• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • CELULĂ DE CRIZĂ pentru combaterea RĂSPÂNDIRII GRIPEI AVIARE!

    Roxana Dobre -

    Celulă de criză! Primarul general, Gabriela Firea, a activat unitatea locală de sprijin de la nivelul Primăriei Generale pentru combaterea răspândirii cazurilor de gripă aviară în Capitală. Între timp, la Tulcea a fost identificat un nou caz de suspiciune de gripă aviară în orașul Sulina, Delta Dunării, probele prelevate fiind transmise Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) București!

    Măsura a fost luată ca urmare a faptului că, potrivit unui buletin de analiză emis de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București, a fost confirmată influența aviară la cinci pescăruși găsiți morți pe malul lacului Grivița în aval de barajul Străulești, se arată într-un comunicat al PMB. „M-am asigurat că planul de măsuri aprobat de Centrul de Combatere a Bolilor al Municipiului București va fi aplicat cât mai urgent. La nivelul Primăriei Capitalei funcționează începând de ieri o celulă de criză formată din reprezentanții ALPAB, ai Poliției Locale, ai ASSMB, ASPA, DGASMB. Conform specialiștilor, nu există un risc imediat de transmitere la om a virusului gripei aviare, însă reprezentanții Municipalității cu responsabilități în implementarea măsurilor asumate vor acționa pentru a preîntâmpina răspândirea bolii și vor comunica permanent cu toate instituțiile implicate în acest proces”, a spus primarul general Gabriela Firea.

    Potrivit managerului Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, deși nu există un risc imediat de transmitere la om, sunt obligați să ia toate măsurile care se impun conform legislației internaționale, pentru a împiedica apariția unui virus gripal recombinat (adică virus gripal aviar + virus gripal uman), ce ar putea afecta cetățenii.

    Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement (ALPAB) supraveghează populațiile de păsări sălbatice din parcurile și de pe lacurile de care se ocupă și va notifica autoritățile competente în cazul păsărilor descoperite moarte.

    Pentru prevenirea apariției influenței aviare, Administrația Grădina Zoologică a luat mai multe măsuri: a acoperit cu folie de plastic amplasamentele pelicanilor și ale păsărilor de baltă și s-a restrâns spațiul de ieșire la exterior a acestora; a izolat la ieșirea în exterior amplasamentul lebedelor și al păsărilor flamingo; păsările exotice se pot vizita numai în interior. Zilele următoare se vor acoperi și amplasamentele păsărilor de pradă. De asemenea, angajații Zoo efectuează dezinfecții zilnice cu soluție de Virkon 1% în ceea ce privește preșurile dezinfectoare la intrarea în amplasamentele tuturor păsărilor.

    Direcția Sanitar — Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor București (DSVSA) a stabilit o zonă de supraveghere sau monitorizare de 10 kilometri în jurul locului unde au fost descoperite cazurile de gripă aviară. Această zonă de supraveghere cuprinde sectoarele 1, 2, 5 și 6 din municipiul București, precum și localitățile Tunari, Otopeni, Corbeanca, Buftea, Mogoșoaia, Chitila, Dragomirești Vale și Chiajna din județul Ilfov.

    Păsări moarte, în Tulcea

    „În gospodăria din orașul Sulina, dintr-un efectiv total de 46 de păsări au murit 21. Conform manualului operațional, celelalte păsări din exploatație vor fi sacrificate„, a declarat, pentru AGERPRES, directorul DSVSA, Mitică Tuchilă. Probele prelevate de la păsările care au murit și analizate în laboratorul județean au indicat influența aviară, iar DSVSA a transmis IDSA contraprobe pentru confirmarea analizelor.

    Potrivit sursei citate, membrii Comitetului local de combatere a bolilor de pe lângă Prefectura județului se întâlnesc la ora 10,00 pentru stabilirea măsurilor care vor fi luate în cazul focarului de la Sulina.

    De la începutul acestui an, medicii veterinari au mai identificat și apoi confirmat cazuri de gripă aviară în gospodării private din Periprava, CA Rosetti și Crișan. Focarul de gripă aviară identificat la sfârșitul anului trecut în localitatea Pardina a fost închis luna aceasta.

    Sursă selectivă: Agerpres.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Schimbare majoră în ferma lui Sorin Mănoiu, unul dintre cei mai cunoscuți cultivatori de cartofi din România Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania! Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!