Soluții pentru grădinăŞtiri agricoleSubvenţii APIA 2019

AFACEREA pe care O VOR TOȚI FERMIERII. Primește SUBVENȚIE RECORD și se cultivă deja PE SUTE DE HECTARE!

Aduce subvenții de mii de euro pe hectar și toți fermierii vor să o cultive! Este afacerea anului 2017 putem spune având în vedere interesul producătorilor agricoli pentru acest sector. Mai exact, este vorba despre cultivarea tomatelor, care aduce legumicultorilor ajutoare financiare substanțiale!

Foto: www.madr.ro
Foto: www.madr.ro

După ce o mână de fermieri în toată ţara au reuşit, în 2016, să încaseze subvenţia substanţială pe care APIA a acordat-o ca sprijin cuplat pentru cultura de tomate, toţi fermierii visează acum să dezvolte această afacere. Cultivarea tomatelor în câmp sau în spaţii protejate este afacerea la care visează mii de fermieri la acest moment.

La această situaţie s-a ajuns după ce, în 2015 – anul în care fermierii au putut opta, la depunerea cererilor pentru subvenţie, la APIA, şi pentru sprijinul cuplat – au fost puţini cei care au beneficiat de această sumă suplimentară (bani primiţi în 2016), astfel că totalul alocat s-a împărţit la o mână de oameni, ajungându-se la subvenţii de 13.000 euro/hectar.

Atenție însă! Tocmai interesul crescut al legumicultorilor ar putea duce la o micșorare considerabilă în 2016 sau 2017 având în vedere că suma totală alocată se împarte la numărul de hectare eligibile!

Cum s-a ajuns la ”subvenția record”

Sprijinul cuplat presupune, explică preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli din judeţul Olt, Ion Păunel, ca fermierii care cultivă legume în câmp sau în spaţii protejate să poată solicita, în anumite condiţii, un sprijin suplimentar celui care se acordă în mod obişnuit pentru suprafaţa de teren lucrată (tradiţionalul SAPS plătit prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură ).

Pentru tomate, spre exemplu, sprijinul cuplat este garantat la o valoare de 3.000 euro/hectar de tomate cultivate în solar, de 6.000 euro/hectar pentru tomate în seră şi de 1.400 euro/hectar pentru tomate în câmp. Fermierii care solicită această plată trebuie să facă dovada, cu documente, că au folosit minimum 5% sămânţă certificată din producţia internă, că au valorificat o cantitate minim-impusă de tomate, că au contract cu o fabrică de procesare (pentru tomatele în câmp).

Pentru că măsura a fost puţin cunoscută, s-a ajuns la situaţia ca în 2015, spune liderul de sindicat Ion Păunel, la nivelul întregii ţări să se solicite sprijin cuplat pentru doar 24 hectare de solarii, la nivelul întregii ţări. „Numai la mine în comună, la Pleşoiu, e suprafaţa asta, dar oamenii n-au ştiut. Pe de o parte n-au ştiut, iar pe de altă parte, cei care au ştiut şi le-au solicitat funcţionarilor APIA să bifeze opţiunea pentru sprijinul cuplat, au fost descurajaţi. Că nu ştiu ce presupune asta, că vor fi impozitaţi suplimentar, că nu vor putea aduce documentele cerute, c-o fi, c-o păţi, cert este că la nivelul judeţului Olt un singur fermier a beneficiat de aceşti bani, şi acela am fost eu, pentru că m-am ţinut de capul lor. Pentru 2016 cred că situaţia va fi puţin altfel, pentru că noi, sindicatul, am popularizat măsura în tot bazinul legumicol, dar chiar şi acum sunt foarte mulţi fermieri care nu ştiu. Aceasta a fost noutatea cu care noi am venit la întâlnirea pe care am avut-o cu fermierii, la Pleşoiu“, a declarat Păunel, la finalul unei întâlniri desfăşurate duminică,  în care fermierilor din comuna Pleşoiu şi din localităţile învecinate li s-a vorbit despre cum pot accesa banii pentru instalarea tinerilor fermieri sau pentru dezvoltarea fermelor mici.

Fermierii pierd bani din cauză că nu aflat despre plata sprijinului cuplat la tomate

Liderul SPA Olt îi învinovăţeşte în primul rând pe funcţionarii APIA pentru faptul că fermierii nu sunt informaţi despre posibilitatea de a primi mult mai mult decât cei 140-160 euro/ha de care ştiu de ani de zile. „Nici cei de la APIA şi nici cei de la AFIR nu înţeleg că ei îşi încasează salariile alea babane pentru că noi existăm şi ne dezvoltăm“, spune Păunel, acuzându-i pe funcţionarii APIA în special că îi descurajează pe fermieri.

În replică, directorul-adjunct al APIA Olt, Gheorghe Dumitrescu, declară în schimb că fermierii au fost informaţi la fiecare sesiune de depuneri de posibilităţile pe care le au, dar că, este adevărat, sunt relativ puţine solicitări de sprijin cuplat pentru legume aferente sesiunilor 2015 şi 2016, însă din alt motiv. „Când vin să depună cererea ei au deja răsadurile de plantat, cum mai pot să-şi ia documente că au folosit sămânţă certificată? Cei care produc să vândă pe marginea drumului nici nu cred că folosesc astfel de sămânţă. Trebuie, pe de altă parte, să producă şi să valorifice o anumită cantitate, şi să dovedească acest lucru cu documente. Dar nu asta este problema, noi îi informăm oricum, le spunem ce au de făcut. Există însă şi sindicat care poate să facă lucrul ăsta, există site-ul APIA, nu cred că n-au avut acces la informaţii“, a declarat Dumitrescu.

Ce au aflat de asemenea cultivatorii de tomate la întâlnirea de duminică a fost faptul că pot beneficia simultan de mai multe măsuri. Ajutorul de minimis care se acordă în acest an pentru tomate, de 3.000 euro/hectar, poate fi cuplat cu subvenţia de la APIA amintită mai sus, dar şi cu banii europeni care pot fi accesaţi în cadrul diverselor măsuri, pentru dezvoltarea exploataţiei (40.000 euro pentru instalarea tinerilor fermieri sau 15.000 euro pentru dezvoltarea exploataţiei etc.).

Agrointeligența – www.agrointel.ro va reveni pe larg despre cumularea acestor ajutoare!

Sursa: www.adevarul.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


6 comentarii

  1. Referitor la APIA OLT, agricultorul are perfecta dreptate nu informeaza si nu sprijina agricultorii la complectarea cererilor de plata a suventiilor. Eu cultiv legume in camp si nu am stiut pana acum ca acest sector primeste sprijin suplimentar in afara de suventia pe care o primeste orice cultura. Sper ca cei de la APIA OLT sa ne sprijine in complectarea cererilor sa nu mai piwrdem si anul acesta bani.

  2. Cred ca mai intelept este sa taci Ioane daca nu esti in acest domeniu. Daca esti asa de priceput pune TU mana si fa, nu mai da indicarii altora. E plina tara asta de specialisiti ca tine.
    Sti cine moare de grija altuia?

  3. noi fermierii sintem mincati de cei care inporta tot felul de produse agricole ,carne legume etc.asa ca de geaba ne chinuim noi sa ne facem mori sau orice alte linii de prelucrare a cerealelor,fructelor sau legumelor problema e in alta parte

  4. fermierul roman e invatat sa puna grau porumb si floare atat si se plang ca nu le iese nimic pai daca vand tot din camp cu tirul cum sa fie rentabil si asa agricultura e banoasa asa cum o fac ei dar sa faca agricultura mai diversificata sa inmagazineze productiile sa le vanda la momentul oportun sa faca linii de productii sectoare zootehnice moara etc atunci vor fi si ei rentabili dar ce zic eu necesita forta de munca si ei nu sunt invatati sa plateasca mana de lucru si sa angajeze ei sunt obisnuiti sa lucreze cu oameni la negru doar in campanii si sa vandA TOATA PRODUCTIA

Scrie un comentariu