• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ce sprijin cuplat plătește APIA pentru cultura cartofului de sămânță

  Roxana Dobre -

  Anul trecut, cultura cartofului le-a adus fermierilor o subvenție neașteptat de mare, un record pentru plățile directe pe hectar. Astfel, ”vârful” a fost plătit cultivatorilor de sămânță de cartof, la care sprijinul cuplat a ajuns la 23.745,5830 euro/ha. Pentru Campania 2016, sumele ar putea să revină la normal iar cuantumul estimat pentru acest sprijin este de până la 1.200 euro/ha după cum a explicat în exclusivitate pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro, Gheorghe Boțoman, președintele Federaţiei Naţionale – Cartoful din România (FNC România).

  În 2015 a fost un mare paradox pentru că s-au primit niște sume consistente, atât pentru cartoful de sămânță dar și cel pentru industrializare. Cum s-a ajuns la aceste sume? Este foarte ușor de explicat. Noi ne-am propus ca în 2015 să avem o suprafață cultivată cu cartof pentru sămânță undeva de 960 de hectare la nivel național. Acest plafon a fost agreat cu Ministerul Agriculturii, bineînțeles cu respectarea normelor europene care prevedeau să se țină cont de istoricul culturii cartofului de sămânță, producția la hectar din ultimii ani, etc. Și s-au alocat teoretic aproape 900 de euro pe hectar. În final, au fost eligibile doar 34 de hectare, respectând toate criteriile impuse de APIA, iar suma alocată pentru hectarele inițiale s-a împărțit la cele 34 de hectare”, a explicat Gheorghe Boțoman în exclusivitate pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro. 

  Specialistul ne-a mai declarat că în anul 2016 se estimează că vor fi eligibile aproape 700 de hectare dintr-un plan de 960 de hectare, dar suprafața finală se va cunoaște în primăvară după finalizarea evaluărilor la bolile și daunătorii de carantină, gen Putregaiul inelar al cartofului (Clavibacter) sau Nematodul tuberculilor (Ditylenchus).  ”Asta înseamnă că pentru 2016 sprijinul cuplat vegetal pentru cartoful de sămânță va fi în jur de 1.100-1.200 de euro pe hectar. Pentru că se împarte suma totală alocată sectorului la numărul de hectare certificate și pentru care s-a depus cerere unică, desigur. Deci nu va fi mai mult. Noi deja avem documente că un număr de 695 de hectare au fost certificate din punct de vedere virotic, urmând să fie evaluate si criteriile menționate mai sus. În plus, fermierii au fost foarte atenți ca solele cultivate cu cartofi pentru sămânță să fie în final eligibile, respectând cu strictețe tehnologia”, a mai explicat Gheorghe Boțoman.

  În Campania 2015, cartoful de sămânță și tomatele cultivate în câmp au fost culturile agricole pentru care fermierii au încasat de la APIA cele mai mari subvenții pentru sprijinul cuplat. Urmează cartofii timpurii, semitimpurii și de vară, la care sprijinul cuplat pentru anul de cerere 2015 a fost de peste 11.000 de euro la hectar.

  Revenind la Campania 2016, în afară de sprijinul cuplat, fermierii care au investit în cultura cartofului de sămânță sau a celui timpuriu pot beneficia și de alte scheme de plăți pe suprafață, precum:

  Schema de plată unică pe suprafaţă: 96,8861 euro/ha adică 431,501 lei/ha;

  Plată Redistributivă: Primul interval 1-5 hectare: 5,00 euro/ha adică 22,268 lei/ha și al doilea interval peste 5 ha și până la 30 ha inclusiv: 48,8554 euro/ha adică 217,5876 lei/ha;

  Plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (Înverzire): 57,3714 euro/ha adică 255,515 lei/ha;

  Plata pentru tinerii fermieri: 22,8718 euro/ha adică 101,864 lei/ha;

  Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT): 17,72035 euro/ha adică 78,92 lei/ha.


  Te-ar mai putea interesa

  Ajutor de minimis pentru cultura de cartofi 2022. Romulus Oprea, FNCR: ”Sperăm că plata se va acorda pe criterii clare de performanță!” Nemulţumirea producătorilor de cartofi: Se cer doar cei de dimensiuni mari. Partea bună: Românii sunt cei mai mari consumatori de cartofi din UE Costul înființării unui hectar de cartofi îi sperie pe fermieri

  Ultimele știri

  Subvenții APIA: În câte tranșe intră banii în conturile fermierilor. Șeful APIA, precizări pentru fermieri! Sondă de explorare pe terenurile agricole din Curtici. Dimitrie Muscă: ”Au cumpărat cu 15.000 euro/ha. Suntem cu ochii pe ei, lumea este speriată!” Bani pentru utilaje și terenuri agricole în 2022. Comisia Europeană a fost notificată!