxana Dobre -

  Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) anunță din nou un episod de vreme rea. Meteorologii au emis, astăzi, duminică – 7 mai, o informare meteorologică de ploi însemnate cantitativ, care pot avea caracter torenţial. Alerta este valabilă până marţi, 9 mai, la ora 23.00. 

  Meteorologii avertizează că de duminică, de la ora 16.00, până marţi, la ora 23.00 vor fi perioade de timp, îndeosebi pe parcursul după-amiezelor şi al serilor, în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi cu aspect de vijelie şi, pe arii restrânse, vor fi căderi de grindină.

  Astfel de fenomene vor fi mai frecvente în zonele de deal și de munte, precum și în sudul, estul și centrul țării, iar cantităţile de apă vor depăşi local 15…20 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

  NOTĂ: În noaptea de marți spre miercuri (9/10 mai) și în cursul zilei de miercuri (10 mai), vremea va deveni rece, temporar va ploua în jumătatea de sud-est a țării, la munte precipitațiile vor fi mixte, iar dimineața, mai ales în nordul și centrul țării, local se va produce brumă.

  Starea de vegetaţie a culturilor agricole

  Condiţiile agrometeorologice menţionate vor fi în general favorabile desfăşurării proceselor biologice ale culturilor de câmp pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. În semănăturile efectuate în perioada optimă, starea de vegetaţie se va menţine bună şi medie, iar în culturile înfiinţate tardiv şi pe arealele agricole cu deficite de apă în sol, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta medie şi slabă, iar densitatea redusă.

  Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă, vor parcurge predominant alungirea paiului (20-100%) în toate zonele de cultură, precum şi începutul fazei de „burduf” şi înspicare (10-40%), îndeosebi în sudul ţării. Cultura de rapiţă se va afla la dezvoltarea aparatului foliar, apariţia inflorescenţelor şi înflorirea (10-100%), la nivelul întregului teritoriu agricol. În majoritatea plantaţiilor, la pomii fructiferi se vor semnala înfrunzirea, înflorirea şi legarea rodului, precum şi creşterea fructelor la soiurile timpurii de sâmburoase.

  La viţa de vie se vor înregistra dezmugurirea, înfrunzirea şi creşterea lăstarilor, izolat fiind posibil începutul înfloririi la soiurile timpurii de masă. Floarea-soarelui şi porumbul înfiinţate în epoca optimă vor parcurge germinarea şi răsărirea (30-100%), precum şi apariţia primelor frunze (10-100%) în majoritatea zonelor de cultură, starea de vegetaţie a plantelor fiind în general bună şi medie.

  La cultura de sfeclă de zahăr din principalele bazine specializate se va continua germinarea, răsărirea şi apariţia primelor frunze ale rozetei (10-100%), iar cartoful pentru consum (soiuri timpurii) va înregistra fazele de încolţire şi răsărire, precum şi dezvoltarea primei perechi de frunze. În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole specifice perioadei (pregătirea patului germinativ, semănatul/plantatul, tratamente în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări, etc.) vor fi întrerupte temporar.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  ANM: Alertă meteo de frig, vânt puternic și brumă în 10 județe! Prognoza meteo pentru luna iulie. Graficul ploilor pentru următoarele săptămâni! ANM a emis ASTĂZI o alertă de vijelii și grindină pentru 27 de județe!

  Ultimele știri

  ANSVSA: O nouă secție de biologie moleculară și analiză genetică – la DSVSA Maramureș! Ce face fermierul Emil Constantea pentru a obține furaje de cea mai bună calitate! BANII SUNT ÎN CONTURI! Fermierii care au încasat subvenția integrală pe acest an!

  Căutare în articole