• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • VREME NEOBIȘNUIT DE CALDĂ! Ce anunță meteorologii PENTRU FLORII!

    Roxana Dobre -

    Vreme foarte caldă în toată țara! Temperaturile au depăşit 20 de grade încă din a doua zi a săptămânii, însă numai la deal. Temperaturile vor creşte peste cele obișnuite perioadei la sfârşit de martie şi vor avea valori de la 14 la 24 de grade Celsius. Cerul va fi senin, iar norii se vor aduna abia după lăsarea nopţii în nord şi nord-est unde, pe suprafeţe restrânse, ar putea să plouă slab.

    La mijlocul săptămânii vremea se va schimba puţin, dar aversele nu vor crea mari probleme. Câţiva stropi vor apărea la început în special în Moldova, apoi va ploua şi vor fi tunete şi fulgere în regiunile sudice. La munte, la peste 1800m, vor fi ninsori slabe sau lapoviţă. Vineri ploile dispar, dar vremea va rămâne rece, cu maxime ce vor ajunge la 18 grade doar prin regiunile vestice. Sâmbătă se vor depăşi din nou 20 de grade Celsius.

    Joi după-amiază vor fi averse şi descărcări electrice, în condiţiile în care termometrele vor mai indica până la 19 grade. Vineri va apărea din nou soarele, însă va fi destul de frig, iar la început de weekend atmosfera va deveni foarte plăcută din toate punctele de vedere.

    La munte se anunţă atmosferă perfectă pentru plimbare. Soarele va străluci în toate masivele, iar mercurul va urca în termometre peste 10 grade în majoritatea staţiunilor. Vântul va rămâne activ în special la altitudini mari.

    Cum se anunță vremea de Florii

    Meterologii anunță vreme frumoasă în ziua de Florii. Probabilitatea de ploaie va fi redusă, iar temperaturile se vor înscrie în mediile normale ale perioadei. În luna aprilie, temperatura medie lunară a aerului va avea valori apropiate de norma climatologică, în cea mai mare parte a țării, valori medii de temperatura de până la 12 grade Celsius în Banat, Oltenia și Muntenia, de până la 11 grade Celsius în Crișana, Maramureș, Transilvania, Dobrogea și Moldova.

    De Florii și Paști, mercurul din termometre va urca până la 12-18 grade, dar se anunță și ploi. Cantitățile totale de precipitații vor putea fi excedentare, cu precădere în regiunile nordice și centrale.

    Cantitățile totale de precipitații vor fi excedentare în vestul, centrul și nordul țării și apropiate de normă, în rest. Cele mai mari cantități de precipitații sunt estimate în Banat (pana la 78 l/mp), Oltenia (până la 75 l/mp) și Transilvania (până la 70 l/mp), iar cele mai scăzute în Dobrogea (până la 40 l/mp).

    Starea de vegetaţie a culturilor agricole

    Temperaturile din aer şi sol mai ridicate decât în mod normal vor fi în general favorabile desfășurării proceselor biologice ale speciilor de câmp şi pomi-viticole în aproape toată ţara, îndeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. Starea de vegetație a plantelor se va menţine medie şi bună la culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă, iar în semănăturile tardive, precum şi pe suprafeţele agricole unde se menţin deficite de apă în sol, uniformitatea și vigurozitatea se va prezenta în continuare medie şi slabă, iar densitatea redusă. Sub aspect fenologic, cerealierele de toamnă (orz şi grâu) vor parcurge înfrăţirea şi alungirea paiului (10-100%). În culturile înfiinţate după 20 octombrie 2016, predominante vor fi formarea frunzei a treia (50-100%) şi înfrăţirea (10-100%). Rapiţa din sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării îşi va continua înfrunzirea (8-16 frunze) şi alungirea tulpinii (10-50%). În plantaţiile pomicole, soiurile extratimpurii şi timpurii de sâmburoase (cais, piersic, cireş, vişin, prun) se vor afla la înflorire, iar seminţoasele (măr, păr, gutui) la înmugurire şi dezmugurire. În cea mai mare parte a podgoriilor, la viţa de vie se va înregistra faza de “plâns”, precum şi local începutul înmuguririi.

    Culturile de primăvară (borceag, mazăre, ovăz, orzoaică, etc.) însămânţate până la această dată vor parcurge fazele incipiente de vegetaţie (germinare-răsărire). Totodată, local se vor efectua lucrările de semănat la floarea-soarelui, sfecla de zahăr şi porumb. Lucrările agricole în câmp (arat, pregătirea patului germinativ, semănat, fertilizări, erbicidări, tratamente fito-sanitare, etc.) vor fi întrerupte temporar în zilele cu precipitaţii.

    Sursă selectivă: www.digi24.ro

     


    Te-ar mai putea interesa

    Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial