• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Sprijin pentru reducerea producției de lapte timp de trei luni. MADR: 328.716,05 euro – buget propus pentru plata fermierilor

    Roxana Dobre -

    Veste bună pentru fermieri! APIA urmează să achite noi sume de bani fermierilor care au depus cereri pentru  reducerea producției de lapte. Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, aflat în dezbatere publică pe site-ul MADR, APIA trebuie să plătească sprijinul – unul care face parte dintr-un program la nivel european, în două termene, până la 31 martie, respectiv 30 aprilie 2017!

     

    În toamna trecută, Comisia Europeană a aprobat un sprijin comunitar pentru acei fermieri care își reduc producția de lapte timp de trei luni. Aceștia au putut solicita banii începând cu 12 septembrie, angajându-se să reducă livrarea cantității de lapte într-o perioadă calendaristică de 3 luni – perioada de reducere, în comparație cu aceeași perioadă din anul precedent – perioada de referință.

    Acum, Ministerul Agriculturii a pus în dezbatere publică actrul normativ prin care fermierii își vor primi banii Valoarea totală a ajutoarelor financiare prevăzute este echivalentul în lei a 328.716,05 euro, și se se asigură ca sprijin financiar aferent Fondului European de Garantare Agricolă – FEGA, prin bugetul Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2017. Este nevoie de aprobarea bugetului pentru ca fermierilor să li se achite sumele ce li se cuvin, proiectul având prevăzute și termenele în care APIA va achita sumele, astfel:

    -până în data de 31 martie 2017, pentru perioada prevăzută la art.4 alin.(1) lit.a) din Ordinul MADR nr.911/2016, adică prima perioadă de reducere: octombrie, noiembrie şi decembrie 2016!

     -până în data de 30 aprilie 2017, pentru perioada prevăzută la art.4 alin.(1) lit.b) din Ordinul MADR nr.911/2016, adică a doua perioadă de reducere: noiembrie şi decembrie 2016 şi ianuarie 2017.

    Beneficiarii eligibili sunt producătorii de lapte care au livrat lapte la prim-cumpărători în luna iulie 2016 și care s-au angajat să reducă livrarea cantității de lapte într-o perioadă calendaristică de 3 luni -perioada de reducere, în comparație cu aceeași perioadă din anul precedent – perioada de referință.

    Reducerea pentru s-a putut solicita a fost de minim 1.500 kg și de cel mult 50% din cantitatea livrată în perioada de referință.

    Pentru a solicita ajutorul, producătorii de lapte au depus un formular de cerere de ajutor la care au avut de atașat atașa copii ale contractelor cu prim-cumpărătorii, copii ale documente fiscale care atestă livrările –facturi, file din carnetul de comercializare, pentru livrările efectuate în perioada de referință și în luna iulie 2016. Depunerea s-a făcut sediul Centrului Județean APIA, respectiv al Municipiului Bucureşti, pe raza căruia solicitantul îşi are domiciliul/sediul social, direct sau prin poștă. Ultimul termen de depunere a cererilor a fost 7 decembrie 2016!

    Solicitanții de ajutor au putut depune o singură cerere de ajutor aferentă unei perioade de reducere, cu excepția solicitanților care au depus o cerere pentru prima perioada și au putut depune o cerere și  pentru cea de-a patra perioadă.

    După verificarea cererilor de ajutor, cantitățile eligibile au fost transmise la Comisia Europeană. Aceasta a informat statele membre cu privire la măsura în care, ținând seama de încadrarea în plafonul  comunitar al măsurii, se pot acorda autorizații pentru cantitățile solicitate. APIA va comunica fiecărui solicitant a cărui cerere a fost declarată admisă și plauzibilă, cantitatea de reducere autorizată pentru care va primi plata.

    Suma de plată a ajutorului se calculează prin raportarea cantității reduse efectiv la cantitatea autorizată pentru reducere astfel: dacă a fost redusă până la 80% din cantitatea autorizată se plătește cantitatea redusă efectiv, dacă reducerea efectivă este între 50 și 80% din cantitatea autorizată, cuantumul ajutorului se reduce cu 20%, dacă reducerea efectivă este până la 20% din cantitatea autorizată   cuantumul ajutorului se reduce cu 50%, iar dacă reducerea efectivă este mai puțin de 20% din cantitatea autorizată nu se plătește niciun ajutor.

    Se estimează că suma plătită pentru fiecare litru de lapte eligibil la plată este de 14 eurocenți, iar bugetul total alocat de Comisia Europeană pentru acest program este de 150 de milioane de euro.

    Citiți și:

    APIA – ANUNȚ IMPORTANT pentru fermieri: DE ASTĂZI SE DEPUN CERERILE pentru BANII DE LA UE!

    Decizia prin care fermierii primesc bani pentru a reduce producția de lapte, publicată în Monitorul Oficial

    FERMIER ROMÂN: Comisia Europeană vrea SĂ NE ÎNFOMETĂM VACILE! Primim bani SĂ DISTRUGEM FERMELE CARE FAC PERFORMANȚĂ!

    Bani de la UE: 0,14 euro/litru pentru fermierii care reduc producția de lapte. Ce perioade se iau în calcul!


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Ce putem planta lângă sau sub un nuc Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial