• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • FERMIER ROMÂN: Comisia Europeană vrea SĂ NE ÎNFOMETĂM VACILE! Primim bani SĂ DISTRUGEM FERMELE CARE FAC PERFORMANȚĂ!

    Roxana Dobre -

    BANI EUROPENI PENTRU A PRODUCE MAI PUȚIN LAPTE! Fermierii români sunt ademeniți de Comisia Europeană pentru a reduce producția lapte din fermele lor. Bugetul total la nivelul UE este de 150 de milioane de euro, iar beneficiarii eligibili sunt producătorii care au livrat lapte la prim-cumpărători în luna iulie 2016 și care se angajează să reducă livrarea cantității într-o perioadă calendaristică de 3 luni -perioada de reducere, în comparație cu aceeași perioadă din anul precedent – perioada de referință.

    Producătorii sunt însă nemulțumiți și spun că performanța animalelor este grav afectată și scopul final al acestei măsuri este înlăturarea producătorului român de pe piață.

    Acest ajutor care încurajează fermierii să producă mai puțin lapte asta înseamnă că animalul trebuie hrănit cu o calitate mai proastă a furajului sau chiar înfometat, adică nu i se dă cantitatea care trebuie. Ce să facem ca să producem mai puțin, să înfometăm animalele? Având în vedere normele pentru bunăstarea animalului, atunci eu aș întreba cine răspunde pentru acest tratament aplicat animalelor? Cheltuim foarte mulți bani cu Registrul Genealogic tocmai ca să putem să atingem o anumită performanță și să creștem valoarea genetică a animalului. În momentul în care un animal cu valoarea genetică nu este alimentat după potențialul lui genetic el automat în viitorii ani nu mai este cel care ar fi trebuit să fie pentru că nu își mai revine la potențial dacă o anumită perioadă este ținut înfometat. Iar acesta este un lucru dramatic! În plus, trebuie să întrebăm dacă monitorizează cineva importurile de lapte sau se vrea eliminarea producătorului român”, ne-a declarat Cristian Lungu, producător din comuna Dascălu, județul Ilfov. De peste patru ani, Cristian Lungu reușește să își câștige independența financiară comercializând lapte crud direct către consumator prin intermediul dozatoarelor.

    În cazul în care fermierii români care accesează schema nu reduc rația de mâncare a animalelor, cealaltă soluție este cea a trimiterii animalelor la abator. Adică se duce pe apa sâmbetei tot ce s-a investit în genetică în ultimii ani, programele derulate tocmai care vacile din țara noastră să atingă nivelul de producție al celor din exploatațiile vestice ale UE.

    Ce presupune sprijinul care i-a supărat pe fermieri

    Reducerea pentru care solicită ajutor trebuie să fie de minim 1.500 kg și de cel mult 50% din cantitatea livrată în perioada de referință. Pentru a solicita ajutorul, producătorii de lapte vor depune un formular de cerere de ajutor la care vor atașa copii ale contractelor cu prim-cumpărătorii, copii ale documente fiscale care atestă livrările –facturi, file din carnetul de comercializare, pentru livrările efectuate în perioada de referință și în luna iulie 2016.

    Depunerea se va face la sediul Centrului Județean APIA, respectiv al Municipiului Bucureşti, pe raza căruia solicitantul îşi are domiciliul/sediul social, direct sau prin poștă. Termenele limită pentru depunerea cererilor de ajutor complete, pentru cele patru perioade de reducere care acoperă câte 3 luni calendaristice, sunt stabilite astfel:

    -21 septembrie 2016, la ora 13:00, ora României, pentru prima perioada de reducere octombrie, noiembrie, decembrie 2016;

    -12 octombrie 2016, la ora 13:00, ora României, pentru a doua perioada de reducere: noiembrie și decembrie 2016, precum și ianuarie 2017;

    -9 noiembrie 2016, la ora 13:00, ora României, pentru cea de a treia perioada de reducere: decembrie 2016, ianuarie și februarie 2017;

    – 7 decembrie 2016, ora 13:00, ora României, pentru cea de a patra perioada de reducere : ianuarie, februarie și martie 2017.

    Solicitanții de ajutor pot depune o singură cerere de ajutor aferentă unei perioade de reducere, cu excepția solicitanților care au depus o cerere pentru prima perioada și care pot depune o cerere și pentru cea de a patra perioadă. După verificarea cererilor de ajutor, cantitățile eligibile vor fi transmise la Comisia Europeană. Aceasta va informa statele membre cu privire la măsura în care, ținând seama de încadrarea în plafonul comunitar al măsurii, se pot acorda autorizații pentru cantitățile solicitate. APIA va comunica fiecărui solicitant a cărui cerere a fost declarată admisă și plauzibilă, cantitatea de reducere autorizată pentru care va primi plata.

    După încheierea perioadei de reducere în termen de maxim 45 de zile, beneficiarul va depune cerere de plată în limita cantității autorizate, iar plata se va efectua după realizarea controalelor, cel târziu în a 90-a zi după data încheierii perioadei de reducere. Suma de plată a ajutorului se calculează prin raportarea cantității reduse efectiv la cantitatea autorizată pentru reducere astfel: dacă a fost redusă până la 80% din cantitatea autorizată se plătește cantitatea redusă efectiv, dacă reducerea efectivă este între 50 și 80% din cantitatea autorizată, cuantumul ajutorului se reduce cu 20%, dacă reducerea efectivă este până la 20% din cantitatea autorizată cuantumul ajutorului se reduce cu 50%, iar dacă reducerea efectivă este mai puțin de 20% din cantitatea autorizată nu se plătește niciun ajutor.

    Cursul de schimb prevăzut pentru efectuarea plății este de 4,4575 lei/euro.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Anunțul ANZ pentru toți crescătorii de animale și asociațiile de fermieri Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou