ANALIZA APEI DE IRIGAT. Cât costă și de ce TREBUIE SĂ O FACI!
Gabriela Gimbășanu -Analiza apei de irigat este musai de făcut de către toți fermierii care dețin și folosesc sistemele de irigații, fie că este vorba de suprafețe mari sau de cele mici, de sere sau solarii. Această analiză nu este obligatorie prin lege, dar ar trebui făcută dacă agricultorul vrea să se asigure că apa pe care o dă plantelor nu îi pune recolta în pericol în loc să-i aducă un sport de producție.
Despre importanța analizei apei de irigat am discutat în mai multe rânduri cu reprezentanții Alcedo, companie care a lansat în acest an acest serviciu, venind astfel cu o nouă analiză utilă fermierilor, pe lângă analiza de sol pe care o avea deja în portofoliu. Iar înainde de a intra mai mult în discuții, pentru că prima informație care interesează este prețul analizei pentru apa de irigat, aflați că acesta este de 155 de lei plus TVA pentru o sursă de apă (și cam o sursă de aprovizionare cu apă au cei mai mulți fermieri).
Buletinul de analiză a apei oferă fermierilor informații complete despre calitatea apei pe care o folosesc. Sunt 32 de parametri luați în calcul, apar semnalați acei parametri cu pontențial de risc, iar, în plus, agricultorul primește un set de concluzii și recomandări din partea specialiștilor Alcedo pentru cum trebuie să acționeze să rezolve sau să amelioreze problemele de calitate a apei.
O apă cu caracteristici nepotrivite poate fi nocivă asupra plantelor de cultură și poate neutraliza efectul unor insecticide, erbicide, fungicide și chiar a unor îngrășăminte foliare.
”Trebuie să cunoaștem calitățile apei pentru irigare pentru a putea proteja acțiunea substanțelor active din insecticide, erbicide, fungicide împotriva acțiunii distrugătoare a apei. Analizele pentru apa de irigat sunt importante și pentru protecția solului, mai ales pentru spațiile protejate pentru că o apă cu caracteristici nepotrivite poate să strice solul, în special în locurile în care administrezi foarte multă apă. Tot aceste analize ne ajută să protejăm foliajul și aspectul comercial al plantelor și al fructelor. De exemplu, o apă foarte calcaroasă lasă pete pe frunze, pe fructe (pe tomate, pe frunzele de salată, etc). De asemenea, analiza apei ne mai ajută la prevenirea arsurilor și a intoxicaților cu diverși ioni toxici așa cum sunt sodiul sau clorul. Chiar și nitratul, atunci când este prezent în anumite cantități, poate să fie toxic la nivel foliar”, a declarat pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro Emilian Tudor, șeful laboratorului de Analiză a Solului Alchimex din cadrul companiei Alcedo.
Apa poate bloca acțiunea nutrienților și distruge sistemul de irigare
În opinia specialistului, utilizarea apei nepotrivite poate bloca acțiunea anumitor nutrienți atunci când vorbim de fertigare și poate distruge duzele și sistemul de furtune folosite la irigare.
”Cunoașterea caracteristicilor apei ne permite să intervenim și să ameliorăm aceste caracteristici înainte să aducem daune plantelor sau să administrăm substanțe nutritive inutil. Prin analizele de apă reușim să protejăm duzele, tubulatura și echipamentele de irigare. Aceste aspecte sunt extrem de importante in special pentru legumicultori care cheltuiesc foarte mulți bani pe furtune de picurare. Acele duze se colmatează din cauza unei ape nepotrivite. Nu e același lucru să schimbi tubulatura în fiecare an sau să o schimbi la 4-5 ani”, ne-a spus specialistul de la Alchimex.
Problemele apei se pot corecta
O parte importantă din caracteristicile apei se pot corecta extrem de simplu. Acesta este motivul pentru analiza apei de irigat este foarte utilă.
”O dată identificată problema putem lua o măsură rapidă și ieftină care îmbunătățește foarte mult eficiența tratamentului fitosanitar pe care urmează să-l aplicăm. Există pe piață diverse solutii care corectează caracteristicile apei și adjuvanți pentru tratamentele fitosanitare, care se pot adăuga în apă și care corectează această problemă”, a explicat Emilian Tudor, ce soluții au la dispoziție fermierii pentru a corecta caracteristicile apei pe care o folosesc la irigare sau la prepararea solutiilor de stropit.
Proba de apă trimisă la laborator trebuie să fie reprezentativă
Colectarea probelor de apă supuse analizei se face extrem de ușor, fermierul primind în acest sens un set de reguli clare. Pentru colectarea probelor se folosesc recipiente curate și trebuie avut în vedere ca proba sa fie reprezentativă.
”Se merge pe același principiu ca la analizele de sol, acela al reprezentativității. Fermierul trimite doi litri de apă la laborator și acea cantitate trebuie să reprezinte cat mai fidel sursa lui de apă. Trebuie să folosească un recipient curat, iar când ia apă dintr-un puț trebuie să lase pompa să meargă puțin, să curgă ceva apă și abia apoi să recolteze proba. Atunci când ia proba dintr-un lac, fermierul nu trebuie să tulbure apa și să preia și conținutul de nămol. Vorbim despre un set de instrucțiuni de prelevare a probelor pe care fermierii le primesc atunci când solicită o astfel de analiză”, recomandă șeful laboratorului Alchimex.
Analiza nu stabilește potabilitatea apei
Specialistul Alchimex a ținut să sublinieze că prin analizele efectuate nu se stabilește potabilitatea apei, ci numai pretabilitatea utilizării ei în agricultură. Determinarea potabilității apei este un domeniu aparte, cu standarde și exigențe proprii, cu totul altfel decât pretabilitatea utilizării în agricultură.
”Analiza este recomandată pentru orice tip de apa, indiferent de metoda de irigare, fie pe brazde, picurare sau aspersie, sau pentru apa folosită la tratamentele fitosanitare. Acest tip de analiză nu stabilește sub nici o forma potabilitatea apei, ci pretabilitatea sau gradele de restricție pentru utilizarea în agricultură. Apa pentru consum uman sau animal, se analizează dupa alți parametrii și altă metodologie și nu face obiectul agriculturii”, a declarat pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro Emilian Tudor, șeful laboratorului de Analiză a Solului Alchimex.