Ce efect are TERRACALCO asupra solului și cum SE DIFERENȚIAZĂ DE ALTE PRODUSE de amendat solul?
Dr. Ing. Bogdan Costea -Terracalco este răspunsul la numeroase probleme ale solului cu care fermierii se confruntă de ani buni și pe care le pot rezolva într-un timp extrem de scurt. Amendarea solului cu acest produs inovator de la Carmeuse este lucrarea care ajută agricultorii să-și reducă semnificativ costurile de producție prin creșterea calității solului, prin prelucrarea lui mult mai ușoară și printr-o acțiune mult mai eficientă a erbicidelor administrate. Mai mult, Terracalco reușește să combată viermii sârmă care preferă solurile grele, argiloase și compacte și, astfel, ”fug” se solul aerisit după amendarea cu oxidul de calciu de înaltă calitate de la Carmeuse.
Poluarea, folosirea abuzivă a îngrăşămintelor chimice, folosirea iraţională a irigaţiilor, fenomenele meteo extreme, toate afectează masa organică din sol şi îi alterează structură, rezultatul fiind în cele din urmă scăderea dramatică a calităţii şi cantităţii producţiilor agricole.
CE SOLUŢII AVEM?
Prin aplicarea unui amendament de sol urmărim rezolvarea a 2 categorii de probleme referitoare la fizica solului şi chimia acestuia.
De obicei, majoritatea solurilor din România evoluează spre o mărire a procentului de argilă. Astfel că, de multe ori, fermier fiind, nu poţi intra să-ţi faci lucrările (arat, discuit, semănat) datorită îmbibării acestuia cu apă. Se ştie foarte bine că nerealizarea lucrărilor agricole la timp, duce la pierderi mari de producţie (între 25-100%). De obicei aceste soluri sunt mijlocii-reci, astfel că, în momentul uscării lor, apare fenomenul de bulgăre (nu se poate sparge).
De asemenea, un sol foarte bine lucrat (fin) este o condiţie esenţială pentru majoritatea culturilor agricole. La semănat, sămânţa aderă foarte bine la sol şi este pregătită pentru germinare. Spre exemplu, la porumb, folosirea erbicidelor preemergente are ca şi condiţie de bază pregătirea fină a solului. Dacă nu se efectuează această etapă (în marea majoritate a timpului chiar şi cu 3 treceri, nu putem pregăti fin) vom spune că erbicidul nu a funcţionat. Când de fapt el nu şi-a putut crea peliculă care să îi permită o reactivare repetată cu fiecare picătură de apă cu care intră în contact, datorită unei pregătiri precare.
O altă problemă identificată o reprezintă lucrarea de arat (fie din toamnă, fie din primăvară). Într-un sol umed, greu, tasat, rece, în momentul intrării plugului în brazda, aceasta din urmă rămâne compactă, fără a se sparge sau a se mărunţi. Astfel se îngreunează tot procesul (consum de motorină crescut, distrugerea organelor de maşini, împotmolire) urmările fiind deosebit de negative asupra culturii în sine.
Din punct de vedere chimic, un astfel de sol are de suferit din prisma vieţii bacteriene precum şi a blocajelor elementelor minerale în sol.
În România, dacă în 1989-1990 erau aproximativ 1-1,5 milioane de hectare astfel, acum aproximativ 6,5 milioane de hectare au această problemă, din cauza folosirii neraţionale a îngrăşămintelor, lucrărilor agricole efectuate precar, neutilizarii cartării agrochimice. Aceste probleme au apărut şi în cernoziomuri (cele mai bune soluri din România) şi au afectat în afară de producţia agricolă şi calitatea acesteia, materia organică din sol (conţinutul de humus) aflându-se într-o continuă descreştere procentuală.
CE EFECT ARE TERRACALCO® 95 ASUPRA SOLULUI ŞI CU CE SE DIFERENŢIAZĂ DE ORICARE ALT PRODUS DE AMENDAT SOLUL?
Terracalco® 95 este un produs revoluţionar, granulat, cu un conţinut de substanţă activă între 95-97.8 %. Acesta se utilizează cu succes pe soluri uşoare, medii şi grele, rezolvând majoritatea problemelor acestuia într-un timp scurt, cu o doză foarte mică (0,5-2 to/ha în funcţie de cartarea agrochimică).
Pe scurt, efectele pe care Terracalco® 95 le produce în sol sunt următoarele:
– Aplicat după recoltare şi apoi încorporat în sol, va determina o structurare mai aerisită a acestuia, astfel că particulele de sol nu se vor mai coagula între ele, ci se vor separa determinând un ajutor în efectuarea lucrărilor agricole de bună calitate;
– Brazda întoarsă în urma lucrării de arăt nu va mai fi compactă ca înainte ci dimpotrivă o parte importantă din aceasta se va mărunţi, rezultând o lucrare de bună calitate;
– Solul pe care s-a aplicat Terracalco 95 se va lucra mult mai bine, astfel că erbicidele preemergente folosite la porumb, floarea soarelui, soia vor da randament maxim;
– Unde aplicăm Terracalco 95, nu vom mai avea băltiri. În urma aplicării acesta acţionează la o afânare corespunzătoare a solului astfel că e distrus hardpanul, permiţând apei, oxigenului şi dioxidului de carbon să circule liber prin sol. Acest efect al Terracalco, dublat de o agrotehnică adecvată, garantează un teren liber, fără ochiuri de apă. Astfel, circuitul apei se va desfăşura corespunzător şi un astfel de sol va avea apă pentru culturile agricole o perioadă mult mai lungă faţă de celelalte soluri netratate (în cazul secetei);
– Viermii sârmă (Agriotes sp.) unii dintre cei mai păgubitori dăunători ai culturilor agricole dispar după utilizarea Terracalco 95. Aceştia prefera un sol greu, argilos, neaerat, compact. În urma aplicării Terracalco 95, solul devine afânat, uşor, aerat, ceea ce nu este pe placul lor;
– Din punct de vedere chimic Terracalco 95 dă un restart al vieţii microbiene din sol. Apar bacterii care pun la dispoziţia plantelor, fosforul, azotul, potasiul, sulful şi microelemente, înlăturând la fenomenul de blocaj al elementelor nutritive în sol. Apar rame şi vieţuitoare mici în sol, care contribuie enorm la afânarea solului;
– În cultura de legume, atât în câmp cât şi în spaţii protejate, unde consumul de macro şi micro nutrienţi este enorm, Terracalco 95 nu ar trebui să lipsească din schema culturilor.
Terracalco® poate contribui la o îmbunătăţire radicală a solului, iar în baza unui program de aplicare fie doza unică, fie făcut pe 2-3-4 ani, crescând în timp record calitatea şi cantitatea producţiilor.
Avantajele folosirii Terracalco de la Carmeuse:
– puterea de neutralizare mult mai ridicată faţă de orice alt produs pe bază de calciu;
– doză mică la unitatea de suprafaţă, comparativ cu orice alt amendament;
– acţiune rapidă, dizolvându-se aproape instant; intră în acţiune mai rapid decât orice alt amendament;
– produs granulat (se împrăştie cu MA-ul cu care împrăştiem fertilizanţii)
– produs uşor manevrabil (ambalat la big-bag) – astfel costurile cu manipularea şi împrăştierea scad enorm
– procentul de praf rezultat în urma aplicării este mult mai mic decât în cazul utilizării oricărui alt tip de amendament
– datorită intrării rapide în reacţie, se recomandă a se folosi atât pentru campania de primăvară (ianuarie- aprilie) cât şi pentru cea de toamnă (iunie – decembrie), în funcţie de cultură care urmează.